ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ПОКАЗНИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА
Органолептичні показники вершкового масла
За органолептичними показниками вершкове
масло повинно відповідати вимогам, наведеним у табл. 1.
Таблиця 1. Органолептичні
показники вершкового масла
Показник
|
Характеристика
для масла
|
||
солодковершкового
|
кисловершкового
|
топленого
(молочного жиру)
|
|
Смак і запах
|
Чистий,
добре виражений вершковий
|
Чистий,
добре виражений, характерний для витопленого молочного жиру. Допускається
недостатньо виражений присмак витопленого молочного жиру
|
|
з
присмаком пастеризації
|
та
кисломолочний
|
||
Допускається
недостатньо виражений або невиражений: вершковий і (або) слабокормовий
|
|||
і
(або) присмак пастеризації; і (або) – перепастеризації; і (або) – топленого
масла
|
і
(або) кисломолочний
|
||
Консистенція та зовнішній вигляд
|
Однорідна,
пластична, щільна, поверхня на розрізі блискуча або слабоблискуча, суха.
Дозволено
недостатньо щільну і пластичну, поверхню на розрізі злегка матову з наявністю
поодиноких дрібних краплин вологи розміром до
|
Щільна, гомогенна або зерниста за
температури t = (12±2) ºС, у розтопленому стані – прозора,
без осаду. Дозволено: для зернистої – недостатньо однорідну, мазку; для
гомогенної – мучнисту, м’яку
|
|
Колір
|
Від
світло-жовтого до жовтого, однорідний за всією масою
|
Від світло-жовтого до темно-жовтого,
однорідний за всією масою
|
Смак і запах консервного масла – мають
виражений присмак стерилізації, допускається легкий присмак топленого масла та
слабосалистий присмак, консистенція однорідна, щільна, може бути незначна
крихкість або пухкість, на поверхні окремі крихти витопленого жиру та
карамелізація окремих крихт білка. Колір – однорідний від блідо-жовтого до
жовтого.
Органолептичні показники «легкого» масла
відповідають показникам масла традиційного, допускається не досить чистий смак
та слабокормовий присмак.
Сухий концентрат вершкового масла – це сипкий
порошок блідо-жовтого кольору з приємним вершковим смаком, легко розчиняється у
воді за температури 40…50 ºС.
Консистенція та зовнішній вигляд відновленого
масла – однорідні, пластичні, щільні. Поверхня масла на розрізі блискуча, суха
на погляд або з наявністю дрібних поодиноких краплин вологи. Допускається
злегка м’яка консистенція, незначна крихкість, слабкий присмак топленого масла,
не досить чистий смак і запах. Колір від блідо-жовтого до жовтого, однорідний
за всією масою.
Органолептичні показники вершкового масла з
наповнювачами наведено у табл. 2.
Таблиця 2. Органолептичні
показники вершкового масла з наповнювачами
Показник
|
Характеристика
|
Смак і
запах
|
Вершковий,
солодкий, зі смаком і ароматом застосованих наповнювачів. Без сторонніх
присмаків і запахів
|
Консистенція
та зовнішній вигляд
|
Однорідна,
пластична. Поверхня масла на розрізі суха на вигляд або з наявністю
поодиноких дрібних крапель вологи. Для масла з какао допускається легку
борошнистість
|
Колір
|
Зумовлений
кольором застосованих наповнювачів. Для масла з какао допускається
неоднорідне забарвлення
|
Коментарі
Дописати коментар