ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЗАГОТОВЕЛЬНИХ ТА ПИТНИХ ВЕРШКІВ
ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЗАГОТОВЕЛЬНИХ ТА ПИТНИХ ВЕРШКІВ
Масова частка сухих речовин у заготівельних вершках
становить 33,5 … 48,0 %, у тому числі: молочного жиру 25,0 …45,0; білків 1,7 …
3,0; лактози 2,9 … 4,8; мінеральних речовин 0,3 … 0,6 %.
Харчову й енергетичну цінність пастеризованих
і стерилізованих вершків наведено у табл. 1, вміст мінеральних речовин та
вітамінів у — табл. 2, амінокислотний
склад — у табл. 3.
Таблиця
1. Хімічний склад та енергетична цінність
питних видів вершків
Вершки пастеризовані
та стерилізовані
жирністю, %
|
Масова
частка, %
|
Енергетична
цінність,
кДж/кг
|
|||||
вологи
|
білка
|
жиру
|
лактози
|
органічних
кислот
|
золи
|
||
10
|
82,2
|
3,0
|
10,0
|
4,0
|
0,17
|
0,6
|
4940
|
20
|
72,8
|
2,8
|
20,0
|
3,7
|
0,17
|
0,5
|
8580
|
35
|
59,0
|
2,5
|
35,0
|
3,0
|
0,14
|
0,4
|
14100
|
Таблиця 2. Вміст мінеральних речовин і вітамінів у питних вершках
Вершки з коров’ячого
молока, жирністю, %
|
Вміст мінеральних речовин,
мг/100 г продукту
|
Вміст вітамінів, мг/100 г продукту
|
||||||||||
Na
|
K
|
Ca
|
Mg
|
P
|
Fe
|
A
|
b-каротин
|
B1
|
B2
|
РP
|
C
|
|
10
|
40
|
124
|
90
|
10
|
83
|
0,1
|
0,06
|
0,03
|
0,03
|
0,10
|
0,15
|
0,5
|
20
|
35
|
109
|
86
|
8
|
60
|
0,2
|
0,15
|
0,06
|
0,03
|
0,11
|
0,10
|
0,3
|
35
|
31
|
90
|
86
|
7
|
58
|
0,2
|
0,25
|
0,12
|
0,02
|
0,11
|
0,07
|
0,2
|
Таблиця
3. Амінокислотний склад питних вершків
Компонент
|
Жирність вершків, %
|
|
10
|
20
|
|
Амінокислоти,
мг
на
|
1332
|
1133
|
у
тому числі:
|
|
|
валін
|
211
|
185
|
ізолейцин
|
193
|
162
|
лейцин
|
297
|
249
|
лізин
|
233
|
198
|
метіонін
|
73
|
62
|
треонін
|
137
|
117
|
триптофан
|
43
|
36
|
фенілаланін
|
145
|
124
|
Замінні
амінокислоти,
мг
на
|
1922
|
1674
|
у
тому числі:
|
|
|
аланін
|
99
|
86
|
аргінін
|
109
|
96
|
аспарагінова
кислота
|
214
|
187
|
гістидин
|
79
|
68
|
гліцин
|
58
|
50
|
глутамінова
кислота
|
685
|
600
|
пролін
|
323
|
282
|
серин
|
173
|
151
|
тирозин
|
155
|
132
|
цистин
|
27
|
22
|
Загальна
кількість амінокислот,
мг
на
|
3254
|
2807
|
Фізико-хімічні показники пастеризованих і
стерилізованих вершків подано у табл. 4.
Таблиця
4. Фізико-хімічні
показники пастеризованих і стерилізованих вершків
Вершки
|
Кислотність, °T
|
Температура під час
випуску з підприємства, °C
|
Пастеризовані, жирністю, %
8
|
16…17
|
8
|
10
|
18…19
|
|
20
|
19
|
8
|
35
|
19
|
8
|
Стерилізовані, жирністю, %
10
|
19
|
20
|
Коментарі
Дописати коментар