МОЛОКО ЗНЕЖИРЕНЕ СУХЕ

Молоко знежирене сухе

Молоко знежирене сухе – продукт, який одержують з пастеризованого знежиреного коров’ячого молока або суміші його з маслянкою згущенням та подальшим висушуванням (ДСТУ 4273:2003).
Залежно від способу сушіння сухе знежирене молоко поділяють на розпилювальне та плівкове.
За органолептичними показниками сухе знежирене молоко має відповідати вимогам, наведеним у табл. 1, за фізико-хімічними – у табл. 2, а за мікробіологічними у – табл. 3.

Таблиця 1. Органолептичні показники сухого знежиреного молока
Показник
Характеристика молока сухого знежиреного
розпилювального
плівкового
Смак і запах
Властиві свіжому пастеризованому знежиреному молоку без сторонніх присмаків і запахів. Допускається присмак перепастеризації
Властиві перепастеризованому знежиреному молоку без будь-яких сторонніх присмаків і запахів
Консистенція
Дрібно розпилений сухий порошок
Сухий порошок з подрібнених плівок
Допускається незначна кількість грудочок, що легко розсипаються під механічним впливом
Колір
Білий зі світлим кремовим відтінком
Від світло-кремового до кремового
Примітка. Допускається наявність окремих пригорілих частинок для молока знежиреного сухого в транспортній тарі.

Таблиця 2. Фізико-хімічні показники сухого знежиреного молока
Показник
Норма для продукту
в споживчій тарі
в транспортній тарі
Масова частка вологи, %, не більше ніж:


молока розпилювального
4,0
5,0
млока плівкового
5,0
Масова частка жиру, %, не більше ніж
1,5
1,5
Масова частка білка, %, не менш як
32,0
Масова частка лактози, %, не менш як
50,0
Індекс розчинності, см3 сирого осаду, не більше ніж:


молока розпилювального
0,2
0,4
молока плівкового
1,5
Кислотність, ºТ, не більше ніж
20
21
Чистота, група, не нижче
І
ІІ

Таблиця 3. Мікробіологічні показники сухого знежиреного молока
Показник
Норма для продукту
в споживчій тарі
в транспортній тарі
Кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО в 1,0 г продукту, не більше ніж
1,0·105
5,0·104
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи) в 0,1 г продукту
Не допускаються
Патогенні мікроорганізми, в тому числі бактерії роду Salmonella, в 25 г продукту
Не допускаються
S. aureus, в 1,0 г продукту
Не допускаються

Вміст токсичних елементів в продукті повинен відповідати нормам встановленим МОЗ України (табл. 4).
Таблиця 4. Вміст токсичних елементів в молоці сухому незбираному
Показник
Норма
Токсичні елементи, мг/кг, не більше ніж:
свинець
кадмій
арсен
ртуть
мідь
цинк

Мікотоксини, мг/кг,
у тому числі афлатоксин М1
Антибіотики:
тетрациклінової групи, од./г
пеніцилін, од./г
стрептоміцин, од./г
Гормональні препарати, мг/кг:
діетилстильбестрол,
естрадіол 17b

0,1*
0,03
0,05
0,005
1,0
5,0

Не допускається
< 0,0005

< 0,01
< 0,01
< 0,5

Не допускається
0,0002

Примітка. * – в перерахунку на вихідний продукт.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША