МОЛОКО ЗНЕЖИРЕНЕ СУХЕ
Молоко знежирене сухе
Молоко знежирене сухе – продукт,
який одержують з пастеризованого знежиреного коров’ячого молока або суміші його
з маслянкою згущенням та подальшим висушуванням (ДСТУ 4273:2003).
Залежно від способу сушіння сухе
знежирене молоко поділяють на розпилювальне та плівкове.
За органолептичними показниками
сухе знежирене молоко має відповідати вимогам, наведеним у табл. 1, за
фізико-хімічними – у табл. 2, а за мікробіологічними у – табл. 3.
Таблиця 1. Органолептичні показники сухого знежиреного молока
Показник
|
Характеристика молока сухого знежиреного
|
|
розпилювального
|
плівкового
|
|
Смак і запах
|
Властиві свіжому пастеризованому
знежиреному молоку без сторонніх присмаків і запахів. Допускається присмак
перепастеризації
|
Властиві перепастеризованому
знежиреному молоку без будь-яких сторонніх присмаків і запахів
|
Консистенція
|
Дрібно розпилений сухий порошок
|
Сухий порошок з подрібнених
плівок
|
Допускається незначна кількість
грудочок, що легко розсипаються під механічним впливом
|
||
Колір
|
Білий зі світлим кремовим
відтінком
|
Від світло-кремового до
кремового
|
Примітка. Допускається наявність окремих
пригорілих частинок для молока знежиреного сухого в транспортній тарі.
Таблиця 2. Фізико-хімічні показники сухого знежиреного молока
Показник
|
Норма для продукту
|
|
в споживчій тарі
|
в транспортній тарі
|
|
Масова частка вологи, %, не
більше ніж:
|
|
|
молока розпилювального
|
4,0
|
5,0
|
млока плівкового
|
−
|
5,0
|
Масова частка жиру, %, не більше
ніж
|
1,5
|
1,5
|
Масова частка білка, %, не менш
як
|
32,0
|
−
|
Масова частка лактози, %, не
менш як
|
50,0
|
−
|
Індекс розчинності, см3 сирого
осаду, не більше ніж:
|
|
|
молока розпилювального
|
0,2
|
0,4
|
молока плівкового
|
−
|
1,5
|
Кислотність, ºТ, не більше ніж
|
20
|
21
|
Чистота, група, не нижче
|
І
|
ІІ
|
Таблиця 3. Мікробіологічні показники сухого знежиреного молока
Показник
|
Норма для продукту
|
|
в споживчій тарі
|
в транспортній тарі
|
|
Кількість
мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО в
|
1,0·105
|
5,0·104
|
Бактерії
групи кишкових паличок (коліформи) в
|
Не допускаються
|
|
Патогенні
мікроорганізми, в тому числі бактерії роду Salmonella, в
|
Не допускаються
|
|
S. aureus, в
|
Не допускаються
|
Вміст токсичних елементів в продукті
повинен відповідати нормам встановленим МОЗ України (табл. 4).
Таблиця 4. Вміст токсичних елементів в молоці сухому незбираному
Показник
|
Норма
|
Токсичні елементи, мг/кг, не
більше ніж:
свинець
кадмій
арсен
ртуть
мідь
цинк
Мікотоксини, мг/кг,
у тому числі афлатоксин М1
Антибіотики:
тетрациклінової групи, од./г
пеніцилін, од./г
стрептоміцин, од./г
Гормональні препарати, мг/кг:
діетилстильбестрол,
естрадіол 17b
|
0,1*
0,03
0,05
0,005
1,0
5,0
Не допускається
< 0,0005
< 0,01
< 0,01
< 0,5
Не допускається
0,0002
|
Примітка.
* – в перерахунку на вихідний продукт.
Коментарі
Дописати коментар