ОРГАНОЛЕПТИЧНІ, ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ СПРЕДІВ І ЖИРОВОЇ СУМІШІ
Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники спредів і жирової суміші
Органолептичні показники спредів і жирової
суміші наведено в табл. 1, норми фізико-хімічних характеристик – у табл. 2, а
мікробіологічних показників – у табл. 3.
Таблиця 1. Органолептичні
показники спредів і жирової суміші
Показник
|
Спред
|
Жирові
суміш
|
Смак і запах
|
Чистий вершковий, солодковершковий або
кисловершковий (залежно від технології), з присмаком пастеризації. У разі
використання наповнювачів – присмак властивий наповнювачам. Допускається
недостатньо виражений вершковий, незначний присмак рослинних жирів, і (або)
слабокормовий присмак.
В міру солонуватий для спреду солоного та
суміші жирової солоної
|
Специфічний
присмак і запах молочного жиру. Допускається незначний присмак рослинних
жирів
|
Консистенція та зовнішній вигляд
|
Консистенція однорідна, пластична, щільна
або м’яка. Поверхня на розрізі блискуча або слабо блискуча, суха на вигляд.
Дозволено незначні борошнистість, крихкість, поверхня на розрізі злегка
матова з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи розміром до
|
Однорідна
або зерниста, щільна, у розтопленому стані прозора без осаду. Дозволено ледь
крихку
|
Колір
|
Від світло-жовтого до жовтого, однорідний
за всією масою. У разі використання наповнювачів колір зумовлений кольором
застосованих наповнювачів, для спредів з какао дозволено наявність дрібних
часточок какао темнішого кольору
|
Від
світло-жовтого до жовтого, однорідний за всією масою
|
Таблиця 2. Фізико-хімічні характеристики спредів і жирової суміші
Показник
|
Спреди
|
Жирові
суміші
|
Масова частка загального жиру, %,
|
50,0 …
85,0
|
Не менш як
99,0
|
у тому числі молочного жиру, % від
загального вмісту жиру, не менш як
|
25
|
|
Масова частка вологи, % не більше ніж
|
50,0
|
1,0
|
Кислотність плазми, титрована, °Т:
|
|
|
для спредів солодковершкових,
не більше ніж
|
23
|
-
|
для спредів кисловершкових
|
26…55
|
-
|
Активна рН:
|
|
|
для спредів солодковершкових,
не менш як
|
6,25
|
-
|
для спредів кисловершкових
|
6,1…4,5
|
-
|
Кислотність жирової фази, градусів
Кеттсторфера, не більше ніж:
|
|
|
для спредів без наповнювачів
та сумішей жирових
|
2,5
|
|
для спредів з наповнювачами
|
35
|
|
Перекисне число жиру, ммоль
активного кисню на кг, не більше ніж:
|
|
|
під час випускання з підприємства
|
5
|
|
після закінчення терміну придатності до
споживання
|
10
|
|
Масова частка трансізомерів
олеїнової кислоти в жирі, в перерахунку на
елатдинову кислоту, %, не більше ніж
|
8
|
|
Масова частка кухонної солі (для спредів
солоних, сумішей жирових солоних),%, не більше ніж
|
1,5
|
|
Температура плавлення жиру, ºС
|
27…36
|
|
Температура продукту під час випускання з
підприємства, ºС, не вища ніж:
|
|
|
у моноліті
|
10
|
|
у спожитковому пакуванні
|
5
|
Примітки: 1.
У разі застосування вміст: b-каротину
– масова частка його становить не більше ніж 6 мг/кг (у перерахунку на
каротин); аннато – масова частка його становить не більше ніж 10 мг/кг;
вітаміну А – не більше ніж 15 мг/кг (у перерахунку на суху речовину); бензойної
кислоти або бензоату натрію (в перерахунку на бензойну кислоту) – не більше ніж
1000 мг/кг; сорбінової кислоти або сорбіту натрію (в перерахунку на сорбінову
кислоту) – не більше ніж 800 мг/кг. 2. Дозволено визначати показник титрованої
кислотності або активної кислотності.
Таблиця 3. Мікробіологічні
показники спредів і жирової суміші
Показник
|
Норма для
груп
|
||||
Спреди з масовою
часткою загального жиру, %
|
Жирова
суміш
|
||||
70,0…85,0
|
50,0…69,5
|
||||
Солодко-вершковий
та солоний солодко-вершковий
|
Кисло-вершковий
та солоний кисло-вершковий
|
Солодко-вершковий
та солоний солодко-вершковий
|
Кисло-вершковий
та солоний кисло-вершковий
|
||
Кількість мезофільних аеробних та
факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО/г, не більше ніж
|
1,0·105
|
-
|
5,0·105
|
-
|
1,0·103
|
Бактерії групи кишкових паличок
(коліформи), не дозволено в г продукту
|
0,01
|
1,0
|
|||
Патогенні мікроорганізми, зокрема бактерії
роду Salmonella, не дозволено в г продукту
|
25
|
-
|
|||
Listeria monocyteogenes, не дозволено в г
продукту
|
25
|
-
|
|||
Дріжджі, КУО в
|
100 в сумі
|
200
|
|||
Плісняві гриби, КУО в
|
-
|
Гранично допустимий рівень токсичних
елементів у спредах і жировій суміші наведено в табл. 4.
Таблиця 4. Вміст токсичних
елементів та мікотоксинів
Показник
|
Гранично
допустимий рівень, мг/кг, не більше ніж
|
Токсичні елементи:
|
|
свинець
|
0,10
|
кадмій
|
0,05
|
арсен
|
0,10
|
ртуть
|
0,05
|
мідь
|
1,0(0,4)
|
цинк
|
10,0
|
залізо
|
5,0(1,5)
|
Мікотоксини:
|
|
афлатоксин В1
|
0,005
|
зеараленон
|
1,0
|
Примітка. В
дужках зазначено значення для продуктів тривалого зберігання.
Вміст антибіотиків і пестицидів у продуктах
не повинен перевищувати рівнів, установлених у МБТ і СН № 5061-89.
Вміст радіонуклідів у продуктах не повинен
перевищувати таких допустимих рівнів: Cs137 – 100 Бк/кг, Sr90 – 20 Бк/кг.
Коментарі
Дописати коментар