ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА
Теплофізичні характеристики вершкового масла
Теплоємність масла за даними Ю.О. Оленєва з урахуванням
теплоти фазових переходів, що відбуваються з водою, тригліцеридами та іншими
компонентами за від’ємних температур, у табл. 1.
Таблиця 1. Теплоємність
с, Дж/(кг·К) вершкового масла залежно
температури, ºС
Масло
|
Температури t,
°С
|
|||||||
15…20
|
10…15
|
0…5
|
0…–2,1
|
–2,1…–6,5
|
–7,4…–10,6
|
–15,4…–18,5
|
–21,2…–33,6
|
|
Вироблене
способом
збивання:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
несолене
|
5129
|
4421
|
3094
|
5030
|
4811
|
2901
|
2110
|
1248
|
солене
|
5183
|
3948
|
3266
|
3102
|
5656
|
5602
|
2901
|
1470
|
Вироблене
способом
ПВЖВ
|
5200
|
4208
|
3153
|
7892
|
7042
|
3253
|
2198
|
1331
|
Селянське
з масовою
часткою
жиру 78 %
|
4970
|
4600
|
3245
|
8771
|
7888
|
3316
|
2291
|
1457
|
Примітка.
ПВЖВ – перетворення високожирних вершків.
Усереднені дані з теплоємності за додатних
температур наведено в табл. 2.
Таблиця 2. Теплоємність
вершкового масла с, Дж/(кг·К)
Температура t,ºС
|
|||
0…5
|
5…10
|
10…15
|
15…20
|
2973
|
3663
|
4145
|
5620
|
3182
|
3685
|
4190
|
5127
|
3100
|
–
|
4400
|
5100
|
Теплоємність
вершкового масла с, Дж/(кг∙К),
визначають за такими формулами:
за
температури Т = 275…290 К
с = – 966 + 13,4Т; (1)
за
температури Т = 313…363 К
с = 64 + 7,29Т. (2)
Для
розрахунку теплоємності масла з W =
17 % можна застосовувати точніші формули:
за
температури Т = 313…363 К
с = 1941 + 7,61(Т – 273); (3)
за
температури Т = 303…353 К
с = 2041 + 6,64(Т – 273). (4)
Під час охолодження масла від додатних до
від’ємних температур його теплопровідність менш помітно змінюється, ніж теплоємність
(табл. 3).
Таблиця 3. Теплопровідність
вершкового масла, l,
Вт/(м∙К)
Масло
|
l за
температури, ºС
|
|||||||
17
|
5
|
-5
|
-10
|
-14
|
-18
|
-25
|
-35
|
|
Вироблене
способом
збивання:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
несолоне
|
0,230
|
0,202
|
0,279
|
0,312
|
0,276
|
0,276
|
0,288
|
0,329
|
солене
|
0,206
|
0,195
|
0,269
|
0,292
|
0,287
|
0,284
|
0,272
|
0,320
|
Селянське
з масовою
часткою
жиру 78 %
|
0,205
|
0,188
|
0,231
|
0,258
|
0,243
|
0,244
|
0,242
|
0,260
|
Вироблене
способом ПВЖВ
|
0,230
|
0,195
|
0,264
|
0,251
|
0,233
|
0,244
|
0,239
|
0,273
|
Після
оброблення даних різних авторів теплопровідність масла рекомендовано визначати за формулою,
l = –50 + 0,0025Т. (5)
Температуропровідність
вершкового масла подано в табл. 4
Таблиця 4 Температуропровідність
вершкового масла а·106, м2/c
Масло
|
а за температури, ºС
|
|||||||
17
|
5
|
-5
|
-10
|
-14
|
-18
|
-25
|
-35
|
|
Вироблене
способом збивання:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
несолоне
|
0,0472
|
0,0666
|
0,0888
|
0,1180
|
0,1222
|
0,1527
|
0,2380
|
0,2750
|
солоне
|
0,0427
|
0,0666
|
0,0470
|
0,0727
|
0,092
|
0,1111
|
0,1722
|
0,2044
|
Селянське з масовою часткою жиру 78 %
|
0,0444
|
0,0594
|
0,0450
|
0,0852
|
0,0927
|
0,1138
|
0,1666
|
0,1825
|
Вироблене способом ПВЖВ
|
0,0427
|
0,0611
|
0,0644
|
0,0861
|
0,0961
|
0,1250
|
0,1888
|
0,2183
|
Узагальнені
дані з ТФХ вершкового масла для певних значень W наведено в табл. 5.
Таблиця 5. Теплофізичні
характеристики вершкового масла
Масло
|
W, %
|
с, Дж/(кг∙К),
при T, К
|
l, Вт/(м∙К),
при T, К
|
а·108, м2/с,
при T, К
|
||||
273…278
|
283…288
|
288…293
|
278
|
290
|
278
|
290
|
||
Вироблене
способом збивання:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
несолоне
|
15,9
|
3094
|
4421
|
5129
|
0,202
|
0,230
|
6,7
|
4,7
|
солоне
|
15,9
|
3266
|
3948
|
5183
|
0,195
|
0,206
|
6,7
|
4,3
|
Селянське з масовою часткою жиру 78 %
|
19,2
|
3245
|
4601
|
4970
|
0,162
|
0,176
|
5,9
|
4,4
|
Вироблене способом ПВЖВ
|
16,0
|
3153
|
4208
|
5200
|
0,195
|
0,230
|
6,1
|
4,3
|
Густину масла визначають за формулами, поданими у
табл. 6.
Таблиця 6. Формули
для визначення густини масла
Масло
|
Т, К
|
r, кг/м3
|
Фасоване
|
273...278
|
r = 1488 – 2,0Т
|
Вироблене
способом ПВЖВ
|
27..283
|
r = 2044 – 4,0Т
|
Вироблене
способом збивання
|
27..283
|
r = 2072
– 4,0Т
|
Спосіб
виробництва не вказано
|
273...368
273...363
|
r = 1163
– 0,75Т
|
r = 1141
– 0,7Т
|
Для визначення густини масла, r, кг/м3, яке містить повітря, застосовують такі формули:
за вмісту повітря (П) 0...5 %
r = 945 – 10,0·П;
за вмісту повітря (П) 0...10 %
r = 950 – 9,5·П.
Густина солоного масла за температури Т = 275…280 К більша, ніж
несолоного і становить відповідно 942 і 938 кг/м3.
У результаті трирічного зберігання масла його
густина збільшилась з 935 до 952 кг/м3 через зменшення в ньому
вмісту повітря (табл. 7).
Таблиця 7. Густина
масла (W = 16 %) при T = 288
К
Масло
|
Поточного
приготування
|
Традиційного
приготування
|
||
Вміст
повітря, см3/г
|
r, кг/м3
|
Вміст
повітря, см3/г
|
r, кг/м3
|
|
Необроблене
|
0,09..0,097
|
869...880
|
0,030...0,047
|
937...903
|
Гомогенізоване
|
0,063...0,079
|
896...891
|
0,089...0,000
|
954...937
|
Фасоване
|
0,125...0,064
|
88..886
|
0,000...0,076
|
921...926
|
В’язкість µ, вершкового масла залежить від тривалості
перемішування високожирних вершків у маслоутворювачі (табл. 8).
Таблиця 8. Залежність в’язкості вершкового масла від
тривалості перемішування високожирних вершків у маслоутворювачі
Тривалість
перемішування, хв
|
µ, Па∙с
|
Тривалість
перемішування, хв
|
µ, Па∙с
|
7
|
0,042
|
115
|
0,037
|
53
|
0,048
|
154
|
0,030
|
75
|
0,053
|
192
|
0,025
|
Примітка.
Жирність вершків 35...40 %, кислотність 13...16 ºТ, температура пастеризації 95
ºС, температура сепарування 75 ºС.
Залежність
в’язкості вершкового масла в маслоутворювачі від часу його оброблення наведено
в табл. 9.
Таблиця 9.
Залежність в’язкості
вершкового масла від часу його оброблення в маслоутворювачі
τ, с
|
µ·104,
Па∙с
|
t,ºС
|
Проба на
термостійкість
|
Консистенція
|
60
|
3,6
|
16
|
Зберігає
форму
|
Крихка
|
180
|
2,1
|
16
|
Добра
|
|
360
|
1,4
|
16
|
Розплавляється
|
М’яка
|
540
|
0,6
|
16
|
Швидко
розплавляється
|
Вазеліноподібна
|
Примітка. τ – термін оброблення в зоні
кристалізації; t – температура, до якої охолоджується
продукт.
Твердість
вершкового масла подано в табл. 10.
Таблиця 10. Твердість
вершкового масла, Н/см2
Масло
|
Твердість
за температури, ºС
|
|||||||
17
|
10
|
5
|
0
|
-5
|
-9
|
-14
|
-18
|
|
Несолоне
звичайного
вироблення
|
0,3638
|
0,8983
|
1,5553
|
2,9194
|
5,7437
|
7,9767
|
10,4215
|
18,3129
|
Любительське
|
0,3148
|
0,6913
|
1,4602
|
2,6811
|
4,8366
|
7,2491
|
9,1565
|
16,9116
|
Коментарі
Дописати коментар