ФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА
ФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА
Теплоємність
знежиреного молока рекомендується визначати за формулою адитивності, Дж/(кг∙К),
с = свW + cc.pn, (1)
де св — теплоємність води; cc.р —
теплоємність сухих речовин; W — масова
частка води в знежиреному молоці, частка одиниці; n — масова частка сухих речовин, частка одиниці.
Теплоємність
сухих речовин сс.р = f(T)
у знежиреному молоці становить:
за
температури 273…308 K
сс.р = –
3353 + 15,9Т; (2)
за
температури 313…353 K
сс.р = –
1712 + 11,3Т; (3)
за
температури 303…353 K,
сс.р = –
3242 + 16,8Т. (4)
Теплоємність
с знежиреного молока (n = 0,09), отримана в дослідах на різних
температурних інтервалах (273…333 К, 273…353 К, 278…328 К) і розрахована за
формулами адитивності з використанням сс.р
знежиреного молока (формули (2) – (4)) відрізняються між собою несуттєво. Разом
з тим, якщо масова частка сухих речовин значна (n = 0,20…0,40), то значення сс.р
слід визначати за формулою (4), а теплоємність знежиреного молока — за
рівнянням
с = 4187 + (– 3242 + 16,8Т)(1 – W), (5)
де W
— масова частка води в знежиреному молоці, частка одиниці.
Густину,
кг/м3, знежиреного молока на інтервалі температури Т = 274…383 К і n = 0,082…0,102, визначають за формулою
r = 1055 – 0,179Т + 3,14n. (6)
Оброблення
експериментальних даних густини знежиреного молока на інтервалах T =
274…383 К і n = 0,082…0,45 дає змогу рекомендувати
формулу
r = rвW + rс.р (1 – W)j, (7)
де rв—
густина води за температури знежиреного молока, кг/м3 ; rс.р =
1600 — густина сухих речовин знежиреного молока,кг/м3; φ —
коефіцієнт, який враховує наявність газів у знежиреному молоці (φ = 0,86 при T =
273…293 К і φ = 0,83 при T =
293…363 К).
Теплопровідність, Вт/(м·К), у результаті експериментальних
досліджень знежиреного молока (n = 0,09;
T = 278…348 К
і T =
293…353 К) і даних, отриманих для l
= f(n) при n = 0,09; 0,20; 0,30 та 0,40, можна визначити за формулою,
створеною за правилами адитивності:
l = lвW
+
lс.р(1 - W), (8)
де lв — теплопровідність води за температури
знежиреного молока, Вт/(м·К); lс.р =0,31
— розрахункова теплопровідність сухих речовин знежиреного молока, Вт/(м·К).
Формула (8) справедлива при T =
278…353 К і n = 0,09…0,40.
Температуропровідність, м2/с,
знежиреного молока в межах T = 293…333 К і n = 0,09…0,30, розраховують за формулою
а 108 = авW + ас.р(1 - W), (9)
де ав — температуропровідність
води за температури знежиреного молока, м2/с; ас.р =11,0∙10-8 —
розрахункова теплопровідність сухих речовин знежиреного молока, м2/с.
Значення
температуропровідності знежиреного молока, отримані експериментально і визначені
за формулою (9), відрізняються незначно.
Коментарі
Дописати коментар