МОЛОЧНІ БІЛКОВІ ДОБАВКИ

Молочні білкові добавки

При виробництві продуктів дитячого і дієтичного харчування використовують різні білкові добавки: компоненти сухі молочні для дитячого харчування, сухе знежирене молоко; казецити харчові; копреципітапи розчинні харчові; концентрат сироватковий білковий (КСБ – УФ), отриманий методом ультрафільтрації, концентрат сироватковий білковий (КСБ – УФ/ЕД), отриманий методом ультрафільтрації та електродіалізу, сироватка демінералізована суха (СД – ЕД), виготовлена з застосуванням методу електродіалізу, ізолят соєвого білка, суха гуманізована добавка (СГД – 2).
Компоненти сухі молочні для дитячого харчування випускаються наступних видів: компонент сухий молочний нежирний для сухих дитячих продуктів; компонент сухий молочний з солодовим екстрактом для рідких дитячих продуктів.
Таблиця 1. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники білкового компонента сухого молочного нежирного
Смак та запах
Чистий, солодкуватий, без
сторонніх
присмаків та запахів
Консистенція та зовнішній вигляд
Дрібний сухий порошок
Колір
Від білого до кремового
Масова частка води, %, не більше
4,0
Титрована кислотність відновленого
молочного компонента , º Т, не більше
18
Індекс розчинності, мл сирого осаду, не більше
0,2
Вміст важких металів, мг % , не більше

Cu
0,0005
Sn
0,0025
Pb
Не допускається
Загальна кількість мікроорганізмів в 1 г, не більше
15000
Наявність

Бактерії групи кишкової палички,
в 0,3 г сухого компоненту
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів
Те саме

Таблиця 2. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники білкового компонента сухого молочного з солодовим екстрактом
Смак та запах
Чистий, солодкуватий, з легким
смаком та запахом солоду
Консистенція та зовнішній вигляд
Дрібний сухий порошок, допускається
наявність легко розсипчастих грудочок і
темних частин солодового екстракту
Колір
Від білого до кремового
Масова частка, %, не більше

Води
4,0
Жиру
18,5
Кількість внесених вітамінів
на 1 кг продукту, мг не менше

А
16,8
D2
0,26
E
264,0
C
1800,0
РР
144,0
B1
12,0
B2
9,6
Пантотенова кислота
48,0
Фолацин
0,96
B6
9,6
Кількість внесеного гетеро фосфату
заліза на 1 кг, мг не більше
690
Титрована кислотність відновленого
молочного компонента, º Т, не більше
17
Індекс розчинності, мл сирого осаду, не більше
0,2
Вміст важких металів, мг % , не більше

Cu
0,0005
Sn
0,0025
Pb
Не допускається
Загальна кількість мікроорганізмів в 1 г, не більше
15000
Наявність

Бактерії групи кишкової палички,
в 0,3 г сухого компоненту
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів
Не допускається

Таблиця 3. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники сухого знежиреного молока
Смак та запах
Подібний свіжому пастеризованому знежиреному
молоку, без сторонніх присмаків та запахів.
Допускається слабий кормовий присмак
Колір, зовнішній вигляд
Білий, дрібний порошок з слабим кормовим
відтінком. Допускається невелика кількість
грудочок, які легко подрібнюються.
Масова частка води, %, не більше
4,0
Титрована кислотність відновленого
молочного компонента, ºТ, не більше
21 (0,19 % молочної кислоти)
Чистота
Не нижче ΙΙ групи
Індекс розчинності, мл сирого осаду, не більше
0,2
Вміст важких металів, в 1 кг , мг

Sn
100
Cu
5
Pb
Не допускається
Загальна кількість мікроорганізмів
в 1 г, не більше
50000
Наявність

Бактерії групи кишкової палички,
в 0,1 г
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів
Не допускається

Таблиця 4. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники казециту звичайного харчового
Колір
Білий з слабким кремовим відтінком
Смак та запах
Слабо виражені молочні без сторонніх
присмаків та запахів
Консистенція, зовнішній вигляд
Сухий дрібнодисперсний порошок.
Допускається незначна кількість грудочок,
які легко розсипаються при механічній дії
Масова частка, %, не більше

Води
6,0
Жиру в сухій речовині
2,0
Розчинність , мл сирого осаду, не більше
0,2
рН розчину
6,6…7,0
Масова частка, %, не більше

Золи
7,0
Лактози
2,0
Вміст солей важких металів, в 1 кг , мг

Sn
100
Cu
8
Pb
Не допускається
Загальна кількість мікроорганізмів
в 1 г продукту, не більше
25000
Наявність

Бактерії групи кишкової
палички, в 1 г продукту
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів
Не допускається

Таблиця 5. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники копрецепітапа середньокальцієвого
Смак та запах
Слабо виражені молочні
Консистенція, зовнішній вигляд
Сухий молочний порошок. Допускається
незначна кількість грудочок, які легко
розсипаються при механічній дії
Колір
Білий, з слабким кремовим відтінком
Масова частка, %, не більше

Води
6,0
Жиру
2,5
Золи
9,5
Розчинність , мл сирого осаду, не більше
1,5
рН розчину
6,8…7,1
Загальна кількість мікроорганізмів
в 1 г продукту, не більше
50000
Наявність

Бактерії групи кишкової палички,
в 0,1 г продукту
Не допускається

Таблиця 6. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники копрецепітапа низько-кальцієвого
Смак та запах
Слабо виражені молочні
Консистенція, зовнішній вигляд
Сухий молочний порошок. Допускається
незначна кількість грудочок, які легко
розсипаються при механічній дії
Колір
Білий, з слабким кремовим відтінком
Масова частка, %, не більше

Води
6,0
Жиру
2,5
Золи
6,5
Розчинність , мл сирого осаду, не більше
1,0
рН розчину
6,6…7,1
Загальна кількість мікроорганізмів
в 1 г продукту, не більше
50000
Наявність бактерії групи кишкової
палички, в 0,1 г продукту
Не допускається

Таблиця 7. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники концентрату сироваткового білкового КСБ – УФ
Смак та запах
Специфічний, сироватковий, солодкуватий,
без сторонніх присмаків та запахів
Зовнішній вигляд
Однорідний тонко дисперсний порошок
Колір
Від білого до кремового
Масова частка, %, не більше

Води
4,0
Лактози
30,0
Масова частка азотистих речовин, %, не менше
55,0
Індекс розчинності , мл сирого осаду, не більше
0,3
Титрована кислотність відновленого продукту
до масової частки сухих речовин 9,6%,
ºТ, не більше
20,0
Вміст солей важких металів, в 1 кг , мг, не більше

Cu (в перерахунку на мідь)
8
Sn ( в перерахунку на олово)
50
Pb
Не допускається
Загальна кількість мікроорганізмів в 1 г , не більше
50000
Наявність

Бактерії групи кишкової палички, в 1 г
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів, в тому числі
Salmonella в 25 г
Не допускається

Таблиця 8. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники сироватки демінералізованої сухої (СД – ЕД)
Смак та запах
Специфічний, сироватковий,
солодкий, без наявності сторонніх
присмаків та запахів
Зовнішній вигляд
Однорідний тонко-дисперсний
порошок
Колір
Від білого до кремового
Масова частка, %, не більше

Води
5,0
Лактози
80,0
Масова частка азотистих речовин, %, не менше
11,0
Масова частка мінеральних речовин, %, не більше

При 70%–ної демінералізації
3,0
При 90%–ної демінералізації
1,0
В тому числі кальцію
0,5
Титрована кислотність продукту, відновленого
до 6% сухих речовин, ºТ, не більше
25,0
Розчинність, мл сирого осаду, не більше
0,5
Вміст солей важких металів, в 1 кг , мг, не більше

Cu (в перерахунку на мідь)
5,0
Sn ( в перерахунку на олово)
40,0
Pb
Не допускається
Загальна кількість мікроорганізмів в 1 г , не більше
25000
Наявність в 1 г продукту

Бактерії групи кишкової палички
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів
Не допускається

Таблиця 9. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники сухої гуманізованої добавки (СГД – 2)
Смак та запах
Солодкувато-солонуватий без
сторонніх присмаків та запахів
Консистенція 
Сухий, гігроскопічний порошок, без щільних грудочок
Колір
Жовтуватий, однорідний по всій масі
Масова частка води, %, не більше
3,0
Титрована кислотність продукту, відновленої СГД–2, ºТ
16,0
Розчинність , мл сирого осаду, не більше
0,1
Вміст кальцію у відновленій СГД–2, мг %, не більше
70,0
Вміст  важких металів, в 1 кг , мг, не більше

Cu (в перерахунку на мідь)
8,0
Sn ( в перерахунку на олово)
50,0
Pb
Не допускається
Вміст феродомішок в 1 кг, мг, не більше
3,0
Розмір частинок феродомішок, мм, не більше
0,3
Ступінь чистоти відновленої СГД – 2 по еталону
для коров’ячого молока, не нижче
Ι група
Загальна кількість мікроорганізмів в 1 г
25000
Наявність

Бактерії групи кишкової палички в 1 г
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів
Не допускається

Таблиця 10. Фізико-хімічні та мікробіологічні показники концентрату сироваткового білкового (КСБ – УФ/ЕД – 2)
Масова частка води, %
2,0...3,8
Масова частка азотистих речовин, %
55,6...57,2
В тому числі незамінних амінокислот, г/кг:

валін
49,7 ± 2,5
Ізолейцин
46,8 ± 2,2
Лейцин
58,5 ± 2,7
Лізин
42,9 ± 2,1
Метіонін
14,2 ± 0,7
Треонін
45,7 ± 2,3
Фенілаланін
29,0 ± 1,5
Масова частка мінеральних речовин, %
2,5...2,8
В тому числі, мг/кг:

K
1115,5
Na
1028,2
Ca
8778,5
P
4607,5
Mg
688,7
Fe
18,4
Cu
3,3
Zn
5,2
Mn
0,39
Масова частка лактози, %
28...30
Вміст вітамінів, мг/кг

В1
2,85
В2
12...26
В6
1,9...5,4
Е
1,5...1,8
РР
2,0...2,5
Фолієва кислота
0,4...0,9
Титрована кислотність, ºТ
19...21
Розчинність, мл сирого осаду
0,2
Загальна кількість мікроорганізмів в 1 г, не більше
50000
Наявність

Бактерії групи кишкової палички в 1г
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів, в тому числі
Salmonella в 25 г
Не допускається

Таблиця 11. Фізико-хімічні та мікробіологічні показники концентрату сироваткових білків «Детолакт»
Масова частка, %, не менше

Сухих речовин
96,0
Азотистих речовин
55,0
Масова частка, %, не більше

Лактози
35,0
Золи
3,0
жиру
6,0
Індекс розчинності , см3 сирого осаду, не більше
0,2
Титрована кислотність відновленого концентрату до
масової частки сухих речовин 9,6%, ºТ, не більше
20,0
Масова частка мікроелементів, %

Cu
0,0008
Fe
0,001
Pb
Не допускається
Загальна кількість мікроорганізмів в 1 г , тис. клітин, не більше
25
Наявність

Бактерії групи кишкової палички, в 0,1 г
Не допускається
Патогенних мікроорганізмів, в тому числі
Salmonella в 50 г
Не допускається
Кількість в 1 г концентрату, не більше

Плісняви
50
Дріжджів
10


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША