КЛАСИФІКАЦІЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ДІТЕЙ
КЛАСИФІКАЦІЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ДІТЕЙ
Молочні продукти для годування
дітей від народження до шкільного віку поділяють на три групи:
Для змішаного та штучного
годування здорових дітей від народження до одного року.
Для здорових дітей від одного до
трьох років та дошкільного віку.
Для лікувального харчування дітей
з різною патологією.
Першу групу продуктів поділяють на
підгрупи: від народження до двох місяців; від трьох місяців до року;
кисломолочні продукти; продукти для підгодовування. Другу групу утворюють продукти
з чітко визначеним хімічним складом і їх енергетичною цінністю: простокваша;
сир кисломолочний; сметана; вершки; сирки дитячі; сир голландський; масло;
напої дитячі та Віталакти кисломолочні (ВК-2 і ВК-3). До третьої групи належать
такі підгрупи: для недоношених дітей; для дітей, які мають алергію на коров’яче
молоко; для дітей з генетичними порушеннями; для дієтичного харчування.
За консистенцією розрізняють сухі,
рідкі та пастоподібні продукти. Рідкі продукти поділяють на пастеризовані,
стерилізовані та кисломолочні, пастоподібні — на пасти та сир кисломолочний.
Відповідно до ГОСТ 30625 – 98 та
ГОСТ 30626 – 98 застосовують такі терміни та визначення:
продукти дитячого харчування — від
народження до трьох років включно;
замінники жіночого молока — продукти
на основі коров’ячого молока, максимально наближені за складом до жіночого
молока та адаптовані до особливостей обміну, функціонального стану та імунної
реактивності дітей від народження до одного року;
продукти прикорму вводять до
раціону дітей додатково до жіночого молока або його замінників;
прісні молочні продукти — продукти
на молочній основі, вироблені без застосування заквасок;
кисломолочні продукти — продукти
на молочній основі із застосуванням
молочнокислих бактерій;
пастоподібні продукти — продукти з
масовою часткою сухих речовин не менш як 25 %, які мають густу та мазку
консистенцію.
Коментарі
Дописати коментар