ЗГУЩЕНІ СТЕРИЛІЗОВАНІ МОЛОЧНІ КОНСЕРВИ

Згущені стерилізовані молочні консерви

Стерилізовані молочні консерви – це згущені молочні консерви, які зазнали теплового оброблення, що забезпечує відповідність продукту вимогам промислової стерильності.
До згущених стерилізованих молочних консервів належать згущене стерилізоване незбиране молоко, згущене стерилізоване нежирне молоко, молоко згущене стерилізоване з кавою, молоко згущене стерилізоване з какао, концентроване стерилізоване молоко. Стерилізованими молочними консервами також є вершки стерилізовані та стерилізоване масло.
Органолептичні показники згущених стерилізованих молочних консервів наведено у табл. 1, фізико-хімічні показники згущених стерилізованих молочних консервів – у табл. 2.
Таблиця 1. Органолептичні показники згущених стерилізованих молочних консервів
Показник
Характеристика
Смак і запах
Чисті з характерним солодкувато-солонуватим присмаком, властивими пряженому молоку або вершкам, без сторонніх присмаків і запахів. Для продуктів з наповнювачами – з присмаком наповнювача
Консистенція
Однорідна, подібна до рідких вершків, текуча. Допускається незначний осад з внутрішнього боку банки
Колір
Однорідний за всією масою, такий що наближається до кольору натурального молока або має кремовий відтінок. Для продуктів з наповнювачами – світло-коричневий або коричневий

Таблиця 2. Фізико-хімічні показники згущених стерилізованих молочних консервів
Продукт
Масова частка,
%, не менш як
Титрована кислотність,
ºТ, не більше ніж
В’язкість,
МПа·с
сухих речовин
жиру
Молоко згущене стерилізоване
25,5
7,8
50
6…10
Молоко концентроване стерилізоване
27,5
8,6
60
10…20
Молоко нежирне стерилізоване
20,0
-
60
-
Молоко згущене стерилізоване з кавою
25,5
7,8
-
10…15
Молоко згущене стерилізоване з кавовим напоєм
25,5
7,8
-
15…20
Молоко згущене стерилізоване з какао
20,0
6,0
-
15…20
Вершки стерилізовані
32,0
25,0
17
-

За показниками безпеки продукти мають відповідати визначеним нормам. Масова частка солей важких металів повинна становити не більше ніж: свинцю – 0,00005 %; олова – 0,02 %; міді – 0,0005 %. Масова концентрація низину в продукті не перевищує 25,0 мг/дм3.
Стерилізоване масло виготовляють двох видів: масло вершкове і любительське. Органолептичні показники стерилізованого масла наведено у табл.3, а його фізико-хімічні показники – у табл. 4.
Таблиця 3. Органолептичні показники стерилізованого масла
Показник
Характеристика
Смак і запах
Виражений присмак високотемпературної пастеризації зі специфічним присмаком перепастеризації. Допускається легкий присмак топленого масла і слабосалистий присмак
Консистенція
Однорідна, міцна, допускається незначна крихкість, на поверхні окремі часточки топленого жиру й окремі денатуровані часточки білка
Колір
Від світло-жовтого до жовтого, однорідний за всією масою

Таблиця 10.5. Фізико-хімічні показники стерилізованого масла
Стерилізоване масло
Масова частка, %
жиру
СЗМЗ
вологи
Вершкове
82,5
1,5
16
Любительське
78,0
2,0
20


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША