ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ПОКАЗНИКИ ВЕРШКІВ
Відповідно до ТУ 10.02.867–90 "Сливки из коровьего молока. Требования при заготовках"
вершки заготівельні залежно від ґатунку мають відповідати органолептичним
показникам, наведеним у табл. 5.
Таблиця 5. Органолептичні
показники заготівельних вершків
Показник
|
Характеристика і норма для ґатунку
|
|
першого
|
другого
|
|
Смак
і запах
|
Чистий, свіжий, злегка солодкуватий,
характерний для вершків, з присмаком пастеризації для пастеризованих вершків,
без сторонніх присмаків і запахів
|
Чистий, свіжий, злегка солодкуватий,
характерний для вершків, з присмаком пастеризації для пастеризованих вершків,
допускається слабко виражений кормовий присмак і запах
|
Консистенція
і зовнішній вигляд
|
Однорідна, без механічних домішок,
грудочок жиру і пластівців білка
|
Однорідна, без механічних домішок і
пластівців білка, допускаються поодинокі грудочки жиру
|
Органолептичні
показники пастеризованих та стерилізованих вершків подано у табл. 6.
Таблиця 6. Органолептичні показники пастеризованих і стерилізованих вершків
Показник
|
Характеристика
|
Консистенція і зовнішній вигляд
|
Однорідна, без грудочок жиру і
пластівців білка. Для стерилізованих вершків допускається невеликий осад на
дні, після ретельного перемішування консистенція однорідна, рідка
|
Смак і запах
|
Чисті, без сторонніх, не властивих
свіжим вершкам смаків і запахів, з вираженим присмаком пастеризації. Для
вершків 8 та 10 %-ї жирності, що виготовляються із сухих вершків,
допускається солодкувато-солонуватий присмак
|
Колір
|
Білий з кремовим відтінком,
рівномірний за всією масою
|
Коментарі
Дописати коментар