ТЕПЛОМАСООБМІННІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

ТЕПЛОМАСООБМІННІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Розглянемо ТФХ, пов’язані з фазовими перетвореннями, що помітно впливають на інтенсивність перенесення теплової енергії.
Теплота фазового перетворення r, кДж/кг – це здатність речовини виділяти або поглинати деяку кількість теплової енергії без зміни температури під час переходу з одного фазового стану до іншого: затвердіння – плавлення, конденсація – випаровування, десублімація – сублімація. Для чистої рідини можна записати:
q = j∙r                                                         (1)
Тут j, кг/(м2·с) густина потоку маси, що переходить з однієї фази до іншої на 1 (одному) м2 тепломасообмінної поверхні за секунду. Для продуктів, компоненти яких переходять з однієї фази до іншої не одночасно, тобто не при фіксованій температурі, використовують вираз:
q  = j∆h                                                    (2)
Таким чином, ентальпію h почасту теж треба відносити до тепломасообмінних ТФХ.
Поверхневий натяг σ, Н/м це одиниця сили, що виникає на поверхні рідкої фази, яка контактує із газовою (паровою) фазою. Ця ТФХ є актуальною під час розрахунку α при кипінні на стінці або в об’ємі.
Кут змочування θ, рад., визначає форму бульбашки під час кипіння рідини на твердій поверхні, що в свою чергу впливає на коефіцієнт тепловіддачі за цих умов.
Випарна здатність εв, – це здатність продукту випаровувати з поверхні вологу у довкілля порівняно із поверхнею чистої води, за однакових умов:
 eв = jпр / jв                                                   (3)
де: jпр та  jв,  кг/(м2с)  – густина потоку пари з поверхні продукту та води.
Інформація про цю ТФХ дозволяє використовувати дані про випаровування з поверхні води для підрахунку масообмінного компоненту з поверхні продукту:
qмп =   eв·  qмв                                                     (4)
де: qмв = jв, а jв – густина потоку пари з поверхні води.
Характеристика  εв  названа в зарубіжній літературі активністю води в продукті і використовується для визначення терміну його зберігання.
За формулою Дальтона
 jпр = eв·b·(pв pп)                                              (5)
де: β  – коефіцієнт масовіддачі (аналог α), (кг·с)/Н;
      рв та рп – парціальний тиск водяної пари на поверхні води та у повітрі за межами пристінного шару.
Добуток   eв·b = kt   називають транспіраційним коефіцієнтом або відносною швидкістю випаровування (прийнята одиниця мг/(кг·с·МПа ). Для практичних розрахунків корисним є також поняття втрати води з випаровуванням, % (доба · Мбар).

До цієї ж групи ТФХ слід віднести теплоту дихання, Дж/(кг·с), а також співвідношення між теплотою, що виділяється внаслідок окислення компонентів продукту, та теплотою дихання. Для продуктів, що «не дихають» наводять теплоту окислення або енергетичну цінність (Eц), Дж/кг .

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША