ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЗАГОТОВЕЛЬНИХ ТА ПИТНИХ ВЕРШКІВ

ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЗАГОТОВЕЛЬНИХ ТА ПИТНИХ ВЕРШКІВ

Масова частка сухих речовин у заготівельних вершках становить 33,5 … 48,0 %, у тому числі: молочного жиру 25,0 …45,0; білків 1,7 … 3,0; лактози 2,9 … 4,8; мінеральних речовин 0,3 … 0,6 %.
Харчову й енергетичну цінність пастеризованих і стерилізованих вершків наведено у табл. 1, вміст мінеральних речовин та вітамінів у — табл. 2, амінокислотний склад — у табл. 3.
Таблиця 1. Хімічний склад та енергетична цінність питних видів вершків
Вершки пастеризовані
та стерилізовані
жирністю, %
Масова частка, %
Енергетична
цінність,
кДж/кг
вологи
білка
жиру
лактози
органічних
кислот
золи
10
82,2
3,0
10,0
4,0
0,17
0,6
4940
20
72,8
2,8
20,0
3,7
0,17
0,5
8580
35
59,0
2,5
35,0
3,0
0,14
0,4
14100

Таблиця 2. Вміст мінеральних речовин і вітамінів у питних вершках
Вершки з коров’ячого
молока, жирністю, %
Вміст мінеральних речовин,
мг/100 г продукту
Вміст вітамінів, мг/100 г продукту
Na
K
Ca
Mg
P
Fe
A
b-каротин
B1
B2
РP
C
10
40
124
90
10
83
0,1
0,06
0,03
0,03
0,10
0,15
0,5
20
35
109
86
8
60
0,2
0,15
0,06
0,03
0,11
0,10
0,3
35
31
90
86
7
58
0,2
0,25
0,12
0,02
0,11
0,07
0,2

Таблиця 3. Амінокислотний склад питних вершків
Компонент
Жирність вершків, %
10
20
Амінокислоти,
мг на 100 г продукту всього,

1332

1133
у тому числі:


валін
211
185
ізолейцин
193
162
лейцин
297
249
лізин
233
198
метіонін
73
62
треонін
137
117
триптофан
43
36
фенілаланін
145
124
Замінні амінокислоти,
мг на 100 г продукту всього,

1922

1674
у тому числі:


аланін
99
86
аргінін
109
96
аспарагінова кислота
214
187
гістидин
79
68
гліцин
58
50
глутамінова кислота
685
600
пролін
323
282
серин
173
151
тирозин
155
132
цистин
27
22
Загальна кількість амінокислот,
мг на 100 г продукту

3254

2807

Фізико-хімічні показники пастеризованих і стерилізованих вершків подано у табл. 4.
Таблиця 4. Фізико-хімічні показники пастеризованих і стерилізованих вершків
Вершки
Кислотність, °T
Температура під час
випуску з підприємства, °C
Пастеризовані, жирністю, %
8

16…17

8
10
18…19

20
19
8
35
19
8
Стерилізовані, жирністю, %
10
19
20


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША