КИСЛОМОЛОЧНИЙ СИР
Кисломолочний сир
У ДСТУ 2212:2003 «Молочна промисловість.
Виробництво молока та кисломолочних продуктів. Терміни та визначення понять»
визначаються такі терміни щодо виробництва кисломолочного сиру.
Кисломолочний
сир
– кисломолочний продукт, який виробляють сквашуванням молока, маслянки чи її
суміші з молоком, заквашувальними препаратами із застосуванням способів
кислотної, кислотно-сичужної або термокислотної коагуляції білка.
Кислотний
спосіб виробництва кисломолочного сиру – спосіб виробництва, під
час якого згусток утворюється під дією молочної кислоти.
Кислотно-сичужний
спосіб виробництва кисломолочного сиру – спосіб виробництва, під
час якого згусток утворюється під дією молочної кислоти та ферменту.
Роздільний
спосіб виробництва кисломолочного сиру – спосіб виробництва
кисломолочного сиру із знежиреного молока з подальшим додаванням вершків для
нормалізації.
За ДСТУ 4554:2006 кисломолочний сир – це
білковий кисломолочний продукт, що містить переважно казеїн та сироваткові
білки і який виробляють сквашуванням молока заквашувальними препаратами із
застосуванням способів кислотної або кислотно-сичужної коагуляції білка.
Кисломолочний сир залежно від масової
частки жиру поділяють на нежирний та з масовою часткою жиру 2…18 %.
Промисловість також випускає
кисломолочний сир із суміші маслянки і знежиреного молока жирністю 2 % (кисломолочний
сир Столовий).
Поняття «кисломолочний сир» не поширюється
на продукт, що зазнає теплового оброблення.
Харчову та енергетичну цінність різних
видів кисломолочного сиру наведено у табл. 1, їх амінокислотний склад – у табл.
2, вміст ліпідів – у табл. 3, вміст вітамінів і мінеральних речовин – у табл.
4, 5.
Таблиця 1. Хімічний склад та енергетична цінність
кисломолочного сиру
Кисломолочний
сир
|
Вміст
основних харчових речовин
у
|
Енергетична
цінність,
кДж/100
г
|
|||||
жир
|
вода
|
білки
|
лактоза
|
органічні
кислоти
|
зола
|
||
Нежирний
|
−
|
80,0
|
18,0
|
1,8
|
1,22
|
1,2
|
368
|
18%-ї жирності (жирний)
|
18
|
65,0
|
14,0
|
2,8
|
1,00
|
1,0
|
945
|
9%-ї жирності
(напівжирний)
|
9
|
73,0
|
16,7
|
2,0
|
1,00
|
1,0
|
652
|
11%-ї жирності (м’який
дієтичний жирний)
|
11
|
73,0
|
16,0
|
1,0
|
1,00
|
1,0
|
712
|
4%-ї жирності (м’який
дієтичний напівжирний)
|
4
|
77
|
16,5
|
1,8
|
1,00
|
1,0
|
435
|
5%-ї жирності (Селянський)
|
5
|
75,0
|
17,0
|
1,8
|
1,00
|
1,1
|
519
|
2%-ї жирності (Столовий)
|
2
|
76.0
|
18,0
|
2,0
|
−
|
−
|
419
|
Примітка. У
дужках наведено поширену назву кисломолочного сиру до введення в дію ДСТУ
4554:2006.
Таблиця 2. Амінокислотний склад кисломолочного сиру
Показник
|
Масова
частка жиру, %
|
|||||
18
|
11
|
9
|
5
|
4
|
нежирний
|
|
Амінокислоти,
мг на
|
|
|
|
|
|
|
всього,
у тому числі:
|
5825
|
6827
|
6846
|
6921
|
6921
|
7680
|
валін
|
838
|
900
|
980
|
968
|
968
|
990
|
ізолейцин
|
690
|
815
|
828
|
836
|
835
|
1000
|
лейцин
|
1282
|
1640
|
1538
|
1551
|
1551
|
1850
|
лізин
|
1008
|
1210
|
1210
|
1220
|
1220
|
1450
|
метіонін
|
384
|
461
|
461
|
465
|
465
|
480
|
треонін
|
649
|
700
|
191
|
762
|
762
|
800
|
триптофан
|
212
|
206
|
724
|
198
|
198
|
180
|
фенілаланін
|
762
|
895
|
914
|
922
|
922
|
930
|
Замінні амінокислоти,
мг на
|
|
|
|
|
|
|
всього,
у тому числі:
|
8115
|
8924
|
9190
|
9729
|
9729
|
10270
|
аланін
|
428
|
430
|
434
|
437
|
437
|
440
|
аргінін
|
579
|
706
|
694
|
752
|
752
|
810
|
аспарагінова
кислота
|
924
|
976
|
962
|
981
|
981
|
1000
|
гістидин
|
447
|
506
|
503
|
531
|
531
|
560
|
гліцин
|
258
|
260
|
259
|
260
|
260
|
260
|
глутамінова
кислота
|
2457
|
2676
|
2878
|
3089
|
3089
|
3300
|
пролін
|
1310
|
1600
|
1655
|
1827
|
1827
|
2000
|
серин
|
789
|
800
|
804
|
812
|
812
|
820
|
тирозин
|
875
|
902
|
902
|
916
|
916
|
930
|
цистин
|
48
|
68
|
99
|
124
|
124
|
150
|
Загальна кількість
амінокислот,
мг на
|
13940
|
15751
|
16036
|
16650
|
16650
|
17950
|
Таблиця 3. Вміст ліпідів у кисломолочному сирі, г у 100 г продукту
Показник
|
Масова
частка жиру, %
|
|||||
18
|
11
|
9
|
5
|
4
|
нежирний
|
|
Сума ліпідів
|
18,0
|
11,0
|
9,00
|
5,00
|
4,00
|
0,60
|
Тригліцериди
|
17,30
|
10,56
|
8,70
|
4,80
|
3,84
|
0,50
|
Фосфоліпіди
|
0,17
|
0,10
|
0,87
|
0,48
|
0,38
|
0,05
|
Холестерин
|
0,06
|
0,05
|
0,05
|
0,02
|
0,04
|
0,04
|
Жирні кислоти (сума)
|
17,06
|
10,06
|
8,07
|
4,08
|
3,08
|
−
|
Насичені кислоти:
|
|
|
|
|
|
|
всього,
у тому числі:
|
10,75
|
6,49
|
5,21
|
2,89
|
2,51
|
−
|
С4:0
(масляна)
|
0,70
|
0,40
|
0,32
|
0,18
|
0,14
|
−
|
С6:0
(капронова)
|
0,40
|
0,24
|
0,20
|
0,11
|
0,08
|
−
|
С8:0
(каприлова)
|
0,21
|
0,13
|
0,11
|
0,06
|
0,05
|
−
|
С10:0
(капринова)
|
0,46
|
0,27
|
0,22
|
0,12
|
0,10
|
−
|
С12:0
(лауринова)
|
0,50
|
0,33
|
0,27
|
0,15
|
0,12
|
−
|
С14:0
(міристинова)
|
2,60
|
1,65
|
1,35
|
0,75
|
0,80
|
−
|
С15:0
(пандадеканова)
|
0,19
|
0,18
|
0,15
|
0,08
|
0,07
|
−
|
С16:0
(пальмітинова)
|
3,18
|
1,87
|
1,53
|
0,85
|
0,68
|
−
|
С17:0
(маргаринова)
|
0,10
|
0,06
|
0,05
|
0,03
|
0,02
|
−
|
С18:0
(стеаринова)
|
1,76
|
1,10
|
0,90
|
0,50
|
0,40
|
−
|
С20:0
(арахінова)
|
0,22
|
0,13
|
0,11
|
0,06
|
0,05
|
−
|
Мононенасичені кислоти:
|
|
|
|
|
|
|
С14:1
(міристолеїнова)
|
0,25
|
0,15
|
0,13
|
0,07
|
0,06
|
−
|
С16:1
(пальмітолеїнова)
|
0,45
|
0,27
|
0,22
|
0,12
|
0,10
|
−
|
С18:1
(олеїнова)
|
3,90
|
2,39
|
1,95
|
1,08
|
0,90
|
−
|
С20:1
(гадолеїнова)
|
0,04
|
0,02
|
0,02
|
0,01
|
0,01
|
−
|
Поліненасичені кислоти:
|
|
|
|
|
|
|
С18:2
(лінолева)
|
0,43
|
0,26
|
0,21
|
0,12
|
0,09
|
−
|
С18:3
(ліноленова)
|
0,15
|
0,09
|
0,07
|
0,04
|
0,03
|
−
|
С20:4
(арахідонова)
|
0,45
|
0,27
|
0,22
|
0,12
|
0,10
|
−
|
Таблиця 4. Вміст вітамінів у кисломолочному сирі, мг у
100 г
продукту
Кисломолочний
сир з масовою
часткою
жиру, %
|
b-каротин
|
В1
|
В2
|
РР
|
С
|
18
|
0,06
|
0,05
|
0,30
|
0,30
|
0,5
|
11
|
0,03
|
0,04
|
0,27
|
0,40
|
0,5
|
9
|
0,03
|
0,04
|
0,27
|
0,40
|
0,5
|
5
|
0,02
|
0,04
|
0,26
|
0,42
|
0,5
|
4
|
0,02
|
0,04
|
0,26
|
0,42
|
0,5
|
2 Столовий
|
−
|
−
|
0,30
|
−
|
−
|
Нежирний
|
Сліди
|
0,04
|
0,25
|
0,45
|
0,5
|
Таблиця 5. Вміст мінеральних речовин у кисломолочному
сирі, мг у 100 г
продукту
Сир
кисломолочний
з
масовою часткою
жиру,
%
|
Мінеральні
речовини
|
Зола,
%
|
|||||
натрій
|
калій
|
кальцій
|
магній
|
фосфор
|
залізо
|
||
18
|
41
|
112
|
150
|
23
|
216
|
0,5
|
1,0
|
11
|
41
|
112
|
160
|
23
|
224
|
0,3
|
1,0
|
9
|
41
|
112
|
164
|
23
|
220
|
0,4
|
1,0
|
5
|
41
|
112
|
166
|
23
|
224
|
0,3
|
1,2
|
4
|
41
|
112
|
164
|
23
|
224
|
0,3
|
1,2
|
Нежирний
|
44
|
117
|
120
|
24
|
189
|
0,3
|
1,2
|
Фізико-хімічні
показники кисломолочного сиру розглянуто у табл. 6.
Таблиця 6. Фізико-хімічні показники кисломолочного
сиру
Показник
|
Норма
|
Масова частка жиру, %
|
2…18
|
Масова частка білка, %, не менше ніж
|
14
|
Масова частка вологи, %
|
65…80
|
Кислотність титрована, ˚Т
|
170…250
|
Фосфатаза
|
Немає
|
Примітка.
Показник масової частки жиру не нормують для кисломолочного сиру нежирного.
Мікробіологічні
показники кисломолочного сиру та норми токсичних елементів, а також допустимі
рівні вмісту їх у сирі подано відповідно у табл. 7 і 8.
Таблиця 7. Мікробіологічні показники кисломолочного
сиру та норми токсичних елементів у ньому
Показник
|
Норма
|
Кількість молочнокислих
бактерій, КУО в
|
1·106
|
Бактерії групи кишкових
паличок (коліформи):
в
|
Не
допускаються
|
в
|
Не
допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, в тому числі бактерії роду Salmonella, в
|
Не
допускаються
|
Staphylococcus aureus, в
|
Не
допускаються
|
Кількість пліснявих
грибів, КУО в
|
50
|
Кількість дріжджів, КУО в
|
100
|
Примітка.
Кисломолочний сир, термін зберігання якого менш як 72 год не контролюють на
наявність пліснявих грибів та дріжджів.
Таблиця 8. Допустимі рівні вмісту токсичних елементів
у кисломолочному сирі
Токсичний
елемент
|
Допустимий рівень, мг на
|
Свинець
|
0,3
|
Кадмій
|
0,2
|
Арсен
|
0,2
|
Ртуть
|
0,02
|
За органолептичними показниками
кисломолочний сир має відповідати вимогам, наведеним у табл. 9.
Таблиця 9. Органолептичні показники кисломолочного
сиру
Показник
|
Характеристика
|
Консистенція та
зовнішній вигляд
|
М’яка, мазка, розсипчаста.
Допускається незначна крупінчатість та незначне відокремлення сироватки
|
Смак і запах
|
Характерний кисломолочний,
без сторонніх присмаків і запахів
|
Колір
|
Білий з кремовим
відтінком, рівномірний за всією масою
|
Коментарі
Дописати коментар