МОЛОКО НЕЗБИРАНЕ ЗГУЩЕНЕ З ЦУКРОМ
Молоко незбиране згущене з цукром
За органічними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками молоко незбиране згущене з цукром має відповідати вимогам ДСТУ 4274:2003.
Органолептичні
показники молока незбираного згущеного з цукром наведено у табл. 1, а
його фізико-хімічні показники – у табл. 2.
Таблиця 1. Органолептичні
показники молока незбираного згущеного з цукром
Показник
|
Характеристика
|
Смак і запах
|
Солодкий, чистий, з вираженим
смаком пастеризованого молока, без сторонніх присмаків і запахів.
Допускається наявність легкого кормового присмаку
|
Консистенція
|
Однорідна за всією масою, без
наявності відчутних органолептично кристалів молочного цукру. Допускається
мучниста консистенція і незначний осад лактози на дні банки під час зберігання
|
Колір
|
Білий з кремовим відтінком,
рівномірний за всією масою
|
Таблиця
2. Фізико-хімічні показники молока незбираного
згущеного з цукром
Показник
|
Норма
|
Масова частка вологи, %, не більше ніж
|
26,5
|
Масова частка сахарози, %,не більше ніж
|
43,5
|
Загальна масова частка сухих речовин
молока, %, не менш як,
|
28,5
|
у тому числі жиру, %, не менш як
|
8,5
|
Кислотність, ºТ, не більше ніж
|
48
|
Кислотність у перерахунку на відсоток
вмісту молочної кислоти, %, не більше ніж
|
0,43
|
В’язкість свіжовиготовленого продукту (до
двох місяців зберігання), МПа·с
|
3 … 10
|
В’язкість від 2 до 12 місяців зберігання,
МПа·с, не більше ніж
|
15
|
Чистота відновленого згущеного молока за
еталоном,
затвердженим для коров’ячого молока, не
нижче групи
|
ІІ
|
Допустимі розміри кристалів молочного
цукру, мкм, не більше ніж
|
15
|
Примітки: 1.
Допускається для свіжовиготовленого гомогенізованого продукту (до двох місяців
зберігання) в’язкість 2 МПа·с. 2. Кислотність у перерахунку на відсоток вмісту
молочної кислоти визначають у продукті, що відвантажують на експорт.
Вміст залишкових кількостей пестицидів,
важких металів, миш’яку, афлатоксинів В1 і М1,
антибіотиків у молоці незбираному згущеному з цукром, не повинен перевищувати
нормативів, затверджених Міністерством охорони здоров’я України (табл. 3).
Таблиця 3. Вміст
токсичних елементів у молоці незбираному згущеному з цукром
Показник
|
Норма
|
Токсичні елементи, мг/кг, не
більше ніж:
свинець
кадмій
арсен
ртуть
мідь
цинк
олово
Мікотоксини, мг/кг, не більше
ніж,
у тому числі афлатоксин М1
Антибіотики, од/г, не більше
ніж:
тетрациклінової групи
пеніцилін
стрептоміцин
Гормональні препарати, мг/кг :
діетилстильбестрол
естрадіол-17b
|
0,3
0,1
0,15
0,015
3,0
15,0
200,0
Не допускається
< 0,0005
< 0,01
< 0,01
< 0,5
Не допускається
0,0002
|
За мікробіологічними показниками продукт має
відповідати вимогам, вказаним у табл. 4.
Таблиця 4. Мікробіологічні
показники консервів
Показник
|
Норма
|
Кількість мезофільних аеробних і
факультативно-
анаеробних мікроорганізмів, КУО
в
|
2,5·10^4
|
Бактерії групи кишкових паличок
(коліформи)у тарі:
споживчій в
транспортній в
|
Не допускаються
Не допускаються
Не допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, в тому
числі Salmonella, в
|
Не допускаються
|
S. aureus, в
|
Не допускаються
|
Коментарі
Дописати коментар