ВІТАМІНИ МОЛОКА
ВІТАМІНИ МОЛОКА
Вітаміни —
це низькомолекулярні органічні сполуки, які виявляють велику біологічну дію в
малих дозах. Їх поділяють на розчинні у жирі, у воді та вітаміноподібні
речовини. До першої групи належать вітаміни A, D, E, K,
до другої — В1 , В2 , PP, В6 , В12
, Вс , Вз, C, H, N, P , до третьої — В15, Н1,
В13, В4, В8, Bт, F та U. Основний вітамінний склад нативного
молока наведено в табл. 1.
Таблиця 1. Вітамінний склад молока
Вітамін
|
Вміст
на 1 дм3
|
А (ретинол), мг
|
0,3
|
b-каротин,
мг
|
0,1...0,3
|
В1 (тіамін), мг
|
1,4...2,0
|
В2
(рибофлавін), мг
|
1,0...4,5
|
РР (нікотинова кислота),
мг
|
1,0...4,5
|
С (аскорбінова кислота),
мг
|
4,0...22,0
|
В3 (пантотенова
кислота), мг
|
3,0...4,0
|
Н (біотин), мг
|
0,02...0,04
|
D (кальциферол), мкг
|
0,075...0,1
|
В6
(піридоксин), мкг
|
640
|
В12
(ціанкобаламін), мкг
|
4,0
|
К (філохінон), мкг
|
60
|
Вс (фолацин),
мкг
|
0,4
|
Вітамін
А — антиксерофтальмічний, є похідним червоно-жовтої речовини рослин — каротину
(провітаміну), необхідний також для забезпечення нормального стану шкіряних і
слизових покривів.
Під час розпаду молекули каротину на дві
частини з приєднанням двох молекул води утворюються дві молекули ретинолу. В
молоці є важливий провітамін b-каротин,
який у шлунку споживача перетворюється на вітамін А.
Вітамін В1 — антиневритичний,
він є присутнім майже в усіх живих тканинах та відносно стійким до нагрівання.
Вітамін В2 — фактор росту, тому його відсутність гальмує
зростання людини та викликає вади зору. Він є одним з пігментів молока, що
надає сироватці жовто-зеленого кольору.
Вітамін B12 сприяє
утворенню в організмі людини червоних кров'яних кульок, а його відсутність
призводить до недокрів'я.
Вітамін РР — антипелагричний (від слова «pellagra», що означає грубу
шорстку шкіру), в організмі людини бере участь у конструюванні коферментів,
стійкий до нагрівання.
Вітамін С — антицинготний, тобто забезпечує захист людини від захворювання
на цингу, покращує всмоктування заліза в організмі, сприяє інактивуванню
токсинів. Він досить швидко окислюється і руйнується, особливо в лужному
середовищі, за високої температури або за наявності важких металів, особливо
міді.
Вітамін D — надзвичайно важливий для захисту організму дітей від
захворювання на рахіт.
Вітамін Е — бере участь у реакціях проміжного обміну.
Фолієва кислота — необхідна для
запобігання захворювань, пов'язаних з порушенням процесів всмоктування в
кишечнику.
Вітамін Н — бере участь в обміні
речовин.
Зазначені вітаміни відіграють
найважливішу порівняно з іншими роль у продуктах молочних виробництв, тому
наведено здебільшого їх вміст.
Коментарі
Дописати коментар