ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ КИСЛОМОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
Енергетична цінність кисломолочних продуктів
Хімічний
склад та енергетична цінність кефіру
Вміст
основних компонентів кефіру та їх енергетична цінність розглянуто у табл. 1.
Таблиця 1. Вміст основних компонентів кефіру та їх
енергетична цінність
Кефір
|
Вміст
основних харчових речовин,
г
у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
|||||
сухих
речовин
|
білка
|
жиру
|
лактози
|
органічних
кислот
|
мінеральних
речовин
|
||
1%-ї жирності
|
12,7
|
4,3
|
1,0
|
5,3
|
0,90
|
1,2
|
205
|
3,2-ї жирності
|
11,7
|
2,8
|
3,2
|
4,1
|
0,90
|
0,7
|
247
|
Нежирний
|
8,6
|
3,0
|
0,05
|
3,8
|
0,90
|
0,7
|
126
|
Харчову
та енергетичну цінність простокваші розглянуто в табл. 2.
Таблиця 2. Харчова та енергетична цінність простокваші
Простокваша
|
Вміст
основних харчових речовин, г у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
|||||
сухих
речовин
|
білка
|
жиру
|
лактоза
|
органічних
кислот
|
золи
|
||
Нежирна
|
8,4
|
3,0
|
0,05
|
3,8
|
0,80
|
0,7
|
126
|
3,2%-ї жирності
|
11,6
|
2,8
|
3,2
|
4,1
|
0,80
|
0,7
|
243
|
мечніківська
|
14,3
|
2,8
|
6,0
|
4,0
|
0,80
|
0,7
|
347
|
8%-ї жирності
|
16,65
|
2,8
|
8,0
|
4,4
|
0,80
|
0,65
|
-
|
Хімічний
склад та енергетичну цінність йогурту наведено у табл. 3.
Таблиця 3. Хімічний склад та енергетична цінність
йогурту
Йогурт
|
Вміст
основних харчових
речовин,
г у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
||||
сухих
речовин
|
білків
|
жиру
|
вуглеводів
|
золи
|
||
1,5%-ї жирності
|
88,0
|
5,0
|
1,5
|
3,5
|
0,7
|
213
|
1,5%-ї жирності солодкий
|
83,0
|
5,0
|
1,5
|
8,5
|
0,7
|
293
|
3,2%-ї жирності
|
86,3
|
5,0
|
3,2
|
3,5
|
0,7
|
280
|
3,2%-ї жирності солодкий
|
81,3
|
5,0
|
3,2
|
8,5
|
0,7
|
356
|
6%-ї жирності
|
83,5
|
5,0
|
6,0
|
3,5
|
0,7
|
385
|
6%-ї жирності солодкий
|
78,5
|
5,0
|
6,0
|
8,5
|
0,7
|
464
|
Нежирний ароматизований
вітамінізований вітаміном
А з:
|
|
|
|
|
|
|
цукром
|
18,0
|
3,6
|
0,05
|
13,0
|
0,9
|
276
|
аспартамом
|
11,0
|
4,3
|
0,05
|
6,3
|
0,9
|
180
|
1,5%-ї жирності
ароматизований,
вітамінізований:
|
|
|
|
|
|
|
b-каротином з
|
|
|
|
|
|
|
цукром,
|
16,0
|
4,0
|
1,5
|
13,0
|
0,9
|
343
|
аспартамом;
|
13,0
|
4,2
|
1,5
|
6,3
|
0,9
|
234
|
полівітамінним
преміксом з
|
|
|
|
|
|
|
цукром,
|
20,0
|
4,1
|
1,5
|
13,3
|
1,0
|
347
|
аспартамом
|
14,0
|
4,3
|
1,5
|
6,6
|
1,0
|
239
|
2,5%-ї жирності
ароматизований,
вітамінізований:
|
|
|
|
|
|
|
b – каротином з
|
|
|
|
|
|
|
цукром,
|
17,0
|
2,6
|
2,5
|
11,0
|
0,7
|
322
|
аспартамом;
|
10,0
|
2,8
|
2,5
|
4,7
|
0,7
|
218
|
полівітамінним
преміксом з
|
|
|
|
|
|
|
цукром,
|
17,0
|
2,6
|
2,5
|
11,0
|
0,7
|
322
|
аспартамом
|
10,0
|
2,8
|
2,5
|
4,7
|
0,7
|
218
|
3,5%-ї жирності
ароматизований
вітамінізований:
|
|
|
|
|
|
|
b – каротином з
|
|
|
|
|
|
|
цукром,
|
18,0
|
2,6
|
3,5
|
11,0
|
0,7
|
360
|
аспартамом;
|
11,0
|
2,8
|
3,5
|
4,7
|
0,7
|
260
|
полівітамінним
преміксом з
|
|
|
|
|
|
|
цукром,
|
18,0
|
2,6
|
3,5
|
11,0
|
0,7
|
360
|
аспартамом
|
11,0
|
2,8
|
3,5
|
4,7
|
0,7
|
260
|
1,5%-ї жирності
ароматизований
вітамінізований з:
|
|
|
|
|
|
|
цукром
|
17,0
|
4,0
|
1,5
|
11,0
|
0,7
|
377
|
аспартамом
|
10,0
|
4,0
|
1,5
|
4,0
|
0,7
|
193
|
1,5%-ї жирності плодово-ягідний
|
18,0
|
2,7
|
2,5
|
11,0
|
0,6
|
296
|
Хімічний склад
та енергетичну цінність сметани наведено у табл. 4.
Таблиця 4. Харчова та енергетична цінність сметани
Продукт
|
Масова
частка основних
харчових
речовин, %
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
||||
сухих
речовин
|
білка
|
жиру
|
вуглеводів
|
золи
|
||
Сметана:
15%-ї
жирності
|
22,3
|
2,9
|
15,0
|
3,0
|
0,6
|
672
|
20%-ї
жирності
|
27,3
|
2,8
|
20,0
|
3,2
|
0,5
|
862
|
25%-ї
жирності
|
31,5
|
2,6
|
25,0
|
2,7
|
0,5
|
1025
|
30%-ї
жирності
|
36,4
|
2,6
|
30,0
|
2,8
|
0,5
|
1234
|
40%-ї
жирності
|
45,8
|
2,4
|
40,0
|
2,6
|
0,4
|
1432
|
Сметана з наповнювачами:
|
|
|
|
|
|
|
Студентська
10%-ї жирності
|
|
3,6
|
10,0
|
3,0
|
–
|
196
|
Столова
15%-ї жирності
|
|
3,5
|
15,0
|
2,9
|
–
|
684
|
Домашня
10%-ї жирності
|
|
3,5…4,0
|
10,0
|
4,0
|
0,6
|
521
|
Домашня
20%-ї жирності
|
|
3,4
|
20,0
|
2,8
|
–
|
873
|
Сметана “Святкова”
|
|
|
|
|
|
|
Коментарі
Дописати коментар