МОЛОЧНІ БІЛКОВІ ДОБАВКИ
Молочні білкові добавки
При виробництві продуктів дитячого і
дієтичного харчування використовують різні білкові добавки: компоненти сухі
молочні для дитячого харчування, сухе знежирене молоко; казецити харчові;
копреципітапи розчинні харчові; концентрат сироватковий білковий (КСБ – УФ),
отриманий методом ультрафільтрації, концентрат сироватковий білковий (КСБ –
УФ/ЕД), отриманий методом ультрафільтрації та електродіалізу, сироватка
демінералізована суха (СД – ЕД), виготовлена з застосуванням методу
електродіалізу, ізолят соєвого білка, суха гуманізована добавка (СГД – 2).
Компоненти сухі молочні для дитячого
харчування випускаються наступних видів: компонент сухий молочний нежирний для
сухих дитячих продуктів; компонент сухий молочний з солодовим екстрактом для
рідких дитячих продуктів.
Таблиця 1. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники білкового
компонента сухого молочного нежирного
Смак та запах
|
Чистий, солодкуватий, без
сторонніх
присмаків та запахів
|
Консистенція та зовнішній вигляд
|
Дрібний сухий порошок
|
Колір
|
Від білого до кремового
|
Масова частка води, %, не більше
|
4,0
|
Титрована кислотність
відновленого
молочного компонента , º Т, не
більше
|
18
|
Індекс розчинності, мл сирого
осаду, не більше
|
0,2
|
Вміст важких металів, мг % , не
більше
|
|
Cu
|
0,0005
|
Sn
|
0,0025
|
Pb
|
Не допускається
|
Загальна кількість
мікроорганізмів в
|
15000
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової палички,
в
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів
|
Те саме
|
Таблиця 2. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники білкового
компонента сухого молочного з солодовим екстрактом
Смак та запах
|
Чистий, солодкуватий, з легким
смаком та запахом солоду
|
Консистенція та зовнішній вигляд
|
Дрібний сухий порошок, допускається
наявність легко розсипчастих грудочок і
темних частин солодового екстракту
|
Колір
|
Від білого до кремового
|
Масова частка, %, не більше
|
|
Води
|
4,0
|
Жиру
|
18,5
|
Кількість внесених вітамінів
на
|
|
А
|
16,8
|
D2
|
0,26
|
E
|
264,0
|
C
|
1800,0
|
РР
|
144,0
|
B1
|
12,0
|
B2
|
9,6
|
Пантотенова кислота
|
48,0
|
Фолацин
|
0,96
|
B6
|
9,6
|
Кількість внесеного гетеро
фосфату
заліза на
|
690
|
Титрована кислотність
відновленого
молочного компонента, º Т, не
більше
|
17
|
Індекс розчинності, мл сирого
осаду, не більше
|
0,2
|
Вміст важких металів, мг % , не
більше
|
|
Cu
|
0,0005
|
Sn
|
0,0025
|
Pb
|
Не допускається
|
Загальна кількість
мікроорганізмів в
|
15000
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової палички,
в
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів
|
Не допускається
|
Таблиця 3. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники сухого
знежиреного молока
Смак та запах
|
Подібний свіжому пастеризованому знежиреному
молоку, без сторонніх присмаків та запахів.
Допускається слабий кормовий присмак
|
Колір, зовнішній вигляд
|
Білий, дрібний порошок з слабим кормовим
відтінком. Допускається невелика кількість
грудочок, які легко подрібнюються.
|
Масова частка води, %, не більше
|
4,0
|
Титрована кислотність
відновленого
молочного компонента, ºТ, не
більше
|
21 (0,19 % молочної кислоти)
|
Чистота
|
Не нижче ΙΙ групи
|
Індекс розчинності, мл сирого
осаду, не більше
|
0,2
|
Вміст важких металів, в
|
|
Sn
|
100
|
Cu
|
5
|
Pb
|
Не допускається
|
Загальна кількість
мікроорганізмів
в
|
50000
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової палички,
в
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів
|
Не допускається
|
Таблиця 4. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники казециту
звичайного харчового
Колір
|
Білий з слабким кремовим відтінком
|
Смак та запах
|
Слабо виражені молочні без сторонніх
присмаків та запахів
|
Консистенція, зовнішній вигляд
|
Сухий дрібнодисперсний порошок.
Допускається незначна кількість грудочок,
які легко розсипаються при механічній дії
|
Масова частка, %, не більше
|
|
Води
|
6,0
|
Жиру в сухій речовині
|
2,0
|
Розчинність , мл сирого осаду,
не більше
|
0,2
|
рН розчину
|
6,6…7,0
|
Масова частка, %, не більше
|
|
Золи
|
7,0
|
Лактози
|
2,0
|
Вміст солей важких металів, в
|
|
Sn
|
100
|
Cu
|
8
|
Pb
|
Не допускається
|
Загальна кількість
мікроорганізмів
в
|
25000
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової
палички, в
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів
|
Не допускається
|
Таблиця 5. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники
копрецепітапа середньокальцієвого
Смак та запах
|
Слабо виражені молочні
|
Консистенція, зовнішній вигляд
|
Сухий молочний порошок. Допускається
незначна кількість грудочок, які легко
розсипаються при механічній дії
|
Колір
|
Білий, з слабким кремовим відтінком
|
Масова частка, %, не більше
|
|
Води
|
6,0
|
Жиру
|
2,5
|
Золи
|
9,5
|
Розчинність , мл сирого осаду,
не більше
|
1,5
|
рН розчину
|
6,8…7,1
|
Загальна кількість
мікроорганізмів
в
|
50000
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової палички,
в
|
Не допускається
|
Таблиця 6. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники
копрецепітапа низько-кальцієвого
Смак та запах
|
Слабо виражені молочні
|
Консистенція, зовнішній вигляд
|
Сухий молочний порошок. Допускається
незначна кількість грудочок, які легко
розсипаються при механічній дії
|
Колір
|
Білий, з слабким кремовим відтінком
|
Масова частка, %, не більше
|
|
Води
|
6,0
|
Жиру
|
2,5
|
Золи
|
6,5
|
Розчинність , мл сирого осаду,
не більше
|
1,0
|
рН розчину
|
6,6…7,1
|
Загальна кількість
мікроорганізмів
в
|
50000
|
Наявність бактерії групи
кишкової
палички, в
|
Не допускається
|
Таблиця 7. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники концентрату
сироваткового білкового КСБ – УФ
Смак та запах
|
Специфічний, сироватковий, солодкуватий,
без сторонніх присмаків та запахів
|
Зовнішній вигляд
|
Однорідний тонко дисперсний порошок
|
Колір
|
Від білого до кремового
|
Масова частка, %, не більше
|
|
Води
|
4,0
|
Лактози
|
30,0
|
Масова частка азотистих речовин,
%, не менше
|
55,0
|
Індекс розчинності , мл сирого
осаду, не більше
|
0,3
|
Титрована кислотність
відновленого продукту
до масової частки сухих речовин
9,6%,
ºТ, не більше
|
20,0
|
Вміст солей важких металів, в
|
|
Cu (в перерахунку на мідь)
|
8
|
Sn ( в перерахунку на олово)
|
50
|
Pb
|
Не допускається
|
Загальна кількість
мікроорганізмів в
|
50000
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової палички,
в
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів, в
тому числі
Salmonella в
|
Не допускається
|
Таблиця 8. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники сироватки
демінералізованої сухої (СД – ЕД)
Смак та запах
|
Специфічний, сироватковий,
солодкий, без наявності сторонніх
присмаків та запахів
|
Зовнішній вигляд
|
Однорідний тонко-дисперсний
порошок
|
Колір
|
Від білого до кремового
|
Масова частка, %, не більше
|
|
Води
|
5,0
|
Лактози
|
80,0
|
Масова частка азотистих речовин,
%, не менше
|
11,0
|
Масова частка мінеральних
речовин, %, не більше
|
|
При 70%–ної демінералізації
|
3,0
|
При 90%–ної демінералізації
|
1,0
|
В тому числі кальцію
|
0,5
|
Титрована кислотність продукту,
відновленого
до 6% сухих речовин, ºТ, не
більше
|
25,0
|
Розчинність, мл сирого осаду, не
більше
|
0,5
|
Вміст солей важких металів, в
|
|
Cu (в перерахунку на мідь)
|
5,0
|
Sn ( в перерахунку на олово)
|
40,0
|
Pb
|
Не допускається
|
Загальна кількість
мікроорганізмів в
|
25000
|
Наявність в
|
|
Бактерії групи кишкової палички
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів
|
Не допускається
|
Таблиця 9. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники сухої
гуманізованої добавки (СГД – 2)
Смак та запах
|
Солодкувато-солонуватий без
сторонніх присмаків та запахів
|
Консистенція
|
Сухий, гігроскопічний порошок, без щільних грудочок
|
Колір
|
Жовтуватий, однорідний по всій масі
|
Масова частка води, %, не більше
|
3,0
|
Титрована кислотність продукту, відновленої
СГД–2, ºТ
|
16,0
|
Розчинність , мл сирого осаду,
не більше
|
0,1
|
Вміст кальцію у відновленій
СГД–2, мг %, не більше
|
70,0
|
Вміст важких металів, в
|
|
Cu (в перерахунку на мідь)
|
8,0
|
Sn ( в перерахунку на олово)
|
50,0
|
Pb
|
Не допускається
|
Вміст феродомішок в
|
3,0
|
Розмір частинок феродомішок, мм,
не більше
|
0,3
|
Ступінь чистоти відновленої СГД
– 2 по еталону
для коров’ячого молока, не нижче
|
Ι група
|
Загальна кількість
мікроорганізмів в
|
25000
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової палички
в
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів
|
Не допускається
|
Таблиця 10. Фізико-хімічні та мікробіологічні показники концентрату сироваткового
білкового (КСБ – УФ/ЕД – 2)
Масова частка води, %
|
2,0...3,8
|
Масова частка азотистих речовин,
%
|
55,6...57,2
|
В тому числі незамінних
амінокислот, г/кг:
|
|
валін
|
49,7 ± 2,5
|
Ізолейцин
|
46,8 ± 2,2
|
Лейцин
|
58,5 ± 2,7
|
Лізин
|
42,9 ± 2,1
|
Метіонін
|
14,2 ± 0,7
|
Треонін
|
45,7 ± 2,3
|
Фенілаланін
|
29,0 ± 1,5
|
Масова частка мінеральних речовин,
%
|
2,5...2,8
|
В тому числі, мг/кг:
|
|
K
|
1115,5
|
Na
|
1028,2
|
Ca
|
8778,5
|
P
|
4607,5
|
Mg
|
688,7
|
Fe
|
18,4
|
Cu
|
3,3
|
Zn
|
5,2
|
Mn
|
0,39
|
Масова частка лактози, %
|
28...30
|
Вміст вітамінів, мг/кг
|
|
В1
|
2,85
|
В2
|
12...26
|
В6
|
1,9...5,4
|
Е
|
1,5...1,8
|
РР
|
2,0...2,5
|
Фолієва кислота
|
0,4...0,9
|
Титрована кислотність, ºТ
|
19...21
|
Розчинність, мл сирого осаду
|
0,2
|
Загальна кількість
мікроорганізмів в
|
50000
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової палички
в 1г
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів, в
тому числі
Salmonella в
|
Не допускається
|
Таблиця 11. Фізико-хімічні та мікробіологічні показники концентрату сироваткових
білків «Детолакт»
Масова частка, %, не менше
|
|
Сухих речовин
|
96,0
|
Азотистих речовин
|
55,0
|
Масова частка, %, не більше
|
|
Лактози
|
35,0
|
Золи
|
3,0
|
жиру
|
6,0
|
Індекс розчинності , см3 сирого
осаду, не більше
|
0,2
|
Титрована кислотність
відновленого концентрату до
масової частки сухих речовин
9,6%, ºТ, не більше
|
20,0
|
Масова частка мікроелементів, %
|
|
Cu
|
0,0008
|
Fe
|
0,001
|
Pb
|
Не допускається
|
Загальна кількість
мікроорганізмів в
|
25
|
Наявність
|
|
Бактерії групи кишкової палички,
в
|
Не допускається
|
Патогенних мікроорганізмів, в
тому числі
Salmonella в
|
Не допускається
|
Кількість в
|
|
Плісняви
|
50
|
Дріжджів
|
10
|
Коментарі
Дописати коментар