ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОЛІЙ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА СПРЕДІВ

Фізико-хімічні характеристики олій для виробництва спредів

Порівняльні характеристики молочного жиру та основних олій, що застосовуються у виробництві спредів, наведено у табл. 1, а жирно-кислотний склад олій – у табл. 2.
Таблиця 1. Властивості молочного жиру та деяких рослинних жирів
Жир та олія
Температура, ºС
Число омилення
Йодне число
Число Рейхерта-Мейссля
Число Полєнське
плавлення
тверднення
Молочний жир
28…33
18…23
220…234
28…45
20…32
1,9…5,0
Олія:






соняшникова
-16…-19
186…194
119…145
До 0,6
0,5…1,8
кукурудзяна
-10…-20
187…190
111…113
0…2,5
до 0,5
маслинова
-15…-18
189…195
120…140
0,5…0,8
0,8…1,1
кокосова
20…28
14…26
251…264
8…12
4,0…8,0
12,0…18,0
пальмова
31…41
27…30
196…210
48…58
0,4…1,5
0,2…1,0
пальмоядрова
25…30
19…24
240…257
12…20
4,0…7,0
8,5…11,0

Таблиця 2. Жирно-кислотний склад рослинних олій
Жирні кислоти
Масова частка жирних кислот, г/100 г олії
рафінована олія
Нерафінована пальмоядрова олія
соняшникова
льняна
соєва
рапсова*
кукурудзяна
маслинова
кокосова**
Насичені,
11,3
24,7
13,9
3,0/6,7
13,3
15,75
84,6
76,3
у тому числі:








лауринова С(12:0)
0,0
0,0
0,0
0,0/0,0
0,0
0,00
44,7
42,5
міристинова С(14:0)
0,0
0,8
Сліди
0,0/0,0
0,0
0,00
16,2
11,9
пальмітинова С(16:0)
6,2
20,8
10,3
2,3/4,8
11,1
12,90
8,0
6,3
стеаринова С(18:0)
4,1
3,1
3,5
0,7/1,4
2,2
2,50
1,9
7,4
арахідонова С(20:0)
0,3
Сліди
0,0
0,0/0,3
0,0
0,35
0,0
1,1
бегенова С(22:0)
0,7
0,0
Сліди
0,0/0,2
0,0
0,00
0,0
0,0
Мононенасичені,
23,8
19,4
19,8
70,0/56,3
24,0
66,90
7,8
14,5
у тому числі:








пальмітинова С(16:1)
Сліди
0,8
0,0
Сліди/0,3
0,0
1,55
0,0
0,5
олеїнова С(18:1)
23,7
18,6
19,8
28,1/54,0
24,0
64,90
7,80
14,0
гадолеїнова С(20:1)
Сліди
0,0
0,0
8,9/1,0
0,0
0,50
0,0
0,0
ерукова С(22:1)
0,0
0,0
0,0
33,0/1,0
0,0
0,00
0,0
0,0
Поліненасичені
59,8
50,8
61,2
22,4/32,4
57,6
12,10
1,7
2,4
у тому числі:








лінолева С(18:2)
59,8
50,8
50,9
13,9/22,5
57,0
12,00
1,7
2,4
ліноленова С(18:3)
0,0
сліди
10,3
8,5/9,9
0,6
Сліди
0,0
0,0

Примітки: *дріб – олія рапсова високоерукова; знаменник – олія рапсова низькоерукова. **С6:0 – 0,2; С8:0 – 7,3; С10:06,3 г у 100 г олії. Через малі кількості відповідних кислот значення слідів не наводяться.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША