ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КИСЛОМОЛОЧНОГО СИРУ

Теплофізичні характеристики кисломолочного сиру

Теплофізичні характеристики кисломолочного сиру залежать в основному від вмісту жиру і температури сиру. Конрад та Рамбке запропонували формулу для визначення густини r, кг/м3 та теплоємності с, Дж/(кг·К) кисломолочного сиру із знежиреного та із жирного молока:
для Ж = 0 %
r = 1111 – 0,2Т – 0,0088(Т – 273)2                                 (1)
c = 4033 – 0,45Т                                                       (2)
для Ж = 46 %
r = 1111 – 0,32Т – 0,0092(Т – 273)2                               (3)
c = 3760 + 0,17Т                                                       (4)
Ці вчені навели також значення r, с, l та а·108 для цих продуктів (табл. 1).
Таблиця 1. Теплофізичні характеристики кисломолочного сиру
Ж, %
Т, К
r, кг/м3
с, Дж/(кг·К)
l, Вт/(м·К)
а·108, м2
0
291
1050
3903
0,53
13,0
46
292
1015
3810
0,44
11,0
46
326
982
3815
0,53
14,1

Результати теплометричного дослідження ТФХ кисломолочного сиру українського виробництва були узагальнені нами і запропоновані формули для обчислення об'ємної теплоємності сr, кДж/(м3∙К), і теплопровідності l, Вт/(м∙К):
для Ж = 8 %
cr = 2,0 – 0,025(t – 20);                                           (5)
l = 0,43 + 0,0075(t – 20);                                         (6)
Ж = 18 %
cr = 2,8 – 0,03(t – 20);                                              (7)
l = 0,25 + 0,0063(t – 20).                                         (8)
У табл. 2 наведено залежність ентальпії кисломолочного сиру h, кДж/кг, від температури t, ºС.
Таблиця 2. Ентальпія кисломолочного сиру

t
–20
–18
–15
–12
–10
–8
–5
–3
–1
0
h
0
9,4
26,8
41,2
53,2
63,7
85,9
103,0
192,6
299,1
t
+1
+2
+4
+8
+10
+12
+15
+20
+25
+30
h
302,2
205,5
313,0
326,9
334,0
344,3
351,5
369,4
387,2
484,7

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША