СТАНДАРТИ УКРАЇНИ НА МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ ДИТЯЧОГО І ДІЄТИЧНОГО ХАРЧУВАННЯ
Стандарти України на молочні продукти дитячого і дієтичного харчування
1. Молоко пастеризоване для
дитячого харчування (РСТ УССР 2016-91)
Таблиця 1. Органолептичні показники молока
Показник
|
Характеристика
|
Зовнішній вигляд, консистенція
|
Однорідна рідина, без грудочок жиру та пластівців білку
|
Смак і запах
|
Чисті, без сторонніх, не властивих свіжому молоку,
присмаків та запахів
|
Колір
|
Білий з жовтуватим відтінком
|
Таблиця 2. Фізико-хімічні показники молока
Показник
|
Норма
|
Масова частка жиру, %, не менше
|
3,2
|
Масова частка білку, %, не менше
|
2,9
|
Кислотність, ºТ, не більше
|
18,0
|
Температура при випуску з
підприємства, ºС, не більше
|
8,0
|
Густина, кг/м3, не менше
|
1027
|
Ступінь чистоти за еталоном, не
нижче групи
|
1
|
Фосфатаза
|
Відсутня
|
Таблиця 3. Мікробіологічні показники молока
Показник
|
Норма
|
Загальна кількість
мезофільних і факультативно-анаеробних
мікроорганізмів, КУО в 1 см3 не
більше:
|
50000
|
Бактерії групи кишкової палички
|
Не допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, в тому
числі бактерії
роду Salmonella в 50 см3
|
Не допускаються
|
Вміст токсичних елементів, мікотоксинів,
антибіотиків та пестицидів в молоці не повинно перевищувати допустимих рівнів
затверджених МОЗ України.
Таблиця 4. Органолептичні показники сметанки
Показник
|
Характеристика
|
||
«Сметанка»
|
«Сметанка шкільна»
|
«Сметанка моркв’яна»
|
|
Смак та запах
|
Чисті, кисломолочні з присмаком і
ароматом пастеризованих вершків
|
Чисті, кисломолочні з присмаком
доданих наповнювачів
|
|
Консистенція
|
Однорідна, схожа на сметану, вид глянцевий
|
Таблиця 5. Фізико-хімічні показники сметанки
Показник
|
Норма
|
Допустимі відхилення
|
||
«Сметанка»
|
«Сметанка шкільна»
|
«Сметанка моркв’яна»
|
||
Масова частка жиру, %
|
10,0
|
10,0
|
10,0
|
±0,5
|
Масова частка сухих речовин, %
|
17,5
|
17,8
|
18,2
|
±0,2
|
Кислотність, ºТ
|
65…100
|
65…100
|
65…100
|
|
Наявність фосфатази
|
Не допускається
|
|||
Температура при відпуску з
підприємства, ºС, не більше
|
8,0
|
8,0
|
8,0
|
|
Таблиця 6. Мікробіологічні показники сметанки
Назва показника
|
Норма
|
Титр бактерій групи кишкової палички, мл, не менше
|
0,3
|
Патогенні мікроорганізми, в т.ч. Salmonella в 25 мл
|
Не допускається
|
Залишкова кількість пестицидів, важких
металів та миш’яка не повинні перевищувати максимально
допустимих норм, встановлених СанПиН 42-123-4540-87 і СанПиН 42-123-4089-86.
Таблиця 7. Органолептичні показники вершків
Показник
|
Характеристика
|
Зовнішній вигляд, консистенція
|
Однорідна рідина, без крупинок жиру та пластівців білка
|
Смак та запах
|
Характерні вершкам, без стороннього присмаку та смаку
|
Колір
|
Білий з кремовим відтінком, рівномірний по всій масі
|
Таблиця 8. Фізико-хімічні показники вершків
Показник
|
Норма
|
Масова частка жиру, %
|
10
|
Кислотність, ºТ, не більше
|
18
|
Температура при відпуску з
підприємства, ºС, не більше
|
8
|
Густина, кг/м3, не менше
|
1020
|
Наявність пероксидази
|
Не допускається
|
Таблиця 9. Мікробіологічні показники сметанки
Назва показника
|
Норма
|
Загальна кількість мезофільних
аеробних і факультативно
анаеробних мікроорганізмів,
КОЕ/см3, не більше
|
500
|
Титр бактерій групи кишкової
палички, мл, не менше
|
10
|
Коагулазопозитивні стафілококи і
10 см3
|
Не допускається
|
Патогенні мікроорганізми, в т.ч.
Salmonella в 25 мл
|
Не допускається
|
Залишкова кількість пестицидів не повинні
перевищувати максимально допустимих рівнів, передбачені СанПіН 42-123-4540;
важких металів та миш’яку – СанПіН
42-123-4089.
Таблиця 10. Органолептичні показники вершків
Показник
|
Характеристика
|
Зовнішній вигляд
|
Поверхня сиру легко грубувата з наявністю
невеликих заглиблень або гладенька
|
Смак та запах
|
Чисті, молочнокислі, з вираженим смаком пастеризації.
Допускається слабо кормовий присмак
|
Консистенція
|
Ніжна однорідна маса, яка ріжеться пластинками.
Допускається легка крихкість, вигляд на розрізі – з
пустотним малюнком
|
Колір
|
Від білого до жовтуватого
|
Таблиця 11. Хімічні показники вершків
Показник
|
Норма
|
Масова частка жиру в сухій
речовині, % не менше
|
6,0
|
Масова частка вологи, % не
більше
|
70,0
|
Кислотність, ºТ, не більше
|
200,0
|
Дієтичний сир не повинен містити патогенних
мікроорганізмів, в тому числі Salmonella в 25 г ; бактерій групи кишкової палички в 0,00001 г сиру.
В дієтичному сирі не допускається залишкової
кількості хімічних речовин, які застосовуються в сільському господарстві, що
перевищують норми, затверджені МОЗ України.
Коментарі
Дописати коментар