ЗЕРНИСТИЙ КИСЛОМОЛОЧНИЙ СИР
Зернистий кисломолочний сир
Зернистий кисломолочний сир – це
різновид кисломолочного сиру, який має більші розміри білкових гранул, не
зв’язаних між собою.
Продукт виробляють нежирний і з масовою
часткою жиру 2,5 та 7 %.
Харчову цінність зернистого кисломолочного
сир наведено у табл. 1, а вміст вітамінів і мінеральних речовин у ньому –
відповідно у табл. 2 і 3.
Таблиця 1. Харчова цінність зернистого кисломолочного
сиру
Продукт
|
Вміст
основних харчових речовин у
|
|||||
вода
|
жир
|
білки
|
лактоза
|
органічні
кислоти в
перерахунку
на молочну
|
зола
|
|
Зернистий кисломолочний
сир з вершками
|
76,5
|
7,0
|
13,0
|
1,0
|
1,00
|
1,5
|
Таблиця 2. Вміст вітамінів у зернистому кисломолочному
сирі, мг у 100 г
продукту
Продукт
|
Вітаміни
|
|||||
А
|
b-каротин
|
В1
|
В2
|
РР
|
С
|
|
Зернистий кисломолочний
сир з вершками
|
0,04
|
0,02
|
0,04
|
0,30
|
0,50
|
0,5
|
Таблиця 3. Вміст мінеральних речовин у зернистому
кисломолочному сирі, мг у 100
г продукту
Продукт
|
Мінеральні
речовини
|
|||||
натрій
|
калій
|
кальцій
|
магній
|
фосфор
|
залізо
|
|
Зернистий кисломолочний
сир з вершками
|
241
|
112
|
166
|
23
|
234
|
0,3
|
За
фізико-хімічними, органолептичними та мікробіологічними показниками зернистий
кисломолочний сир має відповідати вимогам, наведеним у табл. 4 і 5.
Таблиця 4. Фізико-хімічні показники зернистого кисломолочного
сиру
Показник
|
Норма
для продукту з масовою часткою
жиру,
%
|
||
2
|
5
|
7
|
|
Масова частка вологи, %,
не менш як
|
80,0
1,0
150,0
3,6...4,4
8,0
Немає
|
||
Масова частка кухонної
солі, %, не більше ніж
|
|||
Титрована кислотність, ºТ,
не більше ніж
|
|||
Активна кислотність, рН
|
|||
Температура, ºС, не більше
ніж
|
|||
Фосфатаза
|
Таблиця 5.
Органолептичні та мікробіологічні показники зернистого кисломолочного сиру
Показник
|
Характеристика
для сиру різної жирності
|
|
Жирний
|
Нежирний
|
|
Зовнішній вигляд і
консистенція
|
М’яка сиркова маса з чітко
відокремленими зернами,
покритими вершками
|
М’яка сиркова маса з чітко
відокремленими зернами
|
Смак і запах
|
Чисті, кисломолочні, без
сторонніх присмаків і запахів
|
|
Колір
|
Від білого до злегка
жовтуватого
з кремовим відтінком
|
Білий
|
Загальна кількість
молочнокислої мікрофлори, в
|
1·106
|
|
Бактерії групи кишкової
палички, в
|
Не
допускаються
|
|
Патогенні мікроорганізми,
в тому числі:
роду
Salmonella,
в
|
Не
допускаються
|
|
S.
aureus, в
|
Не
допускаються
|
Коментарі
Дописати коментар