МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ МОЛОКА
МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ МОЛОКА
Мінеральні речовини —
це катіони металів, а також неорганічні та органічні аніони. Вони містяться в
усіх тканинах організму, беруть участь у формуванні кісток, процесах
кровотворення, підтримують певний осмотичний тиск та кислотно-лужний стан
крові, є складовою ферментів, секретів, гормонів. Залежно від концентрації в
молоці мінеральні речовини поділяють на макро- та мікроелементи. До перших
належать катіони Na+, K+, Ca²+, Mg²+ та аніони Cl-, PO44-, HPO4-, H2PO4-, SO44-, HCO3-, до
других — Fe2+, Ba2+, Cu2+, Mn2+, Co2+, Ag+, F -, I -, Br - та
деякі інші. Кальцій, фосфор, магній, манган і цинк складають основну частину
кісткової тканини, тісно взаємодіють в обмінних процесах. Натрій, калій, хлор
беруть участь у регуляції водного, мінерального, кислотно-лужного обміну,
осмотичного тиску крові. Залізо входить до складу гемоглобіну, активізує
окисно-відновні процеси. Натрій і калій є регуляторами водно-сольового обміну.
Решта макро- та мікроелементів молока також відіграє певну роль у
функціонуванні організму людини.



Із
органічних аніонів найбільше значення мають цитрати (до 0,2 % в молоці),
незначна частина яких — вільна лимонна кислота. Вони не допускають коагуляції
молока під час пастеризації та заморожування.
Коментарі
Дописати коментар