БІФІДОПРОДУКТИ ТА ІНШІ КИСЛОМОЛОЧНІ НАПОЇ

Біфідопродукти та інші кисломолочні напої

До біфідопродуктів належать кисломолочні напої, які в кінці строку придатності до споживання містять біфідобактерій не менше ніж 106 КУО в 1 г.
Біфілайф виготовляють на основі закваски, до якої входить 5 штамів біфідобактерій колекції Московського інституту мікробіології. Біфілайф виробляють із Ж = 3,2; 2,5; 1,0 % та нежирний, фруктово-ягідний і ароматизований.
Біовіт (розробка ТІММ НААН України) виготовляють із заквашувальною культурою «Старт». Молочна основа продукту збалансована за вуглеводним і білковим складом. Жировий компонент містить олію.
«Даринка» (також розробка ТІММ НААН України) виготовляють на заквашувальному препараті БТП–Ф, до складу якого крім молочнокислих стрептококів і трьох видів біфідобактерій входять пропіоновокислі бактерії, що здатні накопичувати вітамін В12. Цей напій випускають із Ж = 3,2; 2,5; 1,0 та 0 %, а також з фруктовими наповнювачами.
Лактіума (розробка ІТТФ НАН України) виробляють на основі бактеріального концентрату, який також складається із пропіоновокислих бактерій. Добавками можуть бути сухе знежирене молоко, цукор, фруктові соки або інші фруктові наповнювачі.
Біфівіт виготовляють сквашуванням ліофілізованою закваскою «Сімбілакт», до складу якої додано оцтовокислі й пропіоновокислі бактерії.
Кисломолочний напій «Сніжок» виробляють резервуарним способом на зразок простокваші. До закваски входять термофільний стрептокок і болгарська паличка. «Сніжок» виготовляють з додаванням цукру і плодово-ягідних наповнювачів. Смак продукту чистий і солодкий, плодово-ягідного – з вираженим присмаком і ароматом наповнювача. Консистенція однорідна, злегка в’язка, колір білий, плодово-ягідного – відповідає наповнювачу.
Геролакт розроблено в Інституті мікробіології і вірусології НАНУ спільно з ТІММ НААН України. До закваски «Стрептосан» введено культури Str. Faecium і Str.salivarius thermophillus, характерні для нормального кишкового біоценозу довгожителів Абхазії. Сировиною для напою є знежирене молоко, сухе знежирене молоко, сухий розчинний сироватковий білок, солодовий або полісолодовий екстракти, соняшникову або кукурудзяну олію, аскорбінову кислоту, токоферол.
Амінокислотний склад рідких кисломолочних продуктів наведено у табл. 1.
Таблиця 1. Амінокислотний склад рідких кисломолочних продуктів

Компонент
Кефір
Простокваша
Ацидофілін
Йогурт
3,2%-ї жирності
1,5%-ї жирності
Амінокислоти,
мг на 100 г продукту:




всього, у тому числі:
1177
1173
1173
2088
валін
135
157
157
323
ізолейцин
160
156
156
300
лейцин
277
267
267
450
лізин
230
214
214
390
метіонін
81
72
72
1120
треонін
110
126
126
216
триптофан
43
41
41
72
фенілаланін
144
140
140
225
Замінні амінокислоти,
мг на 100 г продукту:




всього, тому числі:
1689
1635
1635
3107
аланін
106
80
80
160
аргінін
105
100
100
174
аспарагінова кислота
216
179
179
344
гістидин
78
74
74
156
гліцин
46
38
38
93
глутамінова кислота
497
590
590
1100
пролін
272
248
248
518
серин
185
153
153
278
тирозин
155
151
151
242
цистин
29
22
22
42
Загальна кількість амінокислот,
мг на 100 г продукту

2866

2808
2
808

5195

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША