КИСЛОМОЛОЧНИЙ СИР

Кисломолочний сир

У ДСТУ 2212:2003 «Молочна промисловість. Виробництво молока та кисломолочних продуктів. Терміни та визначення понять» визначаються такі терміни щодо виробництва кисломолочного сиру.
Кисломолочний сир – кисломолочний продукт, який виробляють сквашуванням молока, маслянки чи її суміші з молоком, заквашувальними препаратами із застосуванням способів кислотної, кислотно-сичужної або термокислотної коагуляції білка.
Кислотний спосіб виробництва кисломолочного сиру – спосіб виробництва, під час якого згусток утворюється під дією молочної кислоти.
Кислотно-сичужний спосіб виробництва кисломолочного сиру – спосіб виробництва, під час якого згусток утворюється під дією молочної кислоти та ферменту.
Роздільний спосіб виробництва кисломолочного сиру – спосіб виробництва кисломолочного сиру із знежиреного молока з подальшим додаванням вершків для нормалізації.
За ДСТУ 4554:2006 кисломолочний сир – це білковий кисломолочний продукт, що містить переважно казеїн та сироваткові білки і який виробляють сквашуванням молока заквашувальними препаратами із застосуванням способів кислотної або кислотно-сичужної коагуляції білка.
Кисломолочний сир залежно від масової частки жиру поділяють на нежирний та з масовою часткою жиру 2…18 %.
Промисловість також випускає кисломолочний сир із суміші маслянки і знежиреного молока жирністю 2 % (кисломолочний сир Столовий).
Поняття «кисломолочний сир» не поширюється на продукт, що зазнає теплового оброблення.
Харчову та енергетичну цінність різних видів кисломолочного сиру наведено у табл. 1, їх амінокислотний склад – у табл. 2, вміст ліпідів – у табл. 3, вміст вітамінів і мінеральних речовин – у табл. 4, 5.
Таблиця 1. Хімічний склад та енергетична цінність кисломолочного сиру
Кисломолочний сир
Вміст основних харчових речовин
у 100 г продукту, г
Енергетична
цінність,
кДж/100 г
жир
вода
білки
лактоза
органічні
кислоти
зола
Нежирний
80,0
18,0
1,8
1,22
1,2
368
18%-ї жирності (жирний)
18
65,0
14,0
2,8
1,00
1,0
945
9%-ї жирності (напівжирний)
9
73,0
16,7
2,0
1,00
1,0
652
11%-ї жирності (м’який
дієтичний жирний)
11
73,0
16,0
1,0
1,00
1,0
712
4%-ї жирності (м’який
дієтичний напівжирний)
4
77
16,5
1,8
1,00
1,0
435
5%-ї жирності (Селянський)
5
75,0
17,0
1,8
1,00
1,1
519
2%-ї жирності (Столовий)
2
76.0
18,0
2,0
419
Примітка. У дужках наведено поширену назву кисломолочного сиру до введення в дію ДСТУ 4554:2006.

Таблиця 2. Амінокислотний склад кисломолочного сиру
Показник
Масова частка жиру, %
18
11
9
5
4
нежирний
Амінокислоти,
мг на 100 г продукту:






всього, у тому числі:
5825
6827
6846
6921
6921
7680
валін
838
900
980
968
968
990
ізолейцин
690
815
828
836
835
1000
лейцин
1282
1640
1538
1551
1551
1850
лізин
1008
1210
1210
1220
1220
1450
метіонін
384
461
461
465
465
480
треонін
649
700
191
762
762
800
триптофан
212
206
724
198
198
180
фенілаланін
762
895
914
922
922
930
Замінні амінокислоти,
мг на 100 г продукту:






всього, у тому числі:
8115
8924
9190
9729
9729
10270
аланін
428
430
434
437
437
440
аргінін
579
706
694
752
752
810
аспарагінова кислота
924
976
962
981
981
1000
гістидин
447
506
503
531
531
560
гліцин
258
260
259
260
260
260
глутамінова кислота
2457
2676
2878
3089
3089
3300
пролін
1310
1600
1655
1827
1827
2000
серин
789
800
804
812
812
820
тирозин
875
902
902
916
916
930
цистин
48
68
99
124
124
150
Загальна кількість амінокислот,
мг на 100 г продукту
13940
15751
16036
16650
16650
17950

Таблиця 3. Вміст ліпідів у кисломолочному сирі, г у 100 г продукту
Показник
Масова частка жиру, %
18
11
9
5
4
нежирний
Сума ліпідів
18,0
11,0
9,00
5,00
4,00
0,60
Тригліцериди
17,30
10,56
8,70
4,80
3,84
0,50
Фосфоліпіди
0,17
0,10
0,87
0,48
0,38
0,05
Холестерин
0,06
0,05
0,05
0,02
0,04
0,04
Жирні кислоти (сума)
17,06
10,06
8,07
4,08
3,08
Насичені кислоти:






всього, у тому числі:
10,75
6,49
5,21
2,89
2,51
С4:0 (масляна)
0,70
0,40
0,32
0,18
0,14
С6:0 (капронова)
0,40
0,24
0,20
0,11
0,08
С8:0 (каприлова)
0,21
0,13
0,11
0,06
0,05
С10:0 (капринова)
0,46
0,27
0,22
0,12
0,10
С12:0 (лауринова)
0,50
0,33
0,27
0,15
0,12
С14:0 (міристинова)
2,60
1,65
1,35
0,75
0,80
С15:0 (пандадеканова)
0,19
0,18
0,15
0,08
0,07
С16:0 (пальмітинова)
3,18
1,87
1,53
0,85
0,68
С17:0 (маргаринова)
0,10
0,06
0,05
0,03
0,02
С18:0 (стеаринова)
1,76
1,10
0,90
0,50
0,40
С20:0 (арахінова)
0,22
0,13
0,11
0,06
0,05
Мононенасичені кислоти:






С14:1 (міристолеїнова)
0,25
0,15
0,13
0,07
0,06
С16:1 (пальмітолеїнова)
0,45
0,27
0,22
0,12
0,10
С18:1 (олеїнова)
3,90
2,39
1,95
1,08
0,90
С20:1 (гадолеїнова)
0,04
0,02
0,02
0,01
0,01
Поліненасичені кислоти:






С18:2 (лінолева)
0,43
0,26
0,21
0,12
0,09
С18:3 (ліноленова)
0,15
0,09
0,07
0,04
0,03
С20:4 (арахідонова)
0,45
0,27
0,22
0,12
0,10

Таблиця 4. Вміст вітамінів у кисломолочному сирі, мг у 100 г продукту
Кисломолочний сир з масовою
часткою жиру, %
b-каротин
В1
В2
РР
С
18
0,06
0,05
0,30
0,30
0,5
11
0,03
0,04
0,27
0,40
0,5
9
0,03
0,04
0,27
0,40
0,5
5
0,02
0,04
0,26
0,42
0,5
4
0,02
0,04
0,26
0,42
0,5
2 Столовий
0,30
Нежирний
Сліди
0,04
0,25
0,45
0,5

Таблиця 5. Вміст мінеральних речовин у кисломолочному сирі, мг у 100 г продукту
Сир кисломолочний
з масовою часткою
жиру, %
Мінеральні речовини
Зола,
%
натрій
калій
кальцій
магній
фосфор
залізо
18
41
112
150
23
216
0,5
1,0
11
41
112
160
23
224
0,3
1,0
9
41
112
164
23
220
0,4
1,0
5
41
112
166
23
224
0,3
1,2
4
41
112
164
23
224
0,3
1,2
Нежирний
44
117
120
24
189
0,3
1,2

Фізико-хімічні показники кисломолочного сиру розглянуто у табл. 6.

Таблиця 6. Фізико-хімічні показники кисломолочного сиру
Показник
Норма
Масова частка жиру, %
218
Масова частка білка, %, не менше ніж
14
Масова частка вологи, %
65…80
Кислотність титрована, ˚Т
170…250
Фосфатаза
Немає
Примітка. Показник масової частки жиру не нормують для кисломолочного сиру нежирного.

Мікробіологічні показники кисломолочного сиру та норми токсичних елементів, а також допустимі рівні вмісту їх у сирі подано відповідно у табл. 7 і 8.
Таблиця 7. Мікробіологічні показники кисломолочного сиру та норми токсичних елементів у ньому
Показник
Норма
Кількість молочнокислих бактерій, КУО в 1 г, не менше ніж
1·106
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи):
в 0,001 г продукту з терміном зберігання не більше ніж 72 год
Не допускаються
в 0,01 г продукту з терміном зберігання понад 72 год
Не допускаються
Патогенні мікроорганізми, в тому числі бактерії роду Salmonella, в 25 г продукту
Не допускаються
Staphylococcus aureus, в 0,01 г продукту
Не допускаються
Кількість пліснявих грибів, КУО в 1 г продукту, не більше ніж
50
Кількість дріжджів, КУО в 1 г продукту, не більше ніж
100
Примітка. Кисломолочний сир, термін зберігання якого менш як 72 год не контролюють на наявність пліснявих грибів та дріжджів.

Таблиця 8. Допустимі рівні вмісту токсичних елементів у кисломолочному сирі
Токсичний елемент
Допустимий рівень, мг на 1 кг продукту
Свинець
0,3
Кадмій
0,2
Арсен
0,2
Ртуть
0,02
За органолептичними показниками кисломолочний сир має відповідати вимогам, наведеним у табл. 9.

Таблиця 9. Органолептичні показники кисломолочного сиру
Показник
Характеристика
Консистенція та
зовнішній вигляд
М’яка, мазка, розсипчаста. Допускається незначна крупінчатість та незначне відокремлення сироватки
Смак і запах
Характерний кисломолочний, без сторонніх присмаків і запахів
Колір
Білий з кремовим відтінком, рівномірний за всією масою


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША