СТАНДАРТИ УКРАЇНИ НА МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ ДИТЯЧОГО І ДІЄТИЧНОГО ХАРЧУВАННЯ

Стандарти України на молочні продукти дитячого і дієтичного харчування

1. Молоко пастеризоване для дитячого харчування (РСТ УССР 2016-91)
Таблиця 1. Органолептичні показники молока
Показник
Характеристика
Зовнішній вигляд, консистенція
Однорідна рідина, без грудочок жиру та пластівців білку
Смак і запах
Чисті, без сторонніх, не властивих свіжому молоку,
присмаків та запахів
Колір
Білий з жовтуватим відтінком

Таблиця 2. Фізико-хімічні показники молока
Показник
Норма
Масова частка жиру, %, не менше
3,2
Масова частка білку, %, не менше
2,9
Кислотність, ºТ, не більше
18,0
Температура при випуску з підприємства, ºС, не більше
8,0
Густина, кг/м3, не менше
1027
Ступінь чистоти за еталоном, не нижче групи
1
Фосфатаза
Відсутня

Таблиця 3. Мікробіологічні показники молока
Показник
Норма
Загальна кількість мезофільних  і факультативно-анаеробних
мікроорганізмів, КУО в 1 см3 не більше:
50000
Бактерії групи кишкової палички
Не допускаються
Патогенні мікроорганізми, в тому числі бактерії
роду Salmonella в 50 см3
Не допускаються

Вміст токсичних елементів, мікотоксинів, антибіотиків та пестицидів в молоці не повинно перевищувати допустимих рівнів затверджених МОЗ України.
Таблиця 4. Органолептичні показники сметанки
Показник
Характеристика
«Сметанка»
«Сметанка шкільна»
«Сметанка моркв’яна»
Смак та запах
Чисті, кисломолочні з присмаком і
ароматом пастеризованих вершків
Чисті, кисломолочні з присмаком
доданих наповнювачів
Консистенція
Однорідна, схожа на сметану, вид глянцевий

Таблиця 5. Фізико-хімічні показники сметанки
Показник
Норма
Допустимі відхилення
«Сметанка»
«Сметанка шкільна»
«Сметанка моркв’яна»
Масова частка жиру, %
10,0
10,0
10,0
±0,5
Масова частка сухих речовин, %
17,5
17,8
18,2
±0,2
Кислотність, ºТ
65…100
65…100
65…100

Наявність фосфатази
Не допускається
Температура при відпуску з підприємства, ºС, не більше
8,0
8,0
8,0


Таблиця 6. Мікробіологічні показники сметанки
Назва показника
Норма
Титр бактерій групи кишкової палички, мл, не менше
0,3
Патогенні мікроорганізми, в т.ч. Salmonella в 25 мл
Не допускається

Залишкова кількість пестицидів, важких металів та мишяка не повинні перевищувати максимально допустимих норм, встановлених СанПиН 42-123-4540-87 і СанПиН 42-123-4089-86.

Таблиця 7. Органолептичні показники вершків
Показник
Характеристика
Зовнішній вигляд, консистенція
Однорідна рідина, без крупинок жиру та пластівців білка
Смак та запах
Характерні вершкам, без стороннього присмаку та смаку
Колір
Білий з кремовим відтінком, рівномірний по всій масі

Таблиця 8. Фізико-хімічні показники вершків
Показник
Норма
Масова частка жиру, %
10
Кислотність, ºТ, не більше
18
Температура при відпуску з підприємства, ºС, не більше
8
Густина, кг/м3, не менше
1020
Наявність пероксидази
Не допускається

Таблиця 9. Мікробіологічні показники сметанки
Назва показника
Норма
Загальна кількість мезофільних аеробних і факультативно
анаеробних мікроорганізмів, КОЕ/см3, не більше
500
Титр бактерій групи кишкової палички, мл, не менше
10
Коагулазопозитивні стафілококи і 10 см3
Не допускається
Патогенні мікроорганізми, в т.ч. Salmonella в 25 мл
Не допускається

Залишкова кількість пестицидів не повинні перевищувати максимально допустимих рівнів, передбачені СанПіН 42-123-4540; важких металів та мишяку – СанПіН 42-123-4089.
Таблиця 10. Органолептичні показники вершків
Показник
Характеристика
Зовнішній вигляд
Поверхня сиру легко грубувата з наявністю
невеликих заглиблень або гладенька
Смак та запах
Чисті, молочнокислі, з вираженим смаком пастеризації.
Допускається слабо кормовий присмак
Консистенція
Ніжна однорідна маса, яка ріжеться пластинками.
Допускається легка крихкість, вигляд на розрізі – з
пустотним малюнком
Колір
Від білого до жовтуватого

Таблиця 11. Хімічні показники вершків
Показник
Норма
Масова частка жиру в сухій речовині, % не менше
6,0
Масова частка вологи, % не більше
70,0
Кислотність, ºТ, не більше
200,0

Дієтичний сир не повинен містити патогенних мікроорганізмів, в тому числі Salmonella в 25 г; бактерій групи кишкової палички в 0,00001 г сиру.
В дієтичному сирі не допускається залишкової кількості хімічних речовин, які застосовуються в сільському господарстві, що перевищують норми, затверджені МОЗ України.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША