ХІМІЧНИЙ СКЛАД ТА ОБ’ЄКТИВНІ ПОКАЗНИКИ ПИТНОГО МОЛОКА

ХІМІЧНИЙ СКЛАД ТА ОБ’ЄКТИВНІ ПОКАЗНИКИ ПИТНОГО МОЛОКА

Основні компоненти хімічного складу питних видів молока такі самі, що і незбираного молока, а саме вода, білки, жири, вуглеводи, органічні кислоти та зола.
Характеристики води (В) наводяться окремою сторінкою блогу.
Білок (Б) – це комплекс фракцій казеїну і (або) сироваткових білків молока. До цих компонентів віднесено також небілкові азотисті сполуки, що потрапляють до молока з клітин молочної залози (близько 0,1 % від загальної маси молока). Кількість білків у таблицях одержано множенням загального вмісту азоту на певний коефіцієнт, для молока і молочних продуктів – на 6,38.
Жир (Ж) – це комплекс ліпідів, вільних жирних кислот і розчинних у гліцеридній фазі супутніх речовин. До цих речовин належать лецитин, а також кефалін та сфінгомієлін.
Вуглеводи – моносахариди, їхні похідні, олігосахариди. Основним вуглеводом молока є молочний цукор (лактоза), який можна віднести до олігосахаридів, оскільки він складається із залишків молекул D-глюкози і D-галактози. Вміст моносахаридів (глюкози, фруктози тощо) в молоці дуже малий, тому замість терміна «вуглеводи» часто наводиться термін «лактоза-Л». Вміст сахарози позначено «С».
Кількість вільних органічних кислот (К) наведено в перерахунку на молочну кислоту.
Зола (З) – мінеральний залишок після оброблення молока або молочного продукту за температури (825 ± 25) ºС до постійної маси.
Вміст зазначених компонентів молока та молочних продуктів наведено в грамах на 100 г їстівної частини продукту, що дорівнює відсоткам за масою.
Однотипні види молока різняться, як правило, за одним чи кількома складовими компонентами, який (які) є ознакою класифікації, решта показників майже однакова, тому в таблиці 1 наведено склад лише основних видів питного молока.

Таблиця 1. Хімічний склад питних видів коров’ячого молока, %
Молоко
В
Б
Ж
Л
С
К
З
Пастеризоване
88,2
2,79
3,5
4,69
-
0,14
0,7

88,5
2,80
3,2
4,70
-
0,14
0,7

89,1
2,82
2,5
4,73
-
0,14
0,7

90,0
2,85
1,5
4,78
-
0,14
0,7
Білкове
87,4
4,3
1,0
6,4
-
0,14
0,8
Пряжене
88,5
3,0
6,0
4,7
-
0,12
0,7
Стерилізоване
88,1
2,9
3,5
4,7
-
0,14
0,7

88,5
2,8
3,2
4,7
-
0,14
0,7
З какао
75,6
3,2
3,2
5,0
12,0
0,20
0,8
З кавою
81,3
2,9
3,2
4,7
7,0
0,19
0,7
Знежирене
91,4
3,0
0,05
4,7
-
0,14
0,7

В окремих одиницях упаковок питного коров’ячого молока (крім знежиреного) допускаються відхилення масової частки жиру sЖ = ±0,1 %, але в середній пробі партії молока вона не має бути нижчою, ніж у табл. 1.
До хімічного складу питних видів молока входять також основні мінеральні речовини – мікроелементи калій К, натрій Na, магній Mg, кальцій Ca, фосфор P, а також залізо Fe та найважливіші вітаміни – ретинол А, b-каротин, тіамін В1, рибофлавін В2, нікотинамід РР, аскорбінова кислота (С). Одиниця вимірювання цих компонентів – міліграм на 100 г їстівної частини продукту.

Таблиця 2. Мінеральні речовини та вітаміни коров’ячого питного молока, мг/100 см3
Молоко
Мінеральні речовини
Вітаміни
Na
K
Ca
Mg
P
Fe
A
b
B1
B2
PP
C
Пастеризоване
50
146
120
14
90
0,06
0,03
0,02
0,04
0,15
0,1
1,3

50
146
120
14
90
0,06
0,02
0,01
0,04
0,15
0,1
1,3

50
146
120
14
90
0,06
0,02
0,02
0,04
0,15
0,1
1,3

50
146
120
14
90
0,06
0,01
0,02
0,04
0,15
0,1
1,3
Білкове
52
157
136
16
90
0,1
Сліди
Сліди
0,04
0,16
0,1
0,4
Пряжене
50
146
124
14
92
0,1
0,04
0,02
0,02
0,13
0,1
0,3
Стерилізоване
50
146
121
14
91
0,1
0,02
0,01
0,02
0,13
0,1
0,6

50
146
121
14
91
0,1
0,02
0,01
0,02
0,13
0,1
1,3
З какао
50
180
122
16
103
0,2
0,62
0,01
0,03
0,14
0,18
0,9
З кавою
50
146
121
14
91
0,1
0,02
0,01
0,03
0,13
0,50
0,9
Знежирене
52
152
126
15
95
0,1
Сліди
Сліди
0,04
0,15
0,1
0,4

Вміст газів у питному молоці не регламентується.
Титрована кислотність питних видів молока становить не більше ніж 21 ºТ (за винятком молока з кавою – 22 ºТ, білкового – 25 ºТ).
Титровану кислотність молока визначають у градусах Тернера, під якими розуміють об’єм водного розчину гідроксиду натрію (калію) концентрацією 0,1 моль/дм3, необхідний для нейтралізації 100 см3 або 100 г продукту.
Кислотність молока може виражатися величиною рН за температури 20 ºС. Під величиною рН розуміють від’ємний десятковий логарифм концентрації іонів водню у продукті. Оскільки в чинних держстандартах і технологічних інструкціях кислотність виражається в одиницях титрованої кислотності, для порівняння з ними показників рН для молока і основних кисломолочних продуктів існують встановлені співвідношення. Наприклад, для заготівельного і пастеризованого молока ці співвідношення наведено в табл. 3.
Таблиця 3. Співвідношення між титрованою та активною кислотністю для заготівельного і пастеризованого молока
Титрована кислотність, ºТ
Усереднене значення рН для молока
заготівельного незбираного
пастеризованого
16
6,73
6,68
17
6,79
6,63
18
6,64
6,57
19
6,58
6,51
20
6,52
6,45
21
6,46
6,40
22
6,41
6,34
23
6,36
6,28
24
6,31
6,23
25
6,26
6,18
26
6,21
6,13
27
6,16
6,08


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША