КОНВЕКТИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

КОНВЕКТИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Під час конвективного теплообміну біля стінки (поверхні продукту) утворюється пристінний шар рідини, температура в якому змінюється від tс поверхні до  tр рідини  за межами пристінного шару. Розрахунки густини теплового потоку q від рідини до стінки, або навпаки, ведуть за рівнянням Ньютона:

 q = a(tctp) = aDt                                               (1)

Тут α, Вт/(м2·К) – коефіцієнт конвективного теплообміну або коефіцієнт тепловіддачі. Він залежить від ТФХ рідини, інколи від ТФХ стінки, а також від багатьох інших факторів, загалом:
 a = f(w,l,c,p,v,b,s,q,r,q,Dt,q,x,y,z…),                                     (2)
де: w, м/с  – швидкість рідини (газу) за межами пристінного шару;
      ν, м2  – кінематична в’язкість рідини (за аргумент може правити також динамічна в’язкість  μ=ν·ρ, Па·с);
      β, 1/К  – коефіцієнт об’ємного розширення рідини;
      x, y, z , м  – геометричні фактори (діаметр труби, висота стінки тощо).
Величини  σ, θ, r, пов’язані із тепломасообміном, будуть розглянуті у подальшому.

Оскільки серед факторів (1) можуть зустрітися  t рушійна сила конвективного теплообміну (наприклад, за умов вільної конвекції рідини) та результат її дії q (наприклад, під час кипіння рідини), рівняння (2) не є законом, але лише розрахунковим прийомом. Для визначення α в кожному конкретному випадку тепловіддачі конвекцією користуються методами теорії подібності.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША