КЕФІР

Кефір

Кефір – це кисломолочний продукт змішаного молочнокислого та спиртового бродіння, який виробляють сквашуванням молока симбіотичною кефірною закваскою на кефірних грибках або концентратом грибкової закваски (ДСТУ 4417:2005).
Характерною ознакою кефіру є вміст дріжджів не менш як 103 КУО в 1 г продукту.
Згідно із Законом України «Про молоко та молочні продукти» кефір не може містити будь-яких стабілізаторів, консервантів, а також різноманітних технологічно необхідних харчових добавок і наповнювачів. Відповідно до ДСТУ 4417:2005 поняття кефір не поширюється на термізований продукт, збагачений вітамінами, мікроелементами, пробіотичними та пребіотичними речовинами або іншими добавками. Для цієї групи кисломолочних продуктів рідкої консистенції з ознаками кефіру з Укрметртестстандартом України узгоджується назва: «продукти кефірні» або «кефірні напої».
Асортимент кефіру та продуктів кефірних чи напоїв у нашій країні охоплює кефір нежирний та з масовою часткою жиру від 1 до 5 %, кефір «Український», кефір збагачений (окремими вітамінами або комплексом вітамінів, мінеральними речовинами, харчовими волокнами, лактулозою тощо), кефірний продукт фруктовий, біокефір та ін.

Вміст основних компонентів кефіру та їх енергетична цінність розглянуто у табл. 1.
Таблиця 1. Вміст основних компонентів кефіру та їх енергетична цінність
Кефір
Вміст основних харчових речовин,
г у 100 г продукту
Енергетична
цінність,
кДж/100 г
сухих
речовин
білка
жиру
лактози
органічних
кислот
мінеральних
речовин
1%-ї жирності
12,7
4,3
1,0
5,3
0,90
1,2
205
3,2-ї жирності
11,7
2,8
3,2
4,1
0,90
0,7
247
Нежирний
8,6
3,0
0,05
3,8
0,90
0,7
126

Вміст основних вітамінів і мінеральних речовин у кефірі подано відповідно у табл. 2 і 3.
Таблиця 2. Вміст вітамінів у кефірі, мг у 100 г продукту
Кефір
Вітаміни
А
b-каротин
В1
В2
РР
С
1%-ї жирності
Сліди
Сліди
0,04
0,17
0,14
0,7
3,2%-ї жирності
0,02
0,01
0,03
0,17
0,14
0,7
Нежирний
Сліди
Сліди
0,04
0,17
0,14
0,7

Таблиця 3. Вміст мінеральних речовин в кефірі, мг у 100 г продукту
Кефір
Мінеральні речовини
Na
K
Ca
Mg
P
Fe
1%-ї жирності
70
200
170
21
133
0,1
3,2%-ї жирності
50
146
120
14
95
0,1
Нежирний
52
152
126
15
95
0,1

За фізико-хімічними показниками кефір має відповідати вимогам, наведеним у табл. 4.
Таблиця 4. Фізико-хімічні показники кефіру
Показник
Норма
Масова частка жиру, %:
кефір нежирний

 –
кефір
1,0...5,0
Масова частка білка, %, не менше ніж
2,7
Кислотність:
титрована, ˚Т

85…130
активна, рН
4,8…4,0
Фосфатаза
немає
Температура під час випускання
з підприємства, °С

4±2

Харчову та енергетичну цінність деяких видів кефірних збагачених продуктів розглянуто в табл. 5, а вміст основних вітамінів і мінеральних речовин у них – у табл. 6 і 7.

Таблиця 5. Харчова та енергетична цінність деяких видів кефірних збагачених продуктів
Кефір
Вміст основних харчових речовин,
г у 100 г продукту
Енергетична
цінність,
кДж/100 г
сухих
речовин
білка
жиру
вуглеводів
золи
3,2%-ї жирності:






з полівітамінним преміксом
12,2
2,8
3,2
3,6
0,7
235
з циклокаром
12,2
2,8
3,2
3,6
0,7
235
2,5%-ї жирності:






з полівітамінним преміксом
10,7
2,9
2,5
3,9
0,69
221,8
з циклокаром
10,7
2,9
2,5
3,9
0,69
221,8
1%-ї жирності:






з полівітамінним преміксом
9,5
3,0
1,0
4,0
0,7
163,2
з циклокаром
9,5
3,0
1,0
4,0
0,7
163,2
Нежирний






з полівітамінним преміксом
8,6
3,0
0,05
3,9
0,7
125,5
з циклокаром
8,6
3,0
0,05
3,9
0,7
125,5

Таблиця 6. Вміст основних вітамінів у деяких видах кефірних збагачених продуктів, мг в 100 г продукту
Кефір
Вітаміни
А
b-каротин
В1
В2
С
3,2%-ї жирності:





з полівітамінним преміксом
0,02
0,01
0,03
0,17
20,0
з циклокаром
0,02
1,5
0,03
0,17
0,7
2,5%-ї жирності:





з полівітамінним преміксом
0,02
0,009
0,035
0,32
20,0
з циклокаром
0,02
1,5
0,035
0,32
0,7
1%-ї жирності:





з полівітамінним преміксом
0,01
0,008
0,035
0,27
20,0
з циклокаром
0,01
1,5
0,035
0,27
0,67
Нежирний:





з полівітамінним преміксом
Сліди
Сліди
0,04
0,17
20,0
з циклокаром
Сліди
1,5
0,04
0,17
0,7

Таблиця 7. Вміст мінеральних речовин у деяких видах кефірних збагачених продуктів, мг в 100 г продукту
Кефір
Мінеральні речовини
натрій
калій
кальцій
фосфор
залізо
магній
3,2%-ї жирності






з полівітамінним преміксом
50
146
120
95
0,1
14
з циклокаром
50
146
120
95
0,1
14
2,5%-ї жирності






з полівітамінним преміксом
44
124
113
94
0,2
16
з циклокаром
44
124
113
94
0,2
16
1%-ї жирності






з полівітамінним преміксом
43
138
114
91
0,2
15
з циклокаром
43
138
114
91
0,2
15
Нежирний






з полівітамінним преміксом
52
152
126
95
0,1
15
з циклокаром
52
152
126
95
0,1
15

За мікробіологічними показниками кефір має відповідати вимогам, наведеним у табл. 8.
Таблиця 8. Мікробіологічні показники кефіру
Показник
Норма
Кількість життєздатних молочнокислих бактерій, КУО в 1 см3, не менше ніж
1·107
Кількість дріжджів, КУО в 1 см3, не менше ніж
1·103
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи) в 0,1 см3 кефіру
Не допускаються
Патогенні мікроорганізми, в тому числі бактерії роду Salmonella, в 25 см3
Не допускаються
Staphylococcus aureus, в 1 см3
Не допускаються
Плісняві гриби, КУО в 1 см3, не більше ніж
50
Примітка. Плісняві гриби нормують тільки для кефіру зі строком придатності понад 3 доби.

Вміст токсичних елементів у кефірі не повинен перевищувати рівні, подані у табл. 9.
Таблиця 9. Допустимі рівні вмісту токсичних елементів у кефірі
Токсичний
елемент
Гранично допустимі рівні,
мг на 1 кг продукту
Свинець
0,10
Кадмій
0,03
Арсен
0,05
Ртуть
0,005
Мідь
1,0
Цинк
5,0
Примітка. Вміст радіонуклідів у кефірі не повинен перевищувати такі допустимі рівні: 137Cs – 100 Бк/кг; 90Sr – 20 Бк/кг.

За органолептичними показниками кефір має відповідати вимогам, наведеним у табл. 10.
Таблиця 10. Органолептичні показники кефіру
Показник
Характеристика
Зовнішній вигляд і
консистенція
Однорідна, в’язка, з порушеним або непорушеним згустком
(залежно від технології виробництва). Допускається газоутворення, спричинене нормальною життєдіяльністю мікрофлори кефірної закваски; незначне відокремлення сироватки
Смак і запах
Чистий, кисломолочний. Смак щипкий, без сторонніх присмаків і запахів
Колір
Молочно-білий, рівномірний за всією масою

Примітка. Дозволено незначне здіймання герметичного спожиткового пакування з кефіром, що спричинено газоутворенням внаслідок дії мікрофлори кефірної закваски.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША