ХІМІЧНИЙ СКЛАД МОЛОКА
ХІМІЧНИЙ СКЛАД МОЛОКА
Інформація
про хімічний склад харчових продуктів потрібна спеціалістам з харчових
технологій, медицини, сільського господарства, а останнім часом — з розроблення
нових харчових продуктів, добавок тощо. У сучасних молочних продуктах основні
складові молока замінюють цілком або частково альтернативними компонентами
(наприклад, молочний жир — рослинним). До їх складу вносять харчові добавки
(стабілізаційні системи, ароматизатори, барвники, емульгатори) та наповнювачі
(соки, конфітюри, джеми), тому контроль хімічного складу продуктів є особливо
потрібним.
Молоко
є винятково цінним продуктом харчування. Воно має майже всі необхідні для
людини речовини (білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі) у формі, що легко
засвоюється організмом, вітаміни тощо. Для порівняння кількість харчових
речовин на добу для людини віком 18…20 років наведено в табл. 1.
Таблиця
1. Рекомендована
кількість харчових речовин на добу для людини
Речовина
|
Норма
|
Речовина
|
Норма
|
Білки, г
|
85
|
Вітаміни
тіамін (В1), мг
рибофлавін (В2),
мг
ніацин (РР), мг
В6, мг
В12, мкг
В9(фолацин),
мкг
Аскорбінова кислота (С),
мг
А, мг
Е, мг
Д, мкг
|
1,1…2,5
1,3…2,4
14…28
2,0
3,0
200
70…100
0,8…1,0
10
2,5
|
Жири, г
|
102
|
||
Вуглеводи (засвоювані), у
тому числі дисахариди молока, г
|
382
50…100
|
||
Мінеральні речовини, мг
кальцій
фосфор
магній
залізо
|
800
1200
400
14
|
У
табл. 2 подано хімічний склад коров’ячого молока.
Таблиця
2. Склад коров'ячого
молока, %
Складники молока
|
Межі
коливань
|
Середнє
значення
|
Вода
|
84…89
|
87,6
|
Жири
|
2,7…6,0
|
3,7
|
Білки
|
2,0…3,8
|
3,3
|
Лактоза
|
4,0…5,6
|
4,7
|
Мінеральні речовини
та вітаміни
|
0,6…0,85
|
0,7
|
Складники
молока інших сільськогосподарських тварин такі самі, як і коров’ячого, але межі
коливань можуть бути значно іншими.
Вода не
має живильних властивостей, але відіграє дуже велику роль у продуктах та
процесах молочних виробництв, тому її характеристики буде розглянуто окремо.
Крім названих в таблиці 2
основних складників, інформацію про які буде наведено в наступних повідомленнях,
у молоці є різні ферменти (ліпаза, лактаза, фосфатаза тощо), які відіграють
істотну роль у біохімічних процесах в організмі людини.
Характерне жовтувате забарвлення
молоку надають пігменти (хлорофіл та каротин), що потрапляють у молоко з
рослинних кормів.
Молоко містить розчинені гази, в
основному компоненти повітря О2, N2, CO2, тільки CO2 більше
ніж, О2+N2. Повітря,
як і вода, є складовою продуктів молочного виробництва, а також основним тепло-
та холодоносієм, тому фізичні характеристики цих речовин розглянуто окремо.
Сировиною молочних виробництв
крім власне молока можуть бути також численні продукти і матеріали — буряковий
цукор (сахароза), борошно, кава, фрукти тощо. Їх хімічний склад також наведено.
В таблицях надано середній хімічний склад молочних та інших продуктів,
переважно вітчизняних.
Усі дані подано із розрахунку
вмісту в 100 г
їстівної частини продукту, без відходів під час оброблення.
Коментарі
Дописати коментар