КЕФІР
Кефір
Кефір –
це кисломолочний продукт змішаного молочнокислого та спиртового бродіння, який
виробляють сквашуванням молока симбіотичною кефірною закваскою на кефірних
грибках або концентратом грибкової закваски (ДСТУ 4417:2005).
Характерною ознакою кефіру є вміст
дріжджів не менш як 103 КУО в 1 г продукту.
Згідно із Законом України «Про молоко та
молочні продукти» кефір не може містити будь-яких стабілізаторів, консервантів,
а також різноманітних технологічно необхідних харчових добавок і наповнювачів. Відповідно
до ДСТУ 4417:2005 поняття кефір не поширюється на термізований продукт,
збагачений вітамінами, мікроелементами, пробіотичними та пребіотичними
речовинами або іншими добавками. Для цієї групи кисломолочних продуктів рідкої консистенції
з ознаками кефіру з Укрметртестстандартом України узгоджується назва: «продукти
кефірні» або «кефірні напої».
Асортимент кефіру та продуктів кефірних
чи напоїв у нашій країні охоплює кефір нежирний та з масовою часткою жиру від 1
до 5 %, кефір «Український», кефір збагачений (окремими вітамінами або
комплексом вітамінів, мінеральними речовинами, харчовими волокнами, лактулозою
тощо), кефірний продукт фруктовий, біокефір та ін.
Вміст
основних компонентів кефіру та їх енергетична цінність розглянуто у табл. 1.
Таблиця 1. Вміст основних компонентів кефіру та їх
енергетична цінність
Кефір
|
Вміст
основних харчових речовин,
г
у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
|||||
сухих
речовин
|
білка
|
жиру
|
лактози
|
органічних
кислот
|
мінеральних
речовин
|
||
1%-ї жирності
|
12,7
|
4,3
|
1,0
|
5,3
|
0,90
|
1,2
|
205
|
3,2-ї жирності
|
11,7
|
2,8
|
3,2
|
4,1
|
0,90
|
0,7
|
247
|
Нежирний
|
8,6
|
3,0
|
0,05
|
3,8
|
0,90
|
0,7
|
126
|
Вміст
основних вітамінів і мінеральних речовин у кефірі подано відповідно у табл. 2 і
3.
Таблиця 2. Вміст вітамінів у кефірі, мг у 100 г продукту
Кефір
|
Вітаміни
|
|||||
А
|
b-каротин
|
В1
|
В2
|
РР
|
С
|
|
1%-ї жирності
|
Сліди
|
Сліди
|
0,04
|
0,17
|
0,14
|
0,7
|
3,2%-ї жирності
|
0,02
|
0,01
|
0,03
|
0,17
|
0,14
|
0,7
|
Нежирний
|
Сліди
|
Сліди
|
0,04
|
0,17
|
0,14
|
0,7
|
Таблиця 3. Вміст мінеральних речовин в кефірі, мг у 100 г продукту
Кефір
|
Мінеральні
речовини
|
|||||
Na
|
K
|
Ca
|
Mg
|
P
|
Fe
|
|
1%-ї жирності
|
70
|
200
|
170
|
21
|
133
|
0,1
|
3,2%-ї жирності
|
50
|
146
|
120
|
14
|
95
|
0,1
|
Нежирний
|
52
|
152
|
126
|
15
|
95
|
0,1
|
За
фізико-хімічними показниками кефір має відповідати вимогам, наведеним у табл. 4.
Таблиця 4. Фізико-хімічні показники кефіру
Показник
|
Норма
|
Масова частка жиру, %:
кефір
нежирний
|
–
|
кефір
|
1,0...5,0
|
Масова частка білка, %, не
менше ніж
|
2,7
|
Кислотність:
титрована,
˚Т
|
85…130
|
активна,
рН
|
4,8…4,0
|
Фосфатаза
|
немає
|
Температура під час
випускання
з підприємства, °С
|
4±2
|
Харчову
та енергетичну цінність деяких видів кефірних збагачених продуктів розглянуто в
табл. 5, а вміст основних вітамінів і мінеральних речовин у них – у табл. 6 і
7.
Таблиця 5. Харчова та енергетична цінність деяких
видів кефірних збагачених продуктів
Кефір
|
Вміст
основних харчових речовин,
г
у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
||||
сухих
речовин
|
білка
|
жиру
|
вуглеводів
|
золи
|
||
3,2%-ї жирності:
|
||||||
з
полівітамінним преміксом
|
12,2
|
2,8
|
3,2
|
3,6
|
0,7
|
235
|
з
циклокаром
|
12,2
|
2,8
|
3,2
|
3,6
|
0,7
|
235
|
2,5%-ї жирності:
|
||||||
з
полівітамінним преміксом
|
10,7
|
2,9
|
2,5
|
3,9
|
0,69
|
221,8
|
з
циклокаром
|
10,7
|
2,9
|
2,5
|
3,9
|
0,69
|
221,8
|
1%-ї жирності:
|
||||||
з
полівітамінним преміксом
|
9,5
|
3,0
|
1,0
|
4,0
|
0,7
|
163,2
|
з
циклокаром
|
9,5
|
3,0
|
1,0
|
4,0
|
0,7
|
163,2
|
Нежирний
|
||||||
з
полівітамінним преміксом
|
8,6
|
3,0
|
0,05
|
3,9
|
0,7
|
125,5
|
з
циклокаром
|
8,6
|
3,0
|
0,05
|
3,9
|
0,7
|
125,5
|
Таблиця 6. Вміст основних вітамінів у деяких видах
кефірних збагачених продуктів, мг в 100 г продукту
Кефір
|
Вітаміни
|
||||
А
|
b-каротин
|
В1
|
В2
|
С
|
|
3,2%-ї жирності:
|
|||||
з
полівітамінним преміксом
|
0,02
|
0,01
|
0,03
|
0,17
|
20,0
|
з
циклокаром
|
0,02
|
1,5
|
0,03
|
0,17
|
0,7
|
2,5%-ї жирності:
|
|||||
з
полівітамінним преміксом
|
0,02
|
0,009
|
0,035
|
0,32
|
20,0
|
з
циклокаром
|
0,02
|
1,5
|
0,035
|
0,32
|
0,7
|
1%-ї жирності:
|
|||||
з
полівітамінним преміксом
|
0,01
|
0,008
|
0,035
|
0,27
|
20,0
|
з
циклокаром
|
0,01
|
1,5
|
0,035
|
0,27
|
0,67
|
Нежирний:
|
|||||
з
полівітамінним преміксом
|
Сліди
|
Сліди
|
0,04
|
0,17
|
20,0
|
з
циклокаром
|
Сліди
|
1,5
|
0,04
|
0,17
|
0,7
|
Таблиця 7. Вміст мінеральних речовин у деяких видах
кефірних збагачених продуктів, мг в 100 г продукту
Кефір
|
Мінеральні
речовини
|
|||||
натрій
|
калій
|
кальцій
|
фосфор
|
залізо
|
магній
|
|
3,2%-ї жирності
|
||||||
з
полівітамінним преміксом
|
50
|
146
|
120
|
95
|
0,1
|
14
|
з
циклокаром
|
50
|
146
|
120
|
95
|
0,1
|
14
|
2,5%-ї жирності
|
||||||
з
полівітамінним преміксом
|
44
|
124
|
113
|
94
|
0,2
|
16
|
з
циклокаром
|
44
|
124
|
113
|
94
|
0,2
|
16
|
1%-ї жирності
|
||||||
з
полівітамінним преміксом
|
43
|
138
|
114
|
91
|
0,2
|
15
|
з
циклокаром
|
43
|
138
|
114
|
91
|
0,2
|
15
|
Нежирний
|
||||||
з
полівітамінним преміксом
|
52
|
152
|
126
|
95
|
0,1
|
15
|
з
циклокаром
|
52
|
152
|
126
|
95
|
0,1
|
15
|
За
мікробіологічними показниками кефір має відповідати вимогам, наведеним у табл.
8.
Таблиця 8. Мікробіологічні показники кефіру
Показник
|
Норма
|
Кількість життєздатних
молочнокислих бактерій, КУО в 1 см3, не менше ніж
|
1·107
|
Кількість дріжджів, КУО в
1 см3, не менше ніж
|
1·103
|
Бактерії групи кишкових
паличок (коліформи) в 0,1 см3 кефіру
|
Не допускаються
|
Патогенні мікроорганізми,
в тому числі бактерії роду Salmonella,
в 25 см3
|
Не допускаються
|
Staphylococcus aureus, в 1 см3
|
Не допускаються
|
Плісняві гриби, КУО в 1 см3,
не більше ніж
|
50
|
Примітка. Плісняві гриби
нормують тільки для кефіру зі строком придатності понад 3 доби.
Вміст
токсичних елементів у кефірі не повинен перевищувати рівні, подані у табл. 9.
Таблиця
9.
Допустимі рівні вмісту токсичних
елементів у кефірі
Токсичний
елемент
|
Гранично
допустимі рівні,
мг
на
|
Свинець
|
0,10
|
Кадмій
|
0,03
|
Арсен
|
0,05
|
Ртуть
|
0,005
|
Мідь
|
1,0
|
Цинк
|
5,0
|
Примітка. Вміст радіонуклідів у
кефірі не повинен перевищувати такі допустимі рівні: 137Cs – 100 Бк/кг; 90Sr – 20 Бк/кг.
За
органолептичними показниками кефір має відповідати вимогам, наведеним у табл.
10.
Таблиця 10. Органолептичні показники кефіру
Показник
|
Характеристика
|
Зовнішній вигляд і
консистенція
|
Однорідна, в’язка, з
порушеним або непорушеним згустком
(залежно від технології
виробництва). Допускається газоутворення, спричинене нормальною
життєдіяльністю мікрофлори кефірної закваски; незначне відокремлення
сироватки
|
Смак і запах
|
Чистий, кисломолочний.
Смак щипкий, без сторонніх присмаків і запахів
|
Колір
|
Молочно-білий, рівномірний
за всією масою
|
Примітка.
Дозволено незначне здіймання герметичного спожиткового пакування з кефіром, що
спричинено газоутворенням внаслідок дії мікрофлори кефірної закваски.
Коментарі
Дописати коментар