ТЕРМІНИ І ВИЗНАЧЕННЯ
Терміни і
визначення
Вершки
—
це жирова емульсія, яку одержують із молока сепаруванням, відстоюванням або іншим
способом (ДСТУ 2212:2003).
Вершки
як сировину поділяють на: вершки сирі — вершки, що їх не піддавали тепловому обробленню; вершки підсирні — вершки, які отримують у
результаті сепарування свіжої підсирної сироватки; вершки середньої жирності — вершки з масовою часткою жиру 30…45 %; вершки
пластичні — вершки з масовою часткою жиру 46…60 %; високожирні вершки — вершки з
масовою часткою жиру понад 60 %.
Питні
вершки за видом теплового оброблення поділяють на
пастеризовані, стерилізовані та ультрависокотемпературно (УВТ) оброблені (УВТ-оброблені).
Вершки
пастеризовані — вершки з масовою часткою жиру не менш як 8 %, оброблені за відповідних
температурних умов. Наприклад, вершки 8 і 10 %-ї жирності пастеризують за
температури (80±2) ºС з витримуванням 15...20 с, вершки 20 і 35 %-ї жирності —
за температури (87±2) ºС з витримуванням 15...20 с.
Стерилізовані
вершки – вершки, оброблені за
температури понад 100 ºС з відповідним витримуванням. Стерилізовані вершки
виробляють одно-чи двоступеневою стерилізацією в тарі періодичним способом у
автоклавах і безперервним на гідростатичних вертикальних або горизонтальних ротаційних
стерилізаторах.
Вершки
УВТ-оброблені — це вершки з масовою часткою жиру не менш
як 8 %, оброблені протягом кількох секунд за температури понад 135 ºС. Високотемпературне оброблення, як
правило, здійснюється в системах з непрямим нагріванням, що ґрунтуються на
пластинчастих, трубчастих або шнекових теплообмінниках.
Пастеризовані вершки виробляють з масовою
часткою жиру 8; 10; 20 і 35 %, стерилізовані та УВТ-оброблені з масовою часткою
жиру 10; 15 і 20 %.
/span> ºС. Високотемпературне оброблення, як
правило, здійснюється в системах з непрямим нагріванням, що ґрунтуються на
пластинчастих, трубчастих або шнекових теплообмінниках.
Пастеризовані вершки виробляють з масовою
часткою жиру 8; 10; 20 і 35 %, стерилізовані та УВТ-оброблені з масовою часткою
жиру 10; 15 і 20 %.
Коментарі
Дописати коментар