БІФІДОПРОДУКТИ ТА ІНШІ КИСЛОМОЛОЧНІ НАПОЇ
Біфідопродукти та інші кисломолочні напої
До біфідопродуктів
належать кисломолочні напої, які в кінці строку придатності до споживання
містять біфідобактерій не менше ніж 106 КУО в 1 г .
Біфілайф
виготовляють на основі закваски, до якої входить 5 штамів біфідобактерій
колекції Московського інституту мікробіології. Біфілайф виробляють із Ж = 3,2;
2,5; 1,0 % та нежирний, фруктово-ягідний і ароматизований.
Біовіт (розробка
ТІММ НААН України) виготовляють із заквашувальною культурою «Старт». Молочна
основа продукту збалансована за вуглеводним і білковим складом. Жировий
компонент містить олію.
«Даринка» (також розробка ТІММ НААН
України) виготовляють на заквашувальному препараті БТП–Ф, до складу якого крім
молочнокислих стрептококів і трьох видів біфідобактерій входять пропіоновокислі
бактерії, що здатні накопичувати вітамін В12. Цей напій випускають
із Ж = 3,2; 2,5; 1,0 та 0 %, а також з фруктовими наповнювачами.
Лактіума
(розробка ІТТФ НАН України) виробляють на основі бактеріального концентрату, який
також складається із пропіоновокислих бактерій. Добавками можуть бути сухе
знежирене молоко, цукор, фруктові соки або інші фруктові наповнювачі.
Біфівіт
виготовляють сквашуванням ліофілізованою закваскою «Сімбілакт», до складу якої
додано оцтовокислі й пропіоновокислі бактерії.
Кисломолочний напій «Сніжок» виробляють
резервуарним способом на зразок простокваші. До закваски входять термофільний
стрептокок і болгарська паличка. «Сніжок» виготовляють з додаванням цукру і
плодово-ягідних наповнювачів. Смак продукту чистий і солодкий, плодово-ягідного
– з вираженим присмаком і ароматом наповнювача. Консистенція однорідна, злегка
в’язка, колір білий, плодово-ягідного – відповідає наповнювачу.
Геролакт
розроблено
в Інституті мікробіології і вірусології НАНУ спільно з ТІММ НААН України. До
закваски «Стрептосан» введено культури Str. Faecium і Str.salivarius thermophillus,
характерні для нормального кишкового біоценозу довгожителів Абхазії. Сировиною
для напою є знежирене молоко, сухе знежирене молоко, сухий розчинний сироватковий
білок, солодовий або полісолодовий екстракти, соняшникову або кукурудзяну олію,
аскорбінову кислоту, токоферол.
Амінокислотний склад рідких
кисломолочних продуктів наведено у табл. 1.
Таблиця 1. Амінокислотний склад рідких кисломолочних
продуктів
Компонент
|
Кефір
|
Простокваша
|
Ацидофілін
|
Йогурт
|
3,2%-ї
жирності
|
1,5%-ї
жирності
|
|||
Амінокислоти,
мг на
|
|
|
|
|
всього,
у тому числі:
|
1177
|
1173
|
1173
|
2088
|
валін
|
135
|
157
|
157
|
323
|
ізолейцин
|
160
|
156
|
156
|
300
|
лейцин
|
277
|
267
|
267
|
450
|
лізин
|
230
|
214
|
214
|
390
|
метіонін
|
81
|
72
|
72
|
1120
|
треонін
|
110
|
126
|
126
|
216
|
триптофан
|
43
|
41
|
41
|
72
|
фенілаланін
|
144
|
140
|
140
|
225
|
Замінні амінокислоти,
мг на
|
|
|
|
|
всього,
тому числі:
|
1689
|
1635
|
1635
|
3107
|
аланін
|
106
|
80
|
80
|
160
|
аргінін
|
105
|
100
|
100
|
174
|
аспарагінова
кислота
|
216
|
179
|
179
|
344
|
гістидин
|
78
|
74
|
74
|
156
|
гліцин
|
46
|
38
|
38
|
93
|
глутамінова
кислота
|
497
|
590
|
590
|
1100
|
пролін
|
272
|
248
|
248
|
518
|
серин
|
185
|
153
|
153
|
278
|
тирозин
|
155
|
151
|
151
|
242
|
цистин
|
29
|
22
|
22
|
42
|
Загальна кількість
амінокислот,
мг на
|
2866
|
2808
|
2
808
|
5195
|
Коментарі
Дописати коментар