ФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА

ФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА

Теплоємність знежиреного молока рекомендується визначати за формулою адитивності, Дж/(кг∙К),
с = свW + cc.pn,                                                  (1)
де св — теплоємність води; cc — теплоємність сухих речовин; W — масова частка води в знежиреному молоці, частка одиниці; n — масова частка сухих речовин, частка одиниці.
Теплоємність сухих речовин сс.р = f(T) у знежиреному молоці становить:
за температури 273…308 K
сс.р = – 3353 + 15,9Т;                                                (2)
за температури 313…353 K
сс.р = – 1712 + 11,3Т;                                                (3)
за температури 303…353 K,
сс.р = – 3242 + 16,8Т.                                                (4)
Теплоємність с знежиреного молока (n = 0,09), отримана в дослідах на різних температурних інтервалах (273…333 К, 273…353 К, 278…328 К) і розрахована за формулами адитивності з використанням сс.р знежиреного молока (формули (2) – (4)) відрізняються між собою несуттєво. Разом з тим, якщо масова частка сухих речовин значна (n = 0,20…0,40), то значення сс.р слід визначати за формулою (4), а теплоємність знежиреного молока — за рівнянням
с = 4187 + (– 3242 + 16,8Т)(1 – W),                                          (5)
де  W  — масова частка води в знежиреному молоці, частка одиниці.
Густину, кг/м3, знежиреного молока на інтервалі температури Т = 274…383 К  і  n = 0,082…0,102, визначають за формулою
r = 1055 – 0,179Т + 3,14n.                                               (6)
Оброблення експериментальних даних густини знежиреного молока на інтервалах T = 274…383 К  і  n = 0,082…0,45 дає змогу рекомендувати формулу
r = rвW + rс.р (1W)j,                                            (7)
де rв— густина води за температури знежиреного молока, кг/м3 ; rс.р = 1600 — густина сухих речовин знежиреного молока,кг/м3; φ — коефіцієнт, який враховує наявність газів у знежиреному молоці (φ = 0,86  при T = 273…293 К  і  φ = 0,83 при T = 293…363 К).
Теплопровідність, Вт/(м·К), у результаті експериментальних досліджень знежиреного молока (n = 0,09; T = 278…348 К  і  T = 293…353 К) і даних, отриманих для l = f(n) при n = 0,09; 0,20; 0,30 та 0,40, можна визначити за формулою, створеною за правилами адитивності:
l = lвW + lс.р(1 - W),                                                (8)
де lв — теплопровідність води за температури знежиреного молока, Вт/(м·К); lс.р =0,31 — розрахункова теплопровідність сухих речовин знежиреного молока, Вт/(м·К).
Формула (8) справедлива при T = 278…353 К і n = 0,09…0,40.
Температуропровідність, м2/с, знежиреного молока в межах T = 293…333 К  і  n = 0,09…0,30, розраховують за формулою
а 108 = авW + ас.р(1 - W),                                            (9)
де ав — температуропровідність води за температури знежиреного молока, м2/с; ас.р =11,0∙10-8 — розрахункова теплопровідність сухих речовин знежиреного молока, м2/с.

Значення температуропровідності знежиреного молока, отримані експериментально і визначені за формулою (9), відрізняються незначно.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША