ПРОСТОКВАША
Простокваша
Простокваша –
це кисломолочний продукт, який виробляють сквашуванням пастеризованого
коров’ячого молока чистими культурами мезофільних лактококів Lactococcus lactis
subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris з Lactococcus lactis subsp.
lactis biovar diacetilactis або без нього (ДСТУ 4539:2006).
Простоквашу виробляють із масовою
часткою жиру від 0 до 8 % та залежно від виду закваски поділяють на простоквашу, простоквашу мечніківську та ацидофільну.
Простокваша
мечніківська – це кисломолочний продукт, який виробляють
сквашуванням пастеризованого коров’ячого молока чистими культурами термофільних
стрептококів Streptococcus salivarius subsp. thermophilus з болгарською паличкою,
Lactobacillus
delbrueckii subsp. bulgricus або без неї.
Простокваша
ацидофільна – це кисломолочний продукт, який виробляють
сквашуванням пастеризованого коров’ячого молока чистими культурами ацидофільної
палички Lactobacillus
acidophilus з
Streptococcus salivarius subsp. thermophilus або без нього, з Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus або без неї.
Основні
показники і характеристики простокваші
Харчову
та енергетичну цінність простокваші розглянуто в табл. 1.
Таблиця 1. Харчова та енергетична цінність простокваші
Простокваша
|
Вміст
основних харчових речовин, г у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
|||||
сухих
речовин
|
білка
|
жиру
|
лактоза
|
органічних
кислот
|
золи
|
||
Нежирна
|
8,4
|
3,0
|
0,05
|
3,8
|
0,80
|
0,7
|
126
|
3,2%-ї жирності
|
11,6
|
2,8
|
3,2
|
4,1
|
0,80
|
0,7
|
243
|
мечніківська
|
14,3
|
2,8
|
6,0
|
4,0
|
0,80
|
0,7
|
347
|
8%-ї жирності
|
16,65
|
2,8
|
8,0
|
4,4
|
0,80
|
0,65
|
-
|
Вміст
основних вітамінів і мінеральних речовин у простокваші подано відповідно у
табл. 2 і 3.
Таблиця 2. Вміст основних вітамінів у простокваші, мг
у 100 г
продукту
Простокваша
|
Вітаміни
|
|||||
А
|
b-каротин
|
В1
|
В2
|
РР
|
С
|
|
Нежирна
|
Сліди
|
Сліди
|
0,04
|
0,13
|
0,14
|
0,8
|
3,2%-ї жирності
|
0,02
|
0,01
|
0,03
|
0,13
|
0,14
|
0,8
|
мечніківська
|
0,04
|
0,02
|
0,04
|
0,13
|
0,14
|
0,8
|
8%-ї жирності
|
0,05
|
0,02
|
0,037
|
0,14
|
0,14
|
1,0
|
Таблиця 3. Вміст мінеральних речовин у простокваші, мг
в 100 г
продукту
Простокваша
|
Мінеральні
речовини
|
|||||
натрій
|
калій
|
кальцій
|
фосфор
|
залізо
|
магній
|
|
Нежирна
|
52
|
152
|
126
|
95
|
0,1
|
15
|
3,2%-ї жирності
|
50
|
146
|
121
|
94
|
0,1
|
14
|
мечніківська
|
50
|
146
|
124
|
92
|
0,1
|
14
|
8%-ї жирності
|
46
|
137
|
112
|
83
|
0,10
|
13
|
За органолептичними
показниками простокваша має відповідати вимогам, наведеним у табл. 4.
Таблиця 4. Органолептичні показники простокваші
Показник
|
Характеристика
|
Зовнішній вигляд і
консистенція
|
Однорідна, в міру щільна,
з непорушеним згустком та глянсуватим на зломі виглядом (за термостатного
способу виробництва) або однорідним, у міру щільним порушеним згустком (за
резервуарного способу виробництва)
|
Смак і запах
|
Чистий, кисломолочний, без
сторонніх присмаків і запахів
|
Колір
|
Молочно-білий, рівномірний
за всією масою
|
Фізико-хімічні
показники простокваші зазначено у табл. 5.
Таблиця 5. Фізико-хімічні показники простокваші
Показник
|
Норма
|
Масова частка жиру, %
|
0...8,0
|
Масова частка білка, %, не
менше ніж
|
2,7
|
Кислотність:
титрована,
˚Т
|
75…130
|
активна,
рН
|
4,5…3,8
|
Пероксидаза або фосфатаза
|
немає
|
Температура під час
випускання
з підприємства, °С
|
4±2
|
Мікробіологічні
показники простокваші подано у табл. 6, а допустимий рівень вмісту у ній
токсичних елементів – у табл. 7.
Таблиця 6. Мікробіологічні показники простокваші
Показникк
|
Норма
|
Загальна кількість
життєздатних молочнокислих бактерій, КУО в
для простокваші
(мезофільних лактококів Lactococcus lactis sp. Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetilactis або
без нього)
|
1·107
|
для простокваші мечніківської
(термофільних стрептококів Streptococcus
salivarius subsp.
thermophilus з болгарською паличкою, Lactobacillus
delbrueckii subsp.
bulgaricus або без неї. )
|
1·107
|
для простокваші
ацидофільної (ацидофільної палички Lactobacillus
acidophilus з Streptococcus salivarius
subsp. thermophilus або без нього,
з Lactobacillus delbrueckii subsp. dulgaricus або
без неї)
|
1·107
|
Бактерії групи кишкової
палички (коліформи) в
|
Не
допускаються
|
Патогенні мікроорганізми,
в тому числі бактерії роду Salmonella,
в
|
Не
допускаються
|
Staphylococcus aureus, в
|
Не
допускаються
|
Дріжджі, КУО в
|
50
|
Плісняві гриби, КУО в
|
50
|
Таблиця 7. Допустимі рівні вмісту токсичних елементів
у простокваші
Токсичний
елемент
|
Гранично
допустимі рівні,
мг/кг
|
Свинець
|
0,10
|
Кадмій
|
0,03
|
Арсен
|
0,05
|
Ртуть
|
0,005
|
Коментарі
Дописати коментар