СУХІ МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ

Сухі молочні ПРОДУКТИ

Сухий молочний продукт – це сипкий порошкоподібний продукт, сконцентрований згущенням та наступним сушінням (ДСТУ 4273:2003).
Основою одержання сухих молочних продуктів є принцип консервування – ксероанабіоз, який ґрунтується на максимальному видаленні з сировини вологи.
Залежно від сировини, яку застосовують, виробляють: молоко знежирене сухе; молоко незбиране сухе з масово часткою жиру 20 % і 25 %; вершки сухі; сухі кисломолочні продукти; сухі суміші для морозива; сухі багатокомпонентні суміші; сухі дитячі молочні суміші; сухі кормові замінники незбираного молока; суху маслянку; суху сироватку.
Склад і властивості сухих молочних продуктів наведено у табл. 1.
Таблиця 1. Склад і властивості сухих молочних продуктів
Показник
Норма
Масова частка, %:

вологи
1,5…5,0
сухих речовин молока
95,0…98,5
жиру
1,5…35,0
білка
23,0...32,0
лактози
50,0
Співвідношення Жпр/СЗМЗпр
0,185…3,300
Кислотність, ºТ
20…22
Група чистоти продукту
І – ІІ
Індекс розчинності, см3 осаду
0,2...0,4

Примітка. Індекс розчинності виражають у кубічних сантиметрах сирого осаду: 0,1 см3 сирого осаду відповідає 1 % сухого нерозчинного залишку сухого продукту.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША