СУХІ МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ
Сухі молочні ПРОДУКТИ
Сухий молочний продукт – це сипкий порошкоподібний продукт,
сконцентрований згущенням та наступним сушінням (ДСТУ 4273:2003).
Основою одержання сухих молочних продуктів є
принцип консервування – ксероанабіоз, який ґрунтується на максимальному
видаленні з сировини вологи.
Залежно від сировини, яку
застосовують, виробляють: молоко знежирене сухе; молоко незбиране сухе з масово
часткою жиру 20 % і 25 %; вершки сухі; сухі кисломолочні продукти; сухі суміші
для морозива; сухі багатокомпонентні суміші; сухі дитячі молочні суміші; сухі
кормові замінники незбираного молока; суху маслянку; суху сироватку.
Склад і властивості сухих молочних
продуктів наведено у табл. 1.
Таблиця 1. Склад і властивості сухих молочних продуктів
Показник
|
Норма
|
Масова частка, %:
|
|
вологи
|
1,5…5,0
|
сухих речовин молока
|
95,0…98,5
|
жиру
|
1,5…35,0
|
білка
|
23,0...32,0
|
лактози
|
50,0
|
Співвідношення Жпр/СЗМЗпр
|
0,185…3,300
|
Кислотність, ºТ
|
20…22
|
Група чистоти продукту
|
І – ІІ
|
Індекс розчинності, см3 осаду
|
0,2...0,4
|
Примітка. Індекс розчинності виражають у
кубічних сантиметрах сирого осаду: 0,1 см3 сирого осаду відповідає 1 % сухого
нерозчинного залишку сухого продукту.
Коментарі
Дописати коментар