ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

Фізико-хімічні та мікробіологічні показники вершкового масла

За фізико-хімічними та мікробіологічними показниками вершкове масло має відповідати вимогам, наведеним у табл. 1 і 2.
Таблиця 1. Фізико-хімічні показники вершкового масла
Показник
Норма
Масова частка жиру, %, для:
вершкового масла Екстра

80,0…85,0
вершкового масла Селянське
72,5…79,9
вершкового масла Бутербродне
61,5…72,4
топленого масла
99,0 (99,8)
Масова частка кухонної солі для масла солоного,
солодко- та кисловершкового, %, не більше ніж

1,0
Титрована кислотність, ºТ, не більше ніж, для:
солодковершкового масла

23
кисловершкового масла
26…55
рН плазми, не менш як, для:
солодковершкового масла

6,25
кисловершкового масла
6,12…4,50
Кислотність жирової фази масла, ºК,
не більше ніж

2,5
Температура масла під час випускання
з підприємства-виробника, ºС, не вище ніж:
у спожитковому пакуванні


5
у моноліті
10

Таблиця 2. Мікробіологічні показники вершкового масла
Показник
Норма для груп масла
вершкового
топленого
(молочного жиру)
Екстра і Селянського
Бутербродного
Кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО/г,
не більше ніж
1,0·105
5,0·105
1,0·103
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи), не дозволено в г продукту
0,01
0,01
1,00
Staphylococcus aureus, не дозволено в г продукту
1,0
0,1
0,1
Дріжджі, КУО в 1 г, не більше ніж
100 в сумі
100 в сумі
200
Плісняві гриби, КУО в 1 г, не більше ніж
Патогенні мікроорганізми, зокрема бактерії роду Salmonella, не дозволено в г продукту
25
25
25
Listeria monocyteogenes, не дозволено в г продукту
25
25

Вершкове масло з наповнювачами має відповідати фізико-хімічним показникам, зазначеним у табл. 3.

Таблиця 3. Фізико-хімічні показники вершкового масла з наповнювачами
Показник
Норма
Масова частка жиру, %
61,5…65,0
Масова частка вологи, %, не більше ніж
25,0
Масова частка сахарози, %, не більше ніж
10,0
Температура масла під час випускання з підприємства-
виробника, ºС, не вище ніж:
у спожитковому пакуванні


5
у моноліті
10
Примітки: 1. У разі застосування вміст становить: b-каротину – не більше ніж 3 мг/кг (у перерахунку на каротин); вітаміну А – не більше ніж 10 мг/кг (у перерахунку на суху речовину); бензойної кислоти або бензоату натрію (у перерахунку на бензойну кислоту) – не більше ніж 1000 мг/кг; сорбінової кислоти або сорбіту калію (у перерахунку на сорбінову кислоту) – не більше ніж 800 мг/кг; бензойної та сорбінової кислот або їх солей сумісно не більше ніж 800 мг/кг. 2. Масова частка наповнювачів – за технологічної необхідності.

Мікробіологічні показники вершкового масла з наповнювачами наведено у табл. 4.
Таблиця 4. Мікробіологічні показники вершкового масла з наповнювачами
Показник
Норма
Кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних
мікроорганізмів, КУО в 1 г, не більше ніж
5·105
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи) в 0,01 г продукту
Не допускаються
Патогенні мікроорганізми, в тому числі бактерії роду Salmonella, в 25 г продукту
Не допускаються
Патогенні мікроорганізми, зокрема бактерії роду Listeria monocytogenes, в 25 г продукту
Не допускаються
Кількість пліснявих грибів, КУО в 1 г продукту, не більше ніж
100
Кількість дріжджів, КУО в 1 г продукту, не більше ніж
100

Вміст токсичних елементів у вершковому маслі з наповнювачами не повинен перевищувати гранично допустимі концентрації, наведені у табл. 5.
Таблиця 5. Вміст токсичних елементів у вершковому маслі з наповнювачами
Токсичний елемент
Допустимий рівень, у мг на 1 кг продукту, не більше ніж, для
вершкового масла всіх груп,
у тому числі із наповнювачами
вершкового масла з какао
Свинець
0,1
0,30
Кадмій
0,03
0,20
Арсен
0,10
Ртуть
0,03
Мідь
0,50*
1,60
Цинк
5,00
Залізо
5,00
10,00

Примітка. * - для вершкового масла, призначеного для тривалого зберігання, норми для міді становлять не більше ніж 0,4 мг/кг, для заліза – 1,5 мг/кг.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША