ТЕПЛОМАСООБМІННІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
ТЕПЛОМАСООБМІННІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Розглянемо ТФХ, пов’язані з фазовими
перетвореннями, що помітно впливають на інтенсивність перенесення теплової
енергії.
Теплота фазового перетворення – r, кДж/кг – це здатність речовини виділяти або
поглинати деяку кількість теплової енергії без зміни температури під час
переходу з одного фазового стану до іншого: затвердіння – плавлення,
конденсація – випаровування, десублімація – сублімація. Для чистої рідини можна
записати:
q = j∙r
(1)
Тут j, кг/(м2·с) – густина потоку маси, що переходить з
однієї фази до іншої
на 1 (одному) м2 тепломасообмінної поверхні за секунду. Для
продуктів, компоненти яких переходять з однієї фази до іншої не одночасно,
тобто не при фіксованій температурі, використовують вираз:
q = j∆h (2)
Таким чином, ентальпію h почасту теж треба відносити до
тепломасообмінних ТФХ.
Поверхневий натяг σ, Н/м – це одиниця сили, що виникає на поверхні
рідкої фази, яка контактує із газовою (паровою) фазою. Ця ТФХ є актуальною під
час розрахунку α при кипінні на
стінці або в об’ємі.
Кут змочування θ, рад., визначає форму бульбашки під час
кипіння рідини на твердій поверхні, що в свою чергу впливає на коефіцієнт
тепловіддачі за цих умов.
Випарна здатність εв, – це здатність продукту випаровувати з
поверхні вологу у довкілля порівняно із поверхнею чистої води, за однакових
умов:
eв = jпр / jв (3)
де: jпр та jв, кг/(м2с) – густина потоку пари з поверхні продукту та
води.
Інформація про цю ТФХ дозволяє
використовувати дані про випаровування з поверхні води для підрахунку масообмінного компоненту з
поверхні продукту:
qмп = eв· qмв (4)
де: qмв = r·jв, а jв – густина потоку пари з поверхні води.
Характеристика εв названа в зарубіжній літературі активністю води в продукті і
використовується для визначення терміну його зберігання.
За формулою Дальтона
jпр = eв·b·(pв – pп) (5)
де: β –
коефіцієнт масовіддачі (аналог α),
(кг·с)/Н;
рв та рп – парціальний тиск водяної пари на поверхні
води та у повітрі за межами пристінного шару.
Добуток
eв·b = kt називають транспіраційним
коефіцієнтом або відносною швидкістю випаровування (прийнята одиниця мг/(кг·с·МПа ). Для
практичних розрахунків корисним є також поняття втрати води з випаровуванням, %
(доба · Мбар).
До цієї ж групи ТФХ слід віднести теплоту дихання, Дж/(кг·с), а також
співвідношення між теплотою, що виділяється внаслідок окислення компонентів
продукту, та теплотою дихання. Для продуктів, що «не дихають» наводять теплоту
окислення або енергетичну цінність (Eц), Дж/кг .
Коментарі
Дописати коментар