ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ПОКАЗНИКИ ВЕРШКІВ

Відповідно до ТУ 10.02.867–90 "Сливки из коровьего молока. Требования при заготовках" вершки заготівельні залежно від ґатунку мають відповідати органолептичним показникам, наведеним у табл. 5.
Таблиця 5. Органолептичні показники заготівельних вершків
Показник
Характеристика і норма для ґатунку
першого
другого
Смак і запах
Чистий, свіжий, злегка солодкуватий, характерний для вершків, з присмаком пастеризації для пастеризованих вершків, без сторонніх присмаків і запахів
Чистий, свіжий, злегка солодкуватий, характерний для вершків, з присмаком пастеризації для пастеризованих вершків, допускається слабко виражений кормовий присмак і запах
Консистенція і зовнішній вигляд
Однорідна, без механічних домішок, грудочок жиру і пластівців білка
Однорідна, без механічних домішок і пластівців білка, допускаються поодинокі грудочки жиру

Органолептичні показники пастеризованих та стерилізованих вершків подано у табл. 6.
Таблиця 6. Органолептичні показники пастеризованих і стерилізованих вершків
Показник
Характеристика
Консистенція і зовнішній вигляд
Однорідна, без грудочок жиру і пластівців білка. Для стерилізованих вершків допускається невеликий осад на дні, після ретельного перемішування консистенція однорідна, рідка
Смак і запах
Чисті, без сторонніх, не властивих свіжим вершкам смаків і запахів, з вираженим присмаком пастеризації. Для вершків 8 та 10 %-ї жирності, що виготовляються із сухих вершків, допускається солодкувато-солонуватий присмак
Колір
Білий з кремовим відтінком, рівномірний за всією масою


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША