МОЛОЧНИЙ ЦУКОР
МОЛОЧНИЙ ЦУКОР
Лактоза
(молочний цукор) належить до дисахаридів (біоз), має формулу С12Н22О11
та складається з a- та b-форм, перша з них може бути
гідратною (С12Н22О11Н2О) та
ангідритною, друга відома тільки в ангідритному стані.
Молочний
цукор кристалізується з пересичених розчинів і за температури нижче за 93 ºС
— a-гідратна
форма, вище — b-ангідритна.
Лактоза може утворювати метастабільні розчини і з зберіганням протягом тривалого
часу стану пересичення, без утворення кристалів. За кімнатної температури
частка a-форми
в молоці становить близько 40 %, а b-
форми — 60 %.
Деякі
фізичні характеристики a- та
b-форм
наведені в табл. 1.
Таблиця 1. Характеристики лактози
Показник
|
a-форма
|
b-форма
|
Густина, кг/м³
|
1545,3
|
1545,3
|
Молекулярна маса, Да
|
360,1
|
360,1
|
Теплота згоряння, МДж/кг
|
15,94
|
16,45
|
Теплоємність, кДж/(кг∙К)
|
1,202
|
1,168
|
Енергетична цінність,
МДж/кг
|
16,68
|
15,59
|
Кут укосу (спокою), град
|
32,4…34,7
|
34,6…36,7
|
Теплопровідність, Вт/(м∙К)
|
0,931
|
0,931
|
Температура плавлення, ºС
|
201,6
|
252,2
|
Поглинання вологи, %, за
вологості повітря:
80
%
|
0,97
|
0,96
|
90
%
|
1,47
|
1,96
|
Коментарі
Дописати коментар