ХІМІЧНИЙ СКЛАД ВЕРШКОВОГО МАСЛА

Хімічний склад вершкового масла

Вміст основних компонентів вершкового масла наведено в табл. 1, а вміст мінеральних речовин, вітамінів та енергетичну цінність його – у табл. 2.
Таблиця 1. Вміст основних компонентів вершкового масла
Продукт
Вміст основних харчових речовин в 100 г продукту, г
вологи
білка
жиру
лактози
органічних
кислот
золи
Вершкове масло Екстра несолоне
15,8
0,6
82,5
0,9
0,03
0,2
Вершкове масло Селянське з масовою
часткою жиру 78 % несолоне
20,0
1,0
78,0
0,7
0,03
0,3
Вершкове масло Селянське з масовою
часткою жиру 77 % солоне
20,0
1,0
77,0
0,7
0,03
1,3
Вершкове масло Селянське з масовою
часткою жиру 72,5 несолоне
25,0
1,3
72,5
0,9
0,03
0,3
Вершкове масло Селянське з масовою
часткою жиру 71,5 % солоне
25,0
1,3
71,5
0,9
0,03
1,3
Вершкове масло Бутербродне
35,0
2,5
61,5
1,7
-
0,6
Масло топлене
0,1
0,3
99,0
0,6
-
Сліди

Таблиця 2. Вміст мінеральних речовин, вітамінів та енергетична цінність вершкового масла
Продукт
Мінеральні речовини
Вітаміни
Енергетична
цінність,
кДж/100 г
Na
K
Ca
Mg
P
Fe
A
b-ка-
ротин
B1
B2
PP
C
Вершкове масло Екстра
несолоне
74
23
22
3
19
0,2
0,50
0,34
Сліди
0,01
0,10
0
3130
Вершкове масло Селянське
з масовою часткою жиру 78 % несолоне
77
24
23
3
19
0,2
0,45
0,33
Сліди
0,01
0,10
0
2966
Вершкове масло Селянське
з масовою часткою жиру 77 % солоне
478
24
23
3
19
0,2
0,45
0,33
Сліди
0,01
0,10
0
2929
Вершкове масло Селянське
з масовою часткою жиру 72,5 % несолоне
81
26
24
3
20
0,2
0,40
0,30
0,01
0,01
0,11
0
2766
Вершкове масло Селянське
з масовою часткою жиру 71,5 % солоне
482
26
24
3
20
0,2
0,40
0,30
0,01
0,01
0,11
0
2728
Вершкове масло Бутербродне
16
25
34
1,5
45
0,3
0,40
0,28
0,01
0,11
0,05
0
2385
Масло топлене
-
-
-
-
-
-
0,60
0
0
0
0
0
3711

Склад низькожирного вершкового масла, масла зниженої жирності (десертного) і консервного розглянуто відповідно у табл. 3, 4, 5.

Таблиця 3. Склад низькожирного вершкового масла
Продукт
Масова частка, %
Енергетична
цінність,
кДж/100 г
жиру
СЗМЗ
С
СР
вологи
всього
білків
Маслянка
40,0
15,0
5,9…11,0
0…3,5
0…2,5
45…39
1707…1729
45,0
15,0
5,9…11,0
0…3,5
0…2,5
40…34
1870…1957
Вершкові пасти
31,0
15…17
7,9…11,5
0…7,0
0…2,5
39,9…51,5
1387…1522
Бутербродна паста
31,0
15…17
6,0…8,1
39,9…51,5
1390…1595
Примітка: СЗМЗ – сухий знежирений молочний залишок, С – сахароза, СР – сухі речовини.

Таблиця 4. Склад масла зниженої жирності (десертного)
Масло
Масова частка, %
Енергетична
цінність,
кДж/100 г
жиру
Сухих знежирених речовин
вологи
всього
у тому числі
СЗМЗ
наповнювача
С
Шоколадне
62,0
22,0
1,5
2,5
18,0
16,0
2644
зі смаковими наповнювачами:







з какао
57; 52
15; 18
2,5; 10
2,5
10; 5,5
28; 30
2372; 2264
з кавою
57; 52
15; 18
4,6; 11,1
0,4
10; 5,5
28; 30
з цикорієм
57; 52
15; 18
4,3; 11,8
0,7
10; 5,5
28; 30
Фруктово-ягідне
57; 52
15; 18
3; 10,5
2,0
10; 5,5
28; 30
2374
Медове
52,0
31,0
1,0
30,0
17,0
2433

Таблиця 5. Склад консервного масла
Продукт
Масова частка, %
Енергетична
цінність,
кДж/100 г
жиру
СЗМЗ
С
СР
вологи
всього
білка
Стерилізоване масло
82,5
78,0
1,5
2,0
16,0
20,0
3313
2961
Сухе масло
80,0
70,0
16,0
26,0
4,0
4,0
3318
3070
Каймак
50,0
13,0
5,0
37,0
2050
Креми:
з кавою
з какао

45,0
45,0

10,6
10,3

5,0
5,0

12,0
12,0

0,4
2,5

32,0
30,0

2050
2050

Основний компонент вершкового масла – ліпіди, що є сумішшю триацилгліцеринів. До складу ліпідів також входить невелика кількість фосфоліпідів і стеринів.
У маслі містяться також продукти неповного гідролізу ліпідів – ді- та моноацилгліцерини і вільні жирні кислоти. Загальний вміст ліпідів у вершковому маслі залежить від вмісту молочної плазми в ньому, з підвищенням якої їх кількість зменшується. Ліпідний склад вершкового масла наведено у табл. 6.

Таблиця 6. Ліпідний склад вершкового масла
Показник
Вміст у вершковому маслі
Екстра
Селянському з
масовою часткою жиру
Бутербродному
топленому
78 %
72,5 %
Масова частка плазми, %
17,6
22,0
27,5
38,5
-
Сума ліпідів
82,50
78,00
72,50
61,50
98,00
Тригліцериди
81,93
77,51
71,94
61,10
97,30
Фосфоліпіди
0,38
0,32
0,38
0,39
Сліди
Холестерин
0,19
0,17
0,18
0,18
-
Жирні кислоти (сума)
77,96
76,34
68,14
58,12
92,6
Насичені кислоти,
50,25
48,13
45,10
37,91
63,58
у тому числі:





С4:0 ( масляна)
3,74
2,75
2,69
2,76
4,44
С6:0 (капронова)
0,83
1,36
1,23
0,61
0,98
С8:0 (каприлова)
0,72
0,78
0,66
0,53
1,85
С10:0 (капринова)
1,89
1,77
1,51
1,59
2,24
С12:0 (лауринова)
2,42
1,91
1,72
1,97
2,87
С14:0 (міристинова)
7,83
7,08
7,94
5,80
10,30
С16:0 (пальмітинова)
24,61
23,96
22,08
18,93
29,23
С18:0 (стеаринова)
7,52
6,95
6,82
5,78
12,67
Мононенасичені кислоти,
26,79
27,02
22,06
19,54
28,24
у тому числі:





С14:1 (міристолеїнова)
0,84
1,70
1,54
0,62
0,99
С16:1 (пальмітолеїнова)
2,86
2,10
2,32
2,09
2,40
С18:1 (олеїнова)
22,73
21,98
18,01
16,83
24,85
Поліненасичені кислоти,
0,91
1,19
0,98
0,67
0,78
у тому числі:





С18:2 (лінолева)
0,84
1,12
0,91
0,62
0,72
С18:3 (ліноленова)
0,07
0,07
0,07
0,05
0,06

З підвищенням вмісту молочної плазми в маслі зростає масова частка білка і незамінних амінокислот (табл. 7).
Таблиця 7. Амінокислотний склад вершкового масла
Показник
Вміст у вершковому маслі
Екстра
Селянському
Бутербродному
Масова частка, %:



плазми
17,5
27,5
38,5
вологи
15,8
25,0
35,0
білка
0,6
1,3
2,5
Незамінні амінокислоти,
мг/100 г продукту,

183,0

474,0

1030,0
в тому числі:
валін

9,0

3,0

130,0
ізолейцин
6,0
15,0
87,0
лейцин
42,0
85,0
236,0
лізин
2,0
2,0
142,0
метіонін
54,0
135,0
24,0
треонін
39,0
150,0
148,0
триптофан
3,0
19,0
133,0
фенілаланін
30,0
65,0
130,0
Замінні амінокислоти,
мг/100 г продукту,

417,0

955,0

1476,0
в тому числі:
аланін

27,0

70,0

111,0
аргінін
54,0
120,0
80,0
аспарагінова кислота
93,0
195,0
179,0
гістидин
15,0
25,0
108,0
гліцин
18,0
45,0
74,0
глутамінова кислота
81,0
135,0
446,0
пролін
81,0
150,0
149,0
серин
39,0
65,0
168,0
тирозин
3,0
130,0
130,0
цистин
6,0
20,0
31,0
Загальна кількість амінокислот,
мг/100 г продукту
600,0
1429,0
2506,0


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША