ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ КИСЛОМОЛОЧНОГО СИРУ І ВИРОБІВ
Енергетична цінність кисломолочного сиру і виробів
Харчову та енергетичну цінність різних видів
кисломолочного сиру наведено у табл. 1.
Таблиця 1. Хімічний склад та енергетична цінність
кисломолочного сиру
Кисломолочний
сир
|
Вміст
основних харчових речовин
у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
|||||
жир
|
вода
|
білки
|
лактоза
|
органічні
кислоти
|
зола
|
||
Нежирний
|
−
|
80,0
|
18,0
|
1,8
|
1,22
|
1,2
|
368
|
18%-ї жирності (жирний)
|
18
|
65,0
|
14,0
|
2,8
|
1,00
|
1,0
|
945
|
9%-ї жирності
(напівжирний)
|
9
|
73,0
|
16,7
|
2,0
|
1,00
|
1,0
|
652
|
11%-ї жирності (м’який
дієтичний жирний)
|
11
|
73,0
|
16,0
|
1,0
|
1,00
|
1,0
|
712
|
4%-ї жирності (м’який
дієтичний напівжирний)
|
4
|
77
|
16,5
|
1,8
|
1,00
|
1,0
|
435
|
5%-ї жирності (Селянський)
|
5
|
75,0
|
17,0
|
1,8
|
1,00
|
1,1
|
519
|
2%-ї жирності (Столовий)
|
2
|
76.0
|
18,0
|
2,0
|
−
|
−
|
419
|
Примітка. У
дужках наведено поширену назву кисломолочного сиру до введення в дію ДСТУ
4554:2006.
Харчову та енергетичну цінність сиркових виробів наведено
в табл. 2.
Таблиця 2. Харчова та енергетична цінність сиркових
виробів
Продукт
|
Вміст
основних харчових речовин у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
|||||
Вода
|
Білки
|
Вуглеводи
|
Органічні
кислоти в перерахунку на молочну
|
Зола
|
|||
Лактоза
|
Сахароза
|
||||||
Маса сиркова
|
55,0
|
11,0
|
1,5
|
13,0
|
0,5
|
0,9
|
1189
|
Сирки дитячі
|
51,0
|
9,1
|
1,5
|
17,0
|
0,5
|
0,9
|
1318
|
Сирки та маса сиркова «Особлива»
|
41,0
|
7,1
|
1,5
|
26,0
|
0,5
|
0,9
|
1427
|
Сирки та маса сиркова з
різними наповнювачами
|
61,0
|
12,0
|
1,5
|
10,0
|
0,5
|
0,9
|
890
|
Сирки та маса сиркова
«Десертні»
|
60,0
|
8,0
|
1,5
|
12,0
|
0,5
|
0,9
|
1088
|
Сирки та маса сиркова
«Слов'янські»
|
67,0
|
10,0
|
1,6
|
11,0
|
0,5
|
0,9
|
795
|
Сирки глазуровані
|
36,0
|
8,5
|
1,5
|
26,0
|
0,5
|
1,2
|
1699
|
Вміст
мінеральних речовин, вітамінів та їх енергетичну цінність у стравах із сиру
кисломолочного подано в табл. 3.
Таблиця 3. Вміст мінеральних речовин, вітамінів та їх
енергетичну цінність у стравах із сиру кисломолочного
Продукт
|
Мінеральні
речовини
|
Вітаміни
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
||||||||||
Na
|
K
|
Ca
|
Mg
|
P
|
Fe
|
A
|
b-ка-ротин
|
B1
|
B2
|
PP
|
C
|
||
Сирники з сиру
кисломолочного
|
549
|
138
|
163
|
28
|
229
|
0,79
|
0,05
|
0,04
|
0,07
|
0,27
|
0,74
|
0,3
|
937
|
з сиру кисломолочного
|
552
|
143
|
121
|
29
|
200
|
0,66
|
0,01
|
0,01
|
0,05
|
0,25
|
0,78
|
0,3
|
670
|
Сирники із моркви
|
425
|
145
|
131
|
27
|
187
|
0,8
|
0,05
|
1,66
|
0,07
|
0,23
|
0,72
|
0,7
|
937
|
|
427
|
149
|
101
|
28
|
165
|
0,7
|
0,02
|
1,64
|
0,07
|
0,21
|
0,76
|
0,7
|
737
|
Сирники з сиру
кисломолочного і картоплі
|
422
|
323
|
103
|
27
|
169
|
0,9
|
0,04
|
0,04
|
0,10
|
0,20
|
1,02
|
4,4
|
766
|
|
424
|
326
|
79
|
27
|
152
|
0,9
|
0,02
|
0,02
|
0,10
|
0,19
|
1,05
|
4,4
|
607
|
Пудинг із напівжирного
сиру кисломолочного (запечений)
|
442
|
187
|
131
|
22
|
188
|
0,9
|
0,06
|
0,03
|
0,06
|
0,22
|
0,49
|
0,2
|
954
|
Пудинг із знежиреного сиру
кисломолочного (запечений)
|
444
|
190
|
101
|
23
|
166
|
0,8
|
0,03
|
0,01
|
0,06
|
0,21
|
0,52
|
0,2
|
749
|
Запіканка із напівжирного
сиру кисломолочного
|
567
|
122
|
152
|
23
|
210
|
0,6
|
0,06
|
0,04
|
0,05
|
0,25
|
0,51
|
0,3
|
967
|
Запіканка зі знежиреного
сиру кисломолочного
|
569
|
127
|
114
|
23
|
183
|
0,5
|
0,02
|
0,02
|
0,05
|
0,24
|
0,56
|
0,3
|
716
|
Вареники ліниві з
напівжирного сиру
кисломолочного
|
418
|
106
|
111
|
21
|
179
|
0,7
|
0,05
|
0,02
|
0,06
|
0,21
|
0,54
|
0,2
|
674
|
Вареники ліниві зі
знежиреного сиру
кисломолочного
|
400
|
109
|
84
|
21
|
158
|
0,6
|
0,02
|
Сліди
|
0,06
|
0,19
|
0,57
|
0,2
|
469
|
Коментарі
Дописати коментар