МОЛОКО СУХЕ ШВИДКОРОЗЧИННЕ
Молоко сухе швидкорозчинне
Молоко сухе швидкорозчинне – сухий молочний продукт, який одержують розпилювальним сушінням згущеного
молока з наступною агломерацією частин та досушуванням, що надає сухому
продукту властивості швидко розчинятися у підготовленій воді, завдяки утворенню
капілярно-пористої структури (ДСТУ 4556:2006).
Молоко сухе швидкорозчинне виробляють із незбираного
молока з додаванням емульгаторів.
За
органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками молоко сухе
швидкорозчинне має відповідати вимогам,
наведеним відповідно у табл. 1, 2, 3.
Таблиця 1. Органолептичні показники молока сухого швидкорозчинного
Показник
|
Характеристика
|
Смак і запах
|
Властиві свіжому пастеризованому
молоку, без сторонніх присмаків і запахів
|
Зовнішній вигляд
|
Сухий порошок, що складається із
агломерованих частин. Допускається наявність незначної кількості
легкорозсипчастих грудочок
|
Колір
|
Однорідний, білий або з кремовим
відтінком
|
Таблиця 2. Фізико-хімічні показники молока сухого швидкорозчинного
Показник
|
Норма
|
Масова частка вологи, %, не
більше ніж
|
4,0
|
Масова частка жиру, %, не менш
як
|
25,0
|
Індекс розчинності, см3 сирого
осаду, не більше ніж
|
0,2
|
Відносна швидкість розчинення,
%, не менш як
|
60
|
Масова частка фосфоліпідів, %,
не більше ніж
|
0,5
|
Титрована кислотність
відновленого молока з вмістом
сухих речовин 12 %, °Т, не
більше ніж
|
19
|
Чистота відновленого молока
сухого
швидкорозчинного, група, не
нижче
|
II
|
Таблиця 3. Мікробіологічні показники молока сухого швидкорозчинного
Показник
|
Норма о
|
Кількість мезофільних аеробних
та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО в
|
5·10^4
|
Бактерії групи кишкової палички
(коліформи), в
|
Не допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, в тому
числі Salmonella, в
|
Не допускаються
|
S. aureus, в
|
Не допускаються
|
L. monocytogenes в
|
Не допускаються
|
Вміст токсичних елементів у молоці
сухому швидкорозчинному не повинен перевищувати гранично допустимі рівні,
передбачені медико-біологічними вимогами та санітарними нормами (табл. 4).
Таблиця 4. Гранично допустимі рівні токсичних елементів у молоці сухому
швидкорозчинному
Токсичний елемент
|
Допустимий рівень,
мг/кг не більше ніж
|
Свинець
|
0,1
|
Арсен
|
0,05
|
Кадмій
|
0,03
|
Ртуть
|
0,005
|
Коментарі
Дописати коментар