МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ ДЛЯ ЗМІШАНОГО ТА ШТУЧНОГО ВИГОДОВУВАННЯ ЗДОРОВИХ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Молочні продукти для змішаного та штучного вигодовування здорових дітей раннього віку

Адаптація замінників жіночого молока (ЗЖМ) відбувається по всіх його компонентах (білки, жири, вітаміни тощо), особливо важливим є вміст у ЗЖМ незамінних жирних кислот. Як видно з табл. 1, найближчим за цим показником є коров’яче молоко, тому для виготовлення ЗЖМ основою є коров’яче незбиране або знежирене молоко.
Середня масова частка (у % до білка) незамінних амінокислот в білках жіночого молока і молока сільськогосподарських тварин.

Таблиця 1.
Амінокислота, %
Молоко
жіноче
корови
козине
буйволиці
кобиляче
верблюже
Лізин + гістидин
8,3
8,8
9,7
9,1
7,6
10,0
Фенілаланін
5,3
1,7
2,5
1,0
0,6
4,1
Метіонін
1,9
0,8
1,5
1,0
0,2
3,9
Треозин
4,1
2,6
4,3
4,4
4,0
4,5
Лейцин + ізолейцин
18,4
10,3
12,4
12,0
7,7
21,0
Валін
4,6
4,5
6,0
4,6
4,2
8,4

Для наближення кількісного вмісту складових ЗЖМ до жіночого молока використовують суху гуманізовану добавку, солодовий екстракт, кукурудзяну олію, соняшникову та кокосову олію, декстрин-мальтозу, лактолактулозу тощо.
Таблиця 2. Хімічний склад та енергетична цінність сухих молочних продуктів для дітей з народження до одного року
Харчові речовини
Вміст в 100 г продукту
«Малютка»
«Малыш»
«Детолакт»
«Сонечко»
Вода, г
4,0
4,0
2,5
2,5
Білки, г
15,0
16,0
13,7
11,8
В тому числі:




Казеїн
12,0
12,8
11,0
9,44
Сироватки
3,0
3,2
2,7
2,36
Незамінні
амінокислоти, мг




Валін
1155
1302
680
650
Гістидин
480
548
344
314
Ізолейцин
867
1120
532
511
Лейцин
1290
1478
1200
1168
Лізин
1455
1615
540
433
Метіонін
322
388
175
153
Треонін
922
929
531
520
Триптофан
315
495
344
314
Фенілаланін
712
906
995
920
Жир, г
25
25
27
28
В тому числі:




Молочний
18,75
18,75
Кокосовий
16,2
16,8
Кукурудзяний
6,25
6,25
10,8
11,2
Поліненасичені жирні кислоти, % до жиру




Лінолева
4,31
3,68
6,07
6,30
Ліноленова
0,04
0,32
Вуглеводи, г
52,0
51,0
52,8
54,2
В тому числі:




Лактоза
28,5
18,5
52,8
54,2
Декстрин-мальтоза
5,2
Сахароза
13,0
23,0
Крохмаль
9,3
Вітаміни, мг




А
0,20
0,20
0,63
0,54-0,6
D2
0,016
0,016
0,076
0,076-0,09
E
5,00
5,00
11,4
9,23-11,54
C
38,00
38,00
42,0
46,00
PP
1,80
2,0
4,11
4,6-5,4
B1
0,20
0,26
0,29
0,31-0,54
B2
0,54
0,69
0,22
0,54-0,77
Пантотенова кислота
1,20
1,13
3,28
2,30-2,70
В6
0,14
0,30
0,30
В12
0,0013
0,0013
0,0011
0,0010
Фолацин
0,013
0,016
0,038
0,038
Зола, г
5,0
5,0
4,5
4,0
Мінеральні речовини, мг




Ca
607
563
637
595
P
377
378
400
370
K
702
586
870
615
Na
161
135
450
262
Mg
61
105
125
50
Fe
5,2
7,4
9,4
9,2
Cu
0,047
0,45
0,35
0,42
Zn
3,7
2,7
Mg
0,016
0,016
Енергетична цінність, кДж/100 г
2008
2008
2250
2253

Таблиця 3. Хімічний склад та енергетична цінність сухих молочних продуктів «Віталакт» і «Ладушка»
Харчові речовини
Вміст в 100 г продукту
«Віталакт»
«Ладушка Л»
«Ладушка ДМ»
Вода, г
2,5
4,0
4,0
Білки, г
15,42
13,4
13,2
В тому числі:



Низькомолекулярні азотисті речовини
1,89
2,2
2,1
Казеїн
8,49
5,6
5,5
Сироваткові
5,1
5,6
5,6
Жир, г
26,3
26,8
26,0
В тому числі:



Молочний
21,0
21,0
21,0
Рослинний
5,3
5,8
5,0
Вуглеводи, г
54,5
53,6
54,5
В тому числі:



Лактоза
37,0
53,6
37,8
Сахароза
14,0
13,1
Декстрин-мальтоза
3,5
3,6
Зола, г
4,5
2,2
2,2
Мінеральні речовини, мг



Ca
600
290
290
K
1020
422
420
Na
375
141
141
P
535
285
285
Fe
1,5
4,5
4,4
Вітаміни, мг



А
0,667
0,65
0,67
D2
0,0156
0,015
0,015
E
2,07
3,88
3,88
C
35,5
46,0
46,0
B1
0,27
0,44
0,44
B2
2,58
3,70
3,70
Пантотенова кислота
3,00
1,90
1,90
В6
0,46
0,45
0,45
В12
0,0013
0,006
0,006
Біотин
0,0226
Енергетична цінність, кДж/100 г
1898
2190
2165

Таблиця 4. Хімічний склад та енергетична цінність рідких продуктів для дітей раннього віку
Харчові
речовини
Вміст в 100 г продукту
Стерилізована суміш
«Малютка»
«Віталакт ДМ»
Стерилізоване вітамінізоване
молоко
Стерилізоване
молоко з добавками
Сухі речовини, г
13,0
14,6
11,5
13,0
Білки, г
1,8
2,3
2,8
1,9
В тому числі:




Казеїн
1,44
1,15
1,24
1,5
Сироваткові
0,36
1,15
0,56
Жир, г
3,5
3,6
3,2
3,5
В тому числі:




Молочний
2,6
2,7
3,2
2,6
Рослинний
0,9
0,9
0,9
Вуглеводи, г
7,0
8,2
4,7
6,8-7,2
В тому числі:




Лактоза
2,6
5,6
4,7
2,9
Сахароза
2,7
2,0
2,4
Декстрин-мальтоза
1,7
0,5
Крохмаль
0,2
1,03
фруктоза
0,64
Зола, г
0,5
0,7
0,7
0,5
Мінеральні
речовини, мг




Ca
82
88
124
78
P
51
80
92
60
K
95
170
146
125
Na
21
52
50
38
Fe
0,7
0,2
0,1
1,0
Вітаміни, мг




А
0,06
0,1
0,03
D2
0,001

0,00005
0,001
E
1,00

0,09
1,0
C
5,00
5,5
5,00
5,0
B1
0,04
0,04
0,1
0,05
B2
0,07
0,32
0,15
0,08
Пантотенова кислота
0,20
0,20
В6
0,04
0,05
0,06
фолацин
0,005
0,0005
0,005
РР
0,45
0,10
0,45
Енергетична
цінність, кДж/100 г
276
297
243
276

Таблиця 5. Хімічний склад та енергетична цінність молочних продуктів для прикорму дітей
Харчові речовини
Вміст в 100 г продукту
Каша «Малышка»
Каша «Колосок»
Каша «Новинка»
Каша «Зернятко»
Каша «Крупинка»
Суміш «Кабачок»
Суміш «Тиква»
Дитячий сир к/м
Вода, г
5,5
6,0
6,0
6,0
8,0
7,0
6,0
75,0
Білок, г
13,5
23,7
22,5
18,4
19,9
14,1
15,6
7,0
Жир, г
17,0
10,5
17,0
14,0
14,0
18,0
18,0
15,0
Вуглеводи, г
61,0
55,3
50,5
56,8
53,3
53,9
56,4
2,0
Зола, г
3,0
4,5
4,0
4,8
4,8
7,0
4,0
1,0
Мінеральні речовини, мг








Ca
310
500
440
520
490
400
400
159
P
290
500
450
500
500
300
300
190
K
380
560
450
680
560
1200
1200
80
Na
280
640
680
600
600
200
200
39
Mg
52
68
57
77
74
50
50
11
Fe
22
17
22
17
17
8
8
0,6
Вітаміни, мг








А
0,07
0,11
0,04
0,15
0,15
0,07
0,07
0,1
B1
1,00
0,86
1,00
1,00
1,00
1,00
1,00
1,0
B2
0,35
0,60
0,56
0,79
0,80
0,45
0,45
0,08
РР
10,0
8,4
10,0
10,0
10,0
5,4
5,4
0,1
С
45,0
35,0
45,0
45,0
45,0
10,0
10,0
5,0
Енергетична цінність,
кДж/100 г
1820
1657
1807
1728
1678
1895
1812
715

Таблиця 6. Хімічний склад та енергетична цінність кисломолочних продуктів дитячого та дієтичного харчування
Харчові речовини
Вміст в 100 г продукту
«Ацидофілакт»
(сухий)
Ацидофільна суміш «Малютка »
«Віталакт кисломолочний»
Дитячий кефір
Вода, г
4,0
87
87
89
Білки, г
15,0
1,8
2,3
2,9
В тому числі:




Казеїн
12,0
1,35
1,3
1,32
Сироваткові і низькомолекулярні азотисті речовини
3,0
0,45
1,0
0,58
Жир, г
25,0
3,5
3,6
3,2
В тому числі:




Молочний
18,75
2,62
3,0
3,2
Рослинний
6,25
0,88
0,6
Вуглеводи, г
52,0
7,2
6,5
4,3
В тому числі:




Лактоза
20,8
4,1
4,0
4,3
Декстрин-мальтоза
11,8
0,4
0,5
Сахароза
19,4
2,7
2,0
Зола, г
4,0
0,5
0,7
0,6
Мінеральні речовини, мг




Ca
450
48,0
90,0
112,0
P
400
57,0
79,0
K
470
72,0
138,0
Na
170
46,0
57,0
Mg
70
8,0
14,0
Fe
5
0,8
0,23
0,3
Вітаміни, мг




А
0,1
0,07
0,09
0,02
E
0,45
C
45,0
5,0
5,0
1,5
РР
1,9
0,4
0,1
B1
0,2
0,05
0,05
0,04
B2
0,54
0,07
0,3
0,05
Енергетична цінність,
кДж/100г
2046
284,5
270,0
243,0


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША