ЗГУЩЕНІ МОЛОЧНІ КОНСЕРВИ З ЦУКРОМ І НАПОВНЮВАЧАМИ
Згущені молочні консерви з цукром і наповнювачами
Для молочноконсервної галузі традиційними є
такі наповнювачі: какао, кава, цикорій. Органолептичні, фізико-хімічні та
мікробіологічні показники згущених молочних консервів з традиційними
наповнювачами наведено відповідно у табл. 1, 2 і 3.
Таблиця 1. Органолептичні
показники згущених молочних продуктів з цукром і наповнювачами
Показник
|
Характеристика продуктів з наповнювачами
|
||
кавою
|
какао
|
цикорієм
|
|
Смак і запах
|
Добре виражений, чистий, що
відповідає смаку й аромату натуральної кави, без сторонніх присмаків і
запахів
|
Добре виражений, чистий смак, що
відповідає смаку й аромату какао, без сторонніх присмаків і запахів
|
Солодкий з вираженим гіркуватим
присмаком та ароматом цикорію, без сторонніх присмаків і запахів
|
Консистенція
|
Однорідна, нормально в’язка при
20 ºС. Допускається наявність органолептично відчутних частинок порошку кави
|
Однорідна, нормально в’язка при
20 ºС. Допускається наявність органолептично відчутних частинок порошку
какао. Для нежирного продукту допускається невеликий осад лактози на дні тари
та незначна піна
|
Однорідна нормально в’язка при
20 ºС. Для нежирного продукту допускається невеликий осад лактози на дні та
незначна піна
|
Колір
|
Коричневий, рівномірний за всією
масою
|
Коричневий, рівномірний за всією
масою
|
Від світло-коричневого до коричневого,
рівномірний за всією масою
|
Таблиця 2. Фізико-хімічні показники
згущених молочних консервів з цукром та наповнювачами
Продукт
|
Масова частка, %
|
Розмір кристалів лактози, мкм
|
В’язкість,
МПа·с
|
|||
вологи, не більше ніж
|
сухих речовин молока, не менш як
|
жиру, не менш як
|
цукру, не менш як
|
|||
Молоко згущене з цукром і какао
|
27,5
|
28,5
|
7,5
|
43,5
|
15
|
3…10
|
Вершки згущені
з цукром і какао
|
26,0
|
35,0
|
15,5
|
38,0
|
15
|
_
|
Молоко нежирне
згущене з цукром і какао
|
29,0
|
26,0
|
_
|
44,0
|
15
|
2…15
|
Молоко згущене
з цукром і кавою
|
29,0
|
27,0
|
7,0
|
44,0
|
15
|
_
|
Вершки згущені
з цукром і кавою
|
27,0
|
35,0
|
16,0
|
37,0
|
15
|
_
|
Молоко згущене
з цукром і цикорієм
|
29,0
|
27,0
|
7,0
|
44,0
|
15
|
3…10
|
Молоко нежирне
згущене з цукром і цикорієм
|
29,0
|
26,0
|
_
|
44,0
|
15
|
1,5…10
|
Таблиця 3. Мікробіологічні
показники згущених молочних консервів з цукром і наповнювачами
Показник
|
Норма
|
Кількість мезофільних аеробних і
факультативно-анаеробних
мікроорганізмів, КУО в
|
3,5·10^4
|
Бактерії групи кишкових паличок
(коліформи),в
|
Не допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, в тому
числі Salmonella, у
в
|
Не допускаються
|
S. aureus, в
|
Не допускаються
|
Нормативи вмісту токсичних
елементів, мікотоксинів, антибіотиків, гормональних препаратів у згущених
молочних консервах з цукром і наповнювачами такі самі, що й для незбираного
згущеного молока з цукром, наведені у табл.4.
Таблиця 4. Вміст
токсичних елементів у молоці незбираному згущеному з цукром
Показник
|
Норма
|
Токсичні елементи, мг/кг, не більше
ніж:
свинець
кадмій
арсен
ртуть
мідь
цинк
олово
Мікотоксини, мг/кг, не більше
ніж,
у тому числі афлатоксин М1
Антибіотики, од/г, не більше
ніж:
тетрациклінової групи
пеніцилін
стрептоміцин
Гормональні препарати, мг/кг :
діетилстильбестрол
естрадіол-17b
|
0,3
0,1
0,15
0,015
3,0
15,0
200,0
Не допускається
< 0,0005
< 0,01
< 0,01
< 0,5
Не допускається
0,0002
|
Коментарі
Дописати коментар