ПРОДУКТИ КИСЛОМОЛОЧНІ СУХІ
Продукти кисломолочні сухі
Продукти кисломолочні сухі можна
виробляти розпилювальним або сублімаційним сушінням.
Розпилювальним сушінням сухі
кисломолочні продукти виробляють у такому асортименті: простокваша, ацидофільне
молоко, кефір, сметана. Сублімаційним сушінням виготовляють: ацидофільне
молоко, йогурт, простоквашу, кисломолочний сир, заквашувальні препарати.
Органолептичні, фізико-хімічні та
мікробіологічні показники продуктів кисломолочних сухих наведено відповідно у
табл. 1, 2, 3.
Таблиця 1. Органолептичні показники сухих кисломолочних продуктів
Показник
|
Характеристика
|
Смак і запах
|
Властиві сухому незбираному
молоку зі слабовираженою кислотністю, без сторонніх присмаків і запахів
|
Консистенція
|
Дрібний сухий порошок.
Допускається незначна кількість грудочок, які легко розсипаються під
механічним впливом
|
Колір
|
Від світло-кремового до
кремового
|
Таблиця 2. Фізико-хімічні показники сухих
кисломолочних продуктів
Показник
|
Норма
|
Масова частка жиру, %, не менш
як
|
25,0
|
Масова частка вологи, %, не
більше ніж
|
4,0
|
Індекс розчинності, см3 сирого
осаду, не більше ніж
|
0,3
|
Масова частка олова, %, не
більше ніж
|
0,01
|
Масова частка міді, %, не більше
ніж
|
0,0008
|
Свинець
|
Не допускається
|
Кислотність продуктів, ºТ, не
більше ніж
|
25,0
|
Тривалість сквашування
відновлених продуктів
за температури 37...40 ºС, год,
не більше ніж
|
7,0
|
Чистота відновлених продуктів,
група, не нижче
|
І
|
Таблиця 3. Мікробіологічні показники сухих кисломолочних продуктів
Показник
|
Норма
|
Бактерії групи кишкової палички
в
|
Не допускаються
|
Патогенні мікроорганізми, в тому
числі
Salmonella, в
|
Не допускаються
|
Клітини в мікроскопічному
препараті:
|
|
простокваша
|
Палички, диплококи, короткі й довгі ланцюжки
|
дієтична простокваша
|
Палички, диплококи, короткі ланцюжки
|
ацидофільне молоко
|
Тільки палички
|
Примітка. Мікроскопічні препарати досліджують у продукті після відновлення
і сквашування.
Коментарі
Дописати коментар