МАСЛЯНКА СУХА
Маслянка суха
Залежно від способу сушіння
маслянку суху поділяють на розпилювальну і плівкову.
Органолептичні, фізико-хімічні та
мікробіологічні показники маслянки сухої наведено відповідно у табл. 1, 2, 3.
Таблиця 1. Органолептичні показники маслянки сухої
Показник
|
Характеристика маслянки сухої
|
|
розпилювальної
|
плівкової
|
|
Зовнішній вигляд
|
Сухий дрібнодисперсний порошок.
Допускається наявність грудочок, що легко розсипаються під механічним впливом
|
Сухий порошок із подрібнених
плівок. Допускається наявність щільних грудочок, що легко розсипаються під
механічним впливом
|
Смак і запах
|
Молочний, характерний для
пастеризованої маслянки, без сторонніх присмаків і запахів
|
Молочний, характерний для
перепастеризованої маслянки, без сторонніх присмаків і запахів
|
Колір
|
Білий, злегка кремовий
|
Білий, зі світло-кремовим або
кремовим відтінком
|
Таблиця 2. Фізико-хімічні показники маслянки сухої
Показник
|
Норма для сухої маслянки
|
|
розпилювального сушіння
|
плівкового сушіння
|
|
Масова частка вологи, %, не
більше ніж
|
5,0
|
5,0
|
Масова частка жиру, %, не менш
як
|
5,0
|
5,0
|
Кислотність титрована
відновленої маслянки з масовою часткою сухого знежиреного молочного залишку 9
%, ºТ, не більше ніж
|
22
|
22
|
Індекс розчинності, см3 сирого осаду,
не більше ніж
|
0,2
|
1,5
|
Таблиця 3. Мікробіологічні показники маслянки сухої
Показник
|
Норма
|
Кількість мезофільних аеробних
та факультативно-анаеробних
мікроорганізмів, КУО в
|
5·104
|
Кількість пліснявих грибів, КУО
в
|
100
|
Кількість дріжджів , КУО в
|
50
|
Бактерії групи кишкових паличок
(коліформи) в
|
Не допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, в тому
числі Salmonella, в
|
Не допускаються
|
S. aureus, в
|
Не допускаються
|
L. monocytogenes, в
|
Не допускаються
|
Таблиця
4. Гранично
допустимі рівні токсичних речовин у сухій маслянці
Токсичний елемент
|
Допустимий рівень, мг/кг, не більше
|
Свинець
Кадмій
Арсен
Ртуть
|
0,1
0,03
0,05
0,005
|
Коментарі
Дописати коментар