ТЕРМІНИ І ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ
ТЕРМІНИ І ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ
Молоко – це продукт нормальної фізіологічної секреції молочних залоз молочних тварин, одержаний за одне чи кілька доїнь, без додавання до нього інших добавок або вилучення певних складників (ДСТУ 2212:2003).
Цей стандарт встановлює терміни, обов’язкові
для використання в галузі виробництва молока, і передбачає широкий асортимент
питних видів молока, який можна умовно класифікувати за чотирма групами:
перша –
за способом теплового оброблення (пастеризоване, пряжене, стерилізоване,
УВТ-оброблене);
друга –
за хімічним складом (молоко з різним вмістом жиру, білка, молоко
вітамінізоване, збагачене мінеральними речовинами);
третя –
за наявністю харчових добавок (молоко з какао, кавою, ароматичними речовинами,
барвниками тощо);
четверта –
за видом упаковки (фасоване у споживчу або транспортну тару).
Незбиране
молоко – це молоко, хімічний склад та стан компонентів якого не
зазнали змін.
Нормалізоване
молоко – молоко,склад якого приведено у відповідність до
регламентованого значення масової частки жиру і (або) білка та сухих речовин.
Питне
молоко – це нормалізоване молоко, термічно оброблене.
Ця класифікація стосується питних видів
молока, виготовлених із натуральної молочної сировини. В окрему групу слід
виокремити відновлене молоко,
виготовлене із сухих молочних продуктів.
Основними видами є питне молоко з масовою
часткою жиру 2,5 і 3,2 %. Виробляють також молоко з підвищеною жирністю (6,0; 4,0; 3,5 %), маложирні види (2,0; 1,5; 1,0; 0,5 %) та знежирене.
За способом теплового оброблення розрізняють:
пастеризоване
молоко – молоко, оброблене за температури від 65 до 99 ºС з відповідним витримуванням;
стерилізоване
молоко – молоко, оброблене за температури понад 100 ºС з відповідним витримуванням;
ультрависокотемпературно
(УВТ) оброблене молоко – молоко, оброблене протягом кількох
секунд за температури понад 135 ºС;
пряжене
молоко – молоко, оброблене
за температури понад 95 ºС з витримуванням, яке має специфічні смак, колір і
аромат завдяки реакції Майяра.
Коментарі
Дописати коментар