СМЕТАНА
Сметана
Сметана –
це кисломолочний продукт, який виробляють сквашуванням вершків чистими
культурами мезофільних молочнокислих коків Lactococcus sp. з додаванням чи без
додавання термофільного молочнокислого стрептокока Streptococcus salivarius
subsp. thermophillus (ДСТУ 4418:2005).
Асортимент сметани, за державним
стандартом, складається із сметани з різною масовою часткою жиру (від 15 до 40
%).
Згідно із Законом України «Про молоко і
молочні продукти» сметаною називається продукт, який подібно до кефіру, також
не може містити будь-яких стабілізаторів, консервантів та інших харчових
добавок і наповнювачів. Для кисломолочних продуктів з ознаками сметани
Укрметртестстандарт України водить назву «продукти сметанні».
Залежно від видового складу мікрофлори
заквашувальних препаратів виробляють сметану
ацидофільну і сметану з пробіотичними
властивостями. Залежно від виду рецептурних компонентів і способів
виробництва випускають такі сметанні
продукти: з молочно-білковими наповнювачами (сметана столова 15%-ї
жирності, домашня 20%-ї жирності); зі
стабілізаторами (сметана «Українська», «Святкова», «Європейська»); термізований (що зазнає спеціального
теплового оброблення для поліпшення її технологічних властивостей); зі смаковими наповнювачами (сметанка
шкільна, морковка, крем сметанковий тощо).
Для сметани застосовують багатоштамові
заквашувальні препарати, які крім зазначених вище чистих культур мезофільних
молочнокислих коків і термофільного молочнокислого стрептокока складаються ще з
ароматоутворювальних культур (L. Lactis subsp. Lactis biovar diacetylactis, L.
Lactis subsp. Lactis biovar acetoinicus, бактерій роду Leuconostoc: Leuconostoc
mesenteroides ssp. cremoris, Leuconostoc lactis, Leuconostoc cremoris,
Leuconostoc dextranicum). Для виробництва деяких видів сметани застосовують
комбіновані закваски, до складу яких входять культури мезофільних і
термофільних стрептококів, культури ароматоутворювальних стрептококів та
ацидофільної палички (Lactobacillus
acidophilus). Сметану з
пробіотичними властивостями виробляють з використанням біфідобактерій та
пребіотичних речовин (лактулоза, харчові волокна, пектин, інулін тощо).
Хімічний склад
та енергетичну цінність сметани наведено у табл. 1.
Таблиця 1. Харчова та енергетична цінність сметани
Продукт
|
Масова
частка основних
харчових
речовин, %
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
||||
сухих
речовин
|
білка
|
жиру
|
вуглеводів
|
золи
|
||
Сметана:
15%-ї
жирності
|
22,3
|
2,9
|
15,0
|
3,0
|
0,6
|
672
|
20%-ї
жирності
|
27,3
|
2,8
|
20,0
|
3,2
|
0,5
|
862
|
25%-ї
жирності
|
31,5
|
2,6
|
25,0
|
2,7
|
0,5
|
1025
|
30%-ї
жирності
|
36,4
|
2,6
|
30,0
|
2,8
|
0,5
|
1234
|
40%-ї
жирності
|
45,8
|
2,4
|
40,0
|
2,6
|
0,4
|
1432
|
Сметана з наповнювачами:
|
|
|
|
|
|
|
Студентська
10%-ї жирності
|
|
3,6
|
10,0
|
3,0
|
–
|
196
|
Столова
15%-ї жирності
|
|
3,5
|
15,0
|
2,9
|
–
|
684
|
Домашня
10%-ї жирності
|
|
3,5…4,0
|
10,0
|
4,0
|
0,6
|
521
|
Домашня
20%-ї жирності
|
|
3,4
|
20,0
|
2,8
|
–
|
873
|
Сметана “Святкова”
|
|
|
|
|
|
|
Вміст
мінеральних речовин у сметані подано у табл. 2, а вміст вітамінів у ній — у
табл. 3.
Таблиця 2. Вміст мінеральних речовин у сметані, мг в 100 г продукту
Сметана
жирністю, %
|
Мінеральні
речовини
|
|||||
натрій
|
калій
|
кальцій
|
фосфор
|
залізо
|
магній
|
|
15
|
40
|
115
|
89
|
61
|
0,2
|
9
|
20
|
35
|
109
|
86
|
60
|
0,2
|
8
|
25
|
35
|
100
|
84
|
60
|
0,3
|
8
|
30
|
32
|
95
|
85
|
59
|
0,3
|
7
|
40
|
28
|
86
|
70
|
55
|
0,3
|
7
|
Таблиця 3. Вміст вітамінів у сметані, мг в 100 г продукту
Сметана
жирністю, %
|
Вітаміни
|
||||
А
|
b-каротин
|
В1
|
В2
|
С
|
|
15
|
0,15
|
0,06
|
0,03
|
0,10
|
0,4
|
20
|
0,17
|
0,08
|
0,02
|
0,11
|
0,3
|
25
|
0,23
|
0,15
|
0,02
|
0,10
|
0,8
|
30
|
0,23
|
0,15
|
0,02
|
0,10
|
0,2
|
40
|
0,30
|
0,12
|
0,02
|
0,10
|
0,2
|
Сметана
30%-ї жирності має амінокислотний склад, зазначений у табл. 4, і вміст ліпідів
у ній – у табл. 5.
Таблиця 4. Амінокислотний склад сметани 30%-ї
жирності, мг у 100 г
продукту
Показник
|
Вміст
амінокислот
|
Незамінні амінокислоти:
|
|
всього,у тому числі:
|
970
|
валін
|
153
|
ізолейцин
|
139
|
лейцин
|
217
|
лізин
|
170
|
метіонін
|
54
|
треонін
|
100
|
триптофан
|
31
|
фенілаланін
|
106
|
Замінні амінокислоти:
всього, в тому числі:
|
1439
|
аланін
|
74
|
аргінін
|
81
|
аспарагінова
кислота
|
161
|
гістидин
|
58
|
гліцин
|
43
|
глютамінова
кислота
|
514
|
пролін
|
242
|
серин
|
130
|
тирозин
|
117
|
цистин
|
19
|
Загальна кількість
амінокислот
|
2409
|
Обмежені амінокислоти
|
Метіонін
|
Амінокислотний скор, %
|
Цистин
– 85
|
Таблиця 5. Вміст ліпідів у сметані 30%-ї жирності, г у
100 г
продукту
Показник
|
Вміст
ліпідів
|
Сума ліпідів
|
30,00
|
Тригліцериди
|
28,90
|
Фосфоліпіди
|
0,23
|
Холестерин
|
0,13
|
Жирні кислоти (сума)
|
28,44
|
Насичені:
|
|
всього,
у тому числі:
|
18,92
|
С4:0
(масляна)
|
1,03
|
С6:0
(капронова)
|
0,61
|
С8:0
(каприлова)
|
0,31
|
С10:0
(капринова)
|
0,61
|
С12:0
(лауринова)
|
0,66
|
С14:0
(міристинова)
|
4,61
|
С15:0
(пентадеканова)
|
0,35
|
С16:0
(пальмітинова)
|
5,72
|
С17:0
(маргаринова)
|
0,18
|
С18:0
(стеаринова)
|
3,15
|
С20:0
(арахінова)
|
0,30
|
Мононенасичені:
|
|
всього,
у тому числі:
|
|
С14:1
(міристолеїнова)
|
0,42
|
С16:1
(пальмітолеїнова)
|
0,82
|
С18:1
(олеїнова)
|
7,02
|
С20:1
(гадолеїнова)
|
0,07
|
Поліненасичені:
|
|
всього,
у тому числі:
|
1,42
|
С18:2
(лінолева)
|
0,63
|
С18:3
(ліноленова)
|
0,27
|
С20:4
(арахідонова)
|
0,51
|
За
органолептичними показниками сметана та сметанні продукти мають відповідати
вимогам, наведеним у табл. 6.
Таблиця 6. Органолептичні показники сметани та
сметанних продуктів
Показник
|
Характеристика
|
|
Сметана 15 і 20%-ї жирності
|
Консистенція та зовнішній
вигляд
|
Однорідна, в міру густа.
Вид глянцевий. Допускається недостатньо густа, злегка в’язка, наявність
поодиноких пухирців повітря, незначна крупінчатість
|
Смак і запах
|
Чисті, кисломолочні, з
вираженим присмаком і ароматом, властивим пастеризованому продукту.
Допускається слабовиражений кормовий присмак
|
Колір
|
Білий або з кремовим
відтінком, рівномірний за всією масою
|
|
Сметана 25 і 30%-ї жирності
|
Консистенція та зовнішній
вигляд
|
Однорідна, в міру густа з глянсуватою
поверхнею. Допускається недостатньо густа, злегка в’язка
|
Смак і запах
|
Чисті, кисломолочні, з
вираженим присмаком і ароматом, властивим пастеризованому продукту.
Допускається слабовиражений кормовий присмак
|
Колір
|
Білий або з кремовим
відтінком, рівномірний за всією масою.
|
|
Сметана 40%-ї жирності
|
Консистенція та зовнішній
вигляд
|
Однорідна, дуже густа. Без
крупинок жиру та білка.
|
Смак і запах
|
Чисті, кисломолочні, з
явно вираженим присмаком і ароматом, властивим пастеризованому продукту.
Допускається слабовиражений кормовий присмак
|
Колір
|
Білий з кремовим відтінком
|
|
Сметана з наповнювачами (студентська,
столова)
|
Консистенція та зовнішній
вигляд
|
Однорідна, в міру густа з
глянсуватою поверхнею. Допускається недостатньо густа, злегка в’язка ,
наявність поодиноких пухирців повітря і незначна крупінчатість
|
Смак та запах
|
Чисті, кисломолочні, з
вираженим присмаком і ароматом, властивим пастеризованому продукту. Допускаються
слабовиражені присмаки наповнювачів та кормовий
|
Колір
|
Білий або з кремовим
відтінком, рівномірний за всією масою.
|
|
Сметана «Домашня»
|
Консистенція та зовнішній
вигляд
|
Однорідна, в міру густа з
незначною крупкою і глянсуватою поверхнею. Допускається наявність поодиноких пухирців
повітря
|
Смак і запах
|
Чисті, кисломолочні, з
вираженим смаком і ароматом, властивим пастеризованому продукту
|
Колір
|
Білий або з кремовим
відтінком, рівномірний за всією масою.
|
|
Сметана ацидофільна
|
Консистенція та зовнішній
вигляд
|
Однорідна, в міру густа.
Допускається недостатньо густа, злегка в’язка, наявність поодиноких пухирців
повітря
|
Смак і запах
|
Чисті, кисломолочні, зі
специфічним присмаком, властивим ацидофільним продуктам
|
Колір
|
Білий, рівномірний за всією
масою.
|
|
Сметанка шкільна та морквяна
|
Консистенція та зовнішній
вигляд
|
Однорідна, сметаноподібна
з глянсуватою поверхнею
|
Смак і запах
|
Чисті, кисломолочні, з присмаком
внесених наповнювачів
|
Колір
|
З відтінком кольору
наповнювача
|
|
Сметана Столова
|
Консистенція та зовнішній
вигляд
|
Однорідна, в міру густа.
Вид глянцевий. Допускається недостатньо густа, злегка в’язка
|
Смак і запах
|
Кисломолочні, з присмаком
і ароматом, властивими пастеризованому продукту. Допускається слабокормовий і
слабовиражений присмак олії
|
Колір
|
Білий з кремовим
відтінком, рівномірний за всією масою
|
Фізико-хімічні
показники різних видів сметани і сметанних продуктів подано у табл. 7, 8, 9.
Таблиця 7. Фізико-хімічні показники сметани
Сметана
жирністю, %
|
Масова
частка жиру,
%,
не менш як
|
Кислотність,
ºТ
|
Температура
під час випуску
з
підприємства, ºС, не вище ніж
|
15
|
15
|
60…90
|
6
|
20
|
20
|
60…100
|
6
|
25
|
25
|
60…100
|
6
|
30
|
30
|
60…90
|
6
|
40
|
40
|
55…70
|
6
|
Примітка. фосфатази
немає.
Для сметани, виробленої повністю із
сухих молочних продуктів і вершкового масла, а також із вершків з додаванням
сухого молока, допускається збільшення верхньої межі кислотності на 10 ºТ.
Таблиця 8. Фізико-хімічні
показники сметани Домашня
Показник
|
Норма
|
|
Масова частка жиру, %, не
менш як
|
10
|
20
|
Кислотність, ºТ
|
65…110
|
70…110
|
Температура під час випускання
з підприємства, ºС, не
вище ніж
|
6
|
|
Фосфатаза
|
Немає
|
Таблиця 9. Фізико-хімічні показники сметанних
продуктів з наповнювачами
Сметана
|
Масова
частка сухих речовин, %
|
Кислотність,
ºТ
|
Особлива, жирністю, %:
|
|
|
10
|
19,0
|
65…100
|
15
|
28,1
|
65…100
|
|
|
|
Шкільна 10%-ї жирності
|
17,8
|
65…110
|
Морквяна 10%-ї жирності
|
18,2
|
65…110
|
Столова, жирністю, %
|
|
|
15
|
23
|
|
20
|
28
|
65…100
|
30
|
35,8
|
65…100
|
Мікробіологічні
показники сметани розглянуто у табл. 10.
Таблиця 10. Мікробіологічні показники сметани
Показник
|
Характеристика
|
Кількість життєздатних
молочнокислих бактерій, КУО в
Бактерії групи кишкової
палички (БГКП), в
|
1·107
Не допускаються
|
Патогенні мікроорганізми,
в тому числі Salmonella, в
|
Не допускаються
|
Коагулазопозитивні
S.aureus, в
|
Не допускаються
|
Коментарі
Дописати коментар