ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА
Фізико-хімічні та мікробіологічні показники вершкового масла
За фізико-хімічними та мікробіологічними
показниками вершкове масло має відповідати вимогам, наведеним у табл. 1 і 2.
Таблиця 1. Фізико-хімічні
показники вершкового масла
Показник
|
Норма
|
Масова частка
жиру, %, для:
вершкового
масла Екстра
|
80,0…85,0
|
вершкового
масла Селянське
|
72,5…79,9
|
вершкового
масла Бутербродне
|
61,5…72,4
|
топленого
масла
|
99,0
(99,8)
|
Масова
частка кухонної солі для масла солоного,
солодко-
та кисловершкового, %, не більше ніж
|
1,0
|
Титрована
кислотність, ºТ, не більше ніж, для:
солодковершкового
масла
|
23
|
кисловершкового
масла
|
26…55
|
рН плазми,
не менш як, для:
солодковершкового
масла
|
6,25
|
кисловершкового
масла
|
6,12…4,50
|
Кислотність
жирової фази масла, ºК,
не більше
ніж
|
2,5
|
Температура
масла під час випускання
з
підприємства-виробника, ºС, не вище ніж:
у
спожитковому пакуванні
|
5
|
у моноліті
|
10
|
Таблиця 2. Мікробіологічні
показники вершкового масла
Показник
|
Норма для
груп масла
|
|||
вершкового
|
топленого
(молочного
жиру)
|
|||
Екстра і
Селянського
|
Бутербродного
|
|||
Кількість мезофільних аеробних та
факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО/г,
не більше ніж
|
1,0·105
|
5,0·105
|
1,0·103
|
|
Бактерії групи кишкових паличок
(коліформи), не дозволено в г продукту
|
0,01
|
0,01
|
1,00
|
|
Staphylococcus aureus, не
дозволено в г продукту
|
1,0
|
0,1
|
0,1
|
–
|
Дріжджі, КУО в
|
100 в сумі
|
100 в сумі
|
200
|
|
Плісняві гриби, КУО в
|
–
|
|||
Патогенні мікроорганізми, зокрема бактерії
роду Salmonella, не дозволено в г продукту
|
25
|
25
|
25
|
|
Listeria monocyteogenes, не
дозволено в г продукту
|
25
|
25
|
–
|
|
Вершкове масло з наповнювачами має
відповідати фізико-хімічним показникам, зазначеним у табл. 3.
Таблиця 3. Фізико-хімічні
показники вершкового масла з наповнювачами
Показник
|
Норма
|
Масова частка жиру, %
|
61,5…65,0
|
Масова частка вологи, %, не більше ніж
|
25,0
|
Масова частка сахарози, %, не більше ніж
|
10,0
|
Температура масла під час випускання з
підприємства-
виробника, ºС, не вище ніж:
у спожитковому пакуванні
|
5
|
у моноліті
|
10
|
Примітки: 1. У
разі застосування вміст становить: b-каротину
– не більше ніж 3 мг/кг (у перерахунку на каротин); вітаміну А – не більше ніж
10 мг/кг (у перерахунку на суху речовину); бензойної кислоти або бензоату
натрію (у перерахунку на бензойну кислоту) – не більше ніж 1000 мг/кг;
сорбінової кислоти або сорбіту калію (у перерахунку на сорбінову кислоту) – не
більше ніж 800 мг/кг; бензойної та сорбінової кислот або їх солей сумісно не
більше ніж 800 мг/кг. 2. Масова частка наповнювачів – за технологічної
необхідності.
Мікробіологічні показники вершкового масла з
наповнювачами наведено у табл. 4.
Таблиця 4. Мікробіологічні
показники вершкового масла з наповнювачами
Показник
|
Норма
|
Кількість мезофільних аеробних і
факультативно-анаеробних
мікроорганізмів, КУО в
|
5·105
|
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи)
в
|
Не
допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, в тому числі
бактерії роду Salmonella, в
|
Не
допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, зокрема бактерії
роду Listeria monocytogenes, в
|
Не
допускаються
|
Кількість пліснявих грибів, КУО в
|
100
|
Кількість дріжджів, КУО в
|
100
|
Вміст токсичних елементів у вершковому маслі
з наповнювачами не повинен перевищувати гранично допустимі концентрації,
наведені у табл. 5.
Таблиця 5. Вміст
токсичних елементів у вершковому маслі з наповнювачами
Токсичний
елемент
|
Допустимий
рівень, у мг на
|
|
вершкового
масла всіх груп,
у тому
числі із наповнювачами
|
вершкового
масла з какао
|
|
Свинець
|
0,1
|
0,30
|
Кадмій
|
0,03
|
0,20
|
Арсен
|
0,10
|
|
Ртуть
|
0,03
|
|
Мідь
|
0,50*
|
1,60
|
Цинк
|
5,00
|
|
Залізо
|
5,00
|
10,00
|
Примітка. * -
для вершкового масла, призначеного для тривалого зберігання, норми для міді
становлять не більше ніж 0,4 мг/кг, для заліза – 1,5 мг/кг.
Коментарі
Дописати коментар