МОЛОКО СУХЕ ШВИДКОРОЗЧИННЕ

Молоко сухе швидкорозчинне

Молоко сухе швидкорозчинне – сухий молочний продукт, який одержують розпилювальним сушінням згущеного молока з наступною агломерацією частин та досушуванням, що надає сухому продукту властивості швидко розчинятися у підготовленій воді, завдяки утворенню капілярно-пористої структури (ДСТУ 4556:2006).
Молоко сухе швидкорозчинне виробляють із незбираного молока з додаванням емульгаторів.
За органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками молоко сухе швидкорозчинне має відповідати вимогам, наведеним відповідно у табл. 1, 2, 3.

Таблиця 1. Органолептичні показники молока сухого швидкорозчинного
Показник
Характеристика
Смак і запах
Властиві свіжому пастеризованому молоку, без сторонніх присмаків і запахів
Зовнішній вигляд
Сухий порошок, що складається із агломерованих частин. Допускається наявність незначної кількості легкорозсипчастих грудочок
Колір
Однорідний, білий або з кремовим відтінком

Таблиця 2. Фізико-хімічні показники молока сухого швидкорозчинного
Показник
Норма
Масова частка вологи, %, не більше ніж
4,0
Масова частка жиру, %, не менш як
25,0
Індекс розчинності, см3 сирого осаду, не більше ніж
0,2
Відносна швидкість розчинення, %, не менш як
60
Масова частка фосфоліпідів, %, не більше ніж
0,5
Титрована кислотність відновленого молока з вмістом
сухих речовин 12 %, °Т, не більше ніж
19
Чистота відновленого молока сухого
швидкорозчинного, група, не нижче
II

Таблиця 3. Мікробіологічні показники молока сухого швидкорозчинного
Показник
Норма о
Кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО в 1 г продукту, не більше ніж
5·10^4
Бактерії групи кишкової палички (коліформи), в 0,1 г продукту
Не допускаються
Патогенні мікроорганізми, в тому числі Salmonella, в 25 г продукту
Не допускаються
S. aureus, в 1 г продукту
Не допускаються
L. monocytogenes в 25 г продукту
Не допускаються

Вміст токсичних елементів у молоці сухому швидкорозчинному не повинен перевищувати гранично допустимі рівні, передбачені медико-біологічними вимогами та санітарними нормами (табл. 4).

Таблиця 4. Гранично допустимі рівні токсичних елементів у молоці сухому швидкорозчинному

Токсичний елемент
Допустимий рівень,
мг/кг не більше ніж
Свинець
0,1
Арсен
0,05
Кадмій
0,03
Ртуть
0,005


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША