МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ ДЛЯ ЗМІШАНОГО ТА ШТУЧНОГО ВИГОДОВУВАННЯ ЗДОРОВИХ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ
Молочні продукти для змішаного та штучного вигодовування здорових дітей раннього віку
Адаптація замінників жіночого
молока (ЗЖМ) відбувається по всіх його компонентах (білки, жири, вітаміни
тощо), особливо важливим є вміст у ЗЖМ незамінних жирних кислот. Як видно з
табл. 1, найближчим за цим показником є коров’яче молоко, тому для виготовлення
ЗЖМ основою є коров’яче незбиране або знежирене молоко.
Середня масова частка (у % до
білка) незамінних амінокислот в білках жіночого молока і молока сільськогосподарських
тварин.
Таблиця 1.
Амінокислота, %
|
Молоко
|
|||||
жіноче
|
корови
|
козине
|
буйволиці
|
кобиляче
|
верблюже
|
|
Лізин + гістидин
|
8,3
|
8,8
|
9,7
|
9,1
|
7,6
|
10,0
|
Фенілаланін
|
5,3
|
1,7
|
2,5
|
1,0
|
0,6
|
4,1
|
Метіонін
|
1,9
|
0,8
|
1,5
|
1,0
|
0,2
|
3,9
|
Треозин
|
4,1
|
2,6
|
4,3
|
4,4
|
4,0
|
4,5
|
Лейцин + ізолейцин
|
18,4
|
10,3
|
12,4
|
12,0
|
7,7
|
21,0
|
Валін
|
4,6
|
4,5
|
6,0
|
4,6
|
4,2
|
8,4
|
Для наближення кількісного вмісту
складових ЗЖМ до жіночого молока використовують суху гуманізовану добавку,
солодовий екстракт, кукурудзяну олію, соняшникову та кокосову олію,
декстрин-мальтозу, лактолактулозу тощо.
Таблиця 2. Хімічний склад та енергетична цінність сухих молочних
продуктів для дітей з народження до одного року
Харчові речовини
|
Вміст в
|
|||
«Малютка»
|
«Малыш»
|
«Детолакт»
|
«Сонечко»
|
|
Вода, г
|
4,0
|
4,0
|
2,5
|
2,5
|
Білки, г
|
15,0
|
16,0
|
13,7
|
11,8
|
В тому числі:
|
||||
Казеїн
|
12,0
|
12,8
|
11,0
|
9,44
|
Сироватки
|
3,0
|
3,2
|
2,7
|
2,36
|
Незамінні
амінокислоти, мг
|
||||
Валін
|
1155
|
1302
|
680
|
650
|
Гістидин
|
480
|
548
|
344
|
314
|
Ізолейцин
|
867
|
1120
|
532
|
511
|
Лейцин
|
1290
|
1478
|
1200
|
1168
|
Лізин
|
1455
|
1615
|
540
|
433
|
Метіонін
|
322
|
388
|
175
|
153
|
Треонін
|
922
|
929
|
531
|
520
|
Триптофан
|
315
|
495
|
344
|
314
|
Фенілаланін
|
712
|
906
|
995
|
920
|
Жир, г
|
25
|
25
|
27
|
28
|
В тому числі:
|
||||
Молочний
|
18,75
|
18,75
|
−
|
−
|
Кокосовий
|
−
|
−
|
16,2
|
16,8
|
Кукурудзяний
|
6,25
|
6,25
|
10,8
|
11,2
|
Поліненасичені жирні кислоти, %
до жиру
|
||||
Лінолева
|
4,31
|
3,68
|
6,07
|
6,30
|
Ліноленова
|
0,04
|
0,32
|
−
|
−
|
Вуглеводи, г
|
52,0
|
51,0
|
52,8
|
54,2
|
В тому числі:
|
||||
Лактоза
|
28,5
|
18,5
|
52,8
|
54,2
|
Декстрин-мальтоза
|
5,2
|
−
|
−
|
−
|
Сахароза
|
13,0
|
23,0
|
−
|
−
|
Крохмаль
|
−
|
9,3
|
−
|
−
|
Вітаміни, мг
|
||||
А
|
0,20
|
0,20
|
0,63
|
0,54-0,6
|
D2
|
0,016
|
0,016
|
0,076
|
0,076-0,09
|
E
|
5,00
|
5,00
|
11,4
|
9,23-11,54
|
C
|
38,00
|
38,00
|
42,0
|
46,00
|
PP
|
1,80
|
2,0
|
4,11
|
4,6-5,4
|
B1
|
0,20
|
0,26
|
0,29
|
0,31-0,54
|
B2
|
0,54
|
0,69
|
0,22
|
0,54-0,77
|
Пантотенова кислота
|
1,20
|
1,13
|
3,28
|
2,30-2,70
|
В6
|
0,14
|
−
|
0,30
|
0,30
|
В12
|
0,0013
|
0,0013
|
0,0011
|
0,0010
|
Фолацин
|
0,013
|
0,016
|
0,038
|
0,038
|
Зола, г
|
5,0
|
5,0
|
4,5
|
4,0
|
Мінеральні речовини, мг
|
||||
Ca
|
607
|
563
|
637
|
595
|
P
|
377
|
378
|
400
|
370
|
K
|
702
|
586
|
870
|
615
|
Na
|
161
|
135
|
450
|
262
|
Mg
|
61
|
105
|
125
|
50
|
Fe
|
5,2
|
7,4
|
9,4
|
9,2
|
Cu
|
0,047
|
0,45
|
0,35
|
0,42
|
Zn
|
−
|
−
|
3,7
|
2,7
|
Mg
|
−
|
−
|
0,016
|
0,016
|
Енергетична цінність, кДж/100 г
|
2008
|
2008
|
2250
|
2253
|
Таблиця 3. Хімічний склад та енергетична цінність сухих молочних
продуктів «Віталакт» і «Ладушка»
Харчові речовини
|
Вміст в
|
||
«Віталакт»
|
«Ладушка Л»
|
«Ладушка ДМ»
|
|
Вода, г
|
2,5
|
4,0
|
4,0
|
Білки, г
|
15,42
|
13,4
|
13,2
|
В тому числі:
|
|||
Низькомолекулярні азотисті
речовини
|
1,89
|
2,2
|
2,1
|
Казеїн
|
8,49
|
5,6
|
5,5
|
Сироваткові
|
5,1
|
5,6
|
5,6
|
Жир, г
|
26,3
|
26,8
|
26,0
|
В тому числі:
|
|||
Молочний
|
21,0
|
21,0
|
21,0
|
Рослинний
|
5,3
|
5,8
|
5,0
|
Вуглеводи, г
|
54,5
|
53,6
|
54,5
|
В тому числі:
|
|||
Лактоза
|
37,0
|
53,6
|
37,8
|
Сахароза
|
14,0
|
−
|
13,1
|
Декстрин-мальтоза
|
3,5
|
−
|
3,6
|
Зола, г
|
4,5
|
2,2
|
2,2
|
Мінеральні речовини, мг
|
|||
Ca
|
600
|
290
|
290
|
K
|
1020
|
422
|
420
|
Na
|
375
|
141
|
141
|
P
|
535
|
285
|
285
|
Fe
|
1,5
|
4,5
|
4,4
|
Вітаміни, мг
|
|||
А
|
0,667
|
0,65
|
0,67
|
D2
|
0,0156
|
0,015
|
0,015
|
E
|
2,07
|
3,88
|
3,88
|
C
|
35,5
|
46,0
|
46,0
|
B1
|
0,27
|
0,44
|
0,44
|
B2
|
2,58
|
3,70
|
3,70
|
Пантотенова кислота
|
3,00
|
1,90
|
1,90
|
В6
|
0,46
|
0,45
|
0,45
|
В12
|
0,0013
|
0,006
|
0,006
|
Біотин
|
0,0226
|
−
|
−
|
Енергетична цінність, кДж/100 г
|
1898
|
2190
|
2165
|
Таблиця 4. Хімічний склад та енергетична цінність рідких продуктів
для дітей раннього віку
Харчові
речовини
|
Вміст в
|
|||
Стерилізована
суміш
«Малютка»
|
«Віталакт
ДМ»
|
Стерилізоване
вітамінізоване
молоко
|
Стерилізоване
молоко з
добавками
|
|
Сухі речовини, г
|
13,0
|
14,6
|
11,5
|
13,0
|
Білки, г
|
1,8
|
2,3
|
2,8
|
1,9
|
В тому числі:
|
||||
Казеїн
|
1,44
|
1,15
|
1,24
|
1,5
|
Сироваткові
|
0,36
|
1,15
|
0,56
|
−
|
Жир, г
|
3,5
|
3,6
|
3,2
|
3,5
|
В тому числі:
|
||||
Молочний
|
2,6
|
2,7
|
3,2
|
2,6
|
Рослинний
|
0,9
|
0,9
|
−
|
0,9
|
Вуглеводи, г
|
7,0
|
8,2
|
4,7
|
6,8-7,2
|
В тому числі:
|
||||
Лактоза
|
2,6
|
5,6
|
4,7
|
2,9
|
Сахароза
|
2,7
|
2,0
|
−
|
2,4
|
Декстрин-мальтоза
|
1,7
|
0,5
|
−
|
−
|
Крохмаль
|
−
|
0,2
|
−
|
1,03
|
фруктоза
|
−
|
−
|
−
|
0,64
|
Зола, г
|
0,5
|
0,7
|
0,7
|
0,5
|
Мінеральні
речовини, мг
|
||||
Ca
|
82
|
88
|
124
|
78
|
P
|
51
|
80
|
92
|
60
|
K
|
95
|
170
|
146
|
125
|
Na
|
21
|
52
|
50
|
38
|
Fe
|
0,7
|
0,2
|
0,1
|
1,0
|
Вітаміни, мг
|
||||
А
|
0,06
|
0,1
|
0,03
|
−
|
D2
|
0,001
|
0,00005
|
0,001
|
|
E
|
1,00
|
0,09
|
1,0
|
|
C
|
5,00
|
5,5
|
5,00
|
5,0
|
B1
|
0,04
|
0,04
|
0,1
|
0,05
|
B2
|
0,07
|
0,32
|
0,15
|
0,08
|
Пантотенова кислота
|
0,20
|
−
|
−
|
0,20
|
В6
|
0,04
|
−
|
0,05
|
0,06
|
фолацин
|
0,005
|
−
|
0,0005
|
0,005
|
РР
|
0,45
|
−
|
0,10
|
0,45
|
Енергетична
цінність, кДж/100 г
|
276
|
297
|
243
|
276
|
Таблиця 5. Хімічний склад та енергетична цінність молочних
продуктів для прикорму дітей
Харчові речовини
|
Вміст в
|
|||||||
Каша «Малышка»
|
Каша «Колосок»
|
Каша «Новинка»
|
Каша «Зернятко»
|
Каша «Крупинка»
|
Суміш «Кабачок»
|
Суміш «Тиква»
|
Дитячий сир к/м
|
|
Вода, г
|
5,5
|
6,0
|
6,0
|
6,0
|
8,0
|
7,0
|
6,0
|
75,0
|
Білок, г
|
13,5
|
23,7
|
22,5
|
18,4
|
19,9
|
14,1
|
15,6
|
7,0
|
Жир, г
|
17,0
|
10,5
|
17,0
|
14,0
|
14,0
|
18,0
|
18,0
|
15,0
|
Вуглеводи, г
|
61,0
|
55,3
|
50,5
|
56,8
|
53,3
|
53,9
|
56,4
|
2,0
|
Зола, г
|
3,0
|
4,5
|
4,0
|
4,8
|
4,8
|
7,0
|
4,0
|
1,0
|
Мінеральні речовини, мг
|
||||||||
Ca
|
310
|
500
|
440
|
520
|
490
|
400
|
400
|
159
|
P
|
290
|
500
|
450
|
500
|
500
|
300
|
300
|
190
|
K
|
380
|
560
|
450
|
680
|
560
|
1200
|
1200
|
80
|
Na
|
280
|
640
|
680
|
600
|
600
|
200
|
200
|
39
|
Mg
|
52
|
68
|
57
|
77
|
74
|
50
|
50
|
11
|
Fe
|
22
|
17
|
22
|
17
|
17
|
8
|
8
|
0,6
|
Вітаміни, мг
|
||||||||
А
|
0,07
|
0,11
|
0,04
|
0,15
|
0,15
|
0,07
|
0,07
|
0,1
|
B1
|
1,00
|
0,86
|
1,00
|
1,00
|
1,00
|
1,00
|
1,00
|
1,0
|
B2
|
0,35
|
0,60
|
0,56
|
0,79
|
0,80
|
0,45
|
0,45
|
0,08
|
РР
|
10,0
|
8,4
|
10,0
|
10,0
|
10,0
|
5,4
|
5,4
|
0,1
|
С
|
45,0
|
35,0
|
45,0
|
45,0
|
45,0
|
10,0
|
10,0
|
5,0
|
Енергетична цінність,
кДж/100 г
|
1820
|
1657
|
1807
|
1728
|
1678
|
1895
|
1812
|
715
|
Таблиця 6. Хімічний склад та енергетична цінність
кисломолочних продуктів дитячого та дієтичного харчування
Харчові речовини
|
Вміст в
|
|||
«Ацидофілакт»
(сухий)
|
Ацидофільна суміш «Малютка »
|
«Віталакт кисломолочний»
|
Дитячий кефір
|
|
Вода, г
|
4,0
|
87
|
87
|
89
|
Білки, г
|
15,0
|
1,8
|
2,3
|
2,9
|
В тому числі:
|
||||
Казеїн
|
12,0
|
1,35
|
1,3
|
1,32
|
Сироваткові і низькомолекулярні
азотисті речовини
|
3,0
|
0,45
|
1,0
|
0,58
|
Жир, г
|
25,0
|
3,5
|
3,6
|
3,2
|
В тому числі:
|
||||
Молочний
|
18,75
|
2,62
|
3,0
|
3,2
|
Рослинний
|
6,25
|
0,88
|
0,6
|
−
|
Вуглеводи, г
|
52,0
|
7,2
|
6,5
|
4,3
|
В тому числі:
|
||||
Лактоза
|
20,8
|
4,1
|
4,0
|
4,3
|
Декстрин-мальтоза
|
11,8
|
0,4
|
0,5
|
−
|
Сахароза
|
19,4
|
2,7
|
2,0
|
−
|
Зола, г
|
4,0
|
0,5
|
0,7
|
0,6
|
Мінеральні речовини, мг
|
||||
Ca
|
450
|
48,0
|
90,0
|
112,0
|
P
|
400
|
57,0
|
−
|
79,0
|
K
|
470
|
72,0
|
−
|
138,0
|
Na
|
170
|
46,0
|
−
|
57,0
|
Mg
|
70
|
8,0
|
−
|
14,0
|
Fe
|
5
|
0,8
|
0,23
|
0,3
|
Вітаміни, мг
|
||||
А
|
0,1
|
0,07
|
0,09
|
0,02
|
E
|
−
|
−
|
0,45
|
−
|
C
|
45,0
|
5,0
|
5,0
|
1,5
|
РР
|
1,9
|
0,4
|
−
|
0,1
|
B1
|
0,2
|
0,05
|
0,05
|
0,04
|
B2
|
0,54
|
0,07
|
0,3
|
0,05
|
Енергетична цінність,
кДж/100г
|
2046
|
284,5
|
270,0
|
243,0
|
Коментарі
Дописати коментар