КОНВЕКТИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
КОНВЕКТИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Під час конвективного теплообміну біля стінки
(поверхні продукту) утворюється пристінний шар рідини, температура в якому
змінюється від tс – поверхні до tр – рідини за
межами пристінного шару. Розрахунки густини теплового потоку q від рідини до стінки, або навпаки, ведуть за рівнянням Ньютона:
q = a(tc – tp) = aDt (1)
Тут α, Вт/(м2·К) – коефіцієнт
конвективного теплообміну або коефіцієнт
тепловіддачі. Він залежить
від ТФХ рідини, інколи від ТФХ стінки, а також від багатьох інших факторів,
загалом:
a = f(w,l,c,p,v,b,s,q,r,q,Dt,q,x,y,z…),
(2)
де: w, м/с – швидкість рідини (газу) за межами
пристінного шару;
ν, м2/с –
кінематична в’язкість рідини (за аргумент може правити також динамічна
в’язкість μ=ν·ρ, Па·с);
β, 1/К –
коефіцієнт об’ємного розширення рідини;
x, y, z , м –
геометричні фактори (діаметр труби, висота стінки тощо).
Величини σ, θ, r, пов’язані із
тепломасообміном, будуть розглянуті у подальшому.
Оскільки серед факторів (1) можуть зустрітися
∆t – рушійна сила конвективного теплообміну
(наприклад, за умов вільної конвекції рідини) та результат її дії q (наприклад, під час кипіння рідини), рівняння
(2) не є законом, але лише розрахунковим прийомом. Для визначення α в кожному конкретному випадку
тепловіддачі конвекцією користуються методами
теорії подібності.
Коментарі
Дописати коментар