МОЛОКО НЕЗБИРАНЕ СУХЕ

Молоко незбиране сухе

Молоко незбиране сухе – продукт, який одержують із нормалізованого пастеризованого коров’ячого молока, сконцентрований згущенням та наступним сушінням (ДСТУ 4273:2003).
Сухе незбиране молоко виробляють в асортименті з масовою часткою жиру 20 і 25 %.
Залежно від способу сушіння молоко незбиране сухе 25%-ї жирності поділяють на розпилювальне, отримане на розпилювальних сушарках, і плівкове, отримане на вальцьових сушарках. Молоко незбиране сухе 20%-ї жирності виробляють тільки на розпилювальних сушильних установках.
Залежно від органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників розрізняють молоко незбиране сухе вищого та першого ґатунку. Молоко першого ґатунку не допускається вживати в їжу, реалізовувати в торговельній мережі, його слід спрямовувати на промислове перероблення.
За органолептичними показниками сухе незбиране молоко має відповідати вимогам, наведеним у табл. 1, за фізико-хімічними – у табл. 2, а за мікробіологічними – у табл. 3.
Таблиця 1. Органолептичні показники сухого незбираного молока
Показник
Характеристика молока незбираного сухого
розпилювального
плівкового
Смак і запах
Властивий свіжому пастеризованому молоку без сторонніх присмаків і запахів
Властивий перепастеризованому (кип’яченому) молоку без сторонніх присмаків і запахів
Консистенція
Дрібний сухий порошок, що складається із агломерованих частинок сухого молока. Допускається незначна кількість грудочок, що легко розсипаються під час механічної дії
Дрібний сухий порошок з подрібнених плівок, що складається з агломерованих частинок сухого молока
Колір
Білий з легким кремовим відтінком
Кремовий. Допускаються поодинокі пригорілі частинки

Примітка. Допускається наявність окремих пригорілих частинок для молока незбираного сухого першого ґатунку.

Таблиця 2. Фізико-хімічні показники сухого незбираного молока
Показник
Норма для сухого незбираного молока
20%-ї жирності
в транспортній тарі
25%-ї жирності
для виробництва продуктів дитячого харчування
розпилювального
плівкового
у споживчій тарі
у транспортній тарі
у транспортній тарі
Масова частка вологи, %,
не більше ніж
4,0
4,0
4,0
5,0
3,0
Масова частка жиру, %,
не менш як
20,0
25,0
25,0
25,0
25,0
Масова частка білка, %,
не менш як
23,0
Індекс розчинності, см3 сирого
осаду, не більше ніж :





0,1
для вищого ґатунку
0,3
0,1
0,3
0,3
для першого ґатунку
0,4
0,4
1,5
Кислотність, ºТ, не більше ніж
21
17
21
21
17
Чистота, група, не нижче
ІІ
І
ІІ
ІІ
І

Таблиця 3. Мікробіологічні показники сухого незбираного молока
Показник
Норма для сухого незбираного молока
вищий ґатунок
перший ґатунок
для виробництва продуктів дитячого харчування
Кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО в 1,0 г продукту, не більше ніж
5,0·104
7,0·104
2,5·104
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи) в 0,1 г продукту
Не допускаються
Патогенні мікроорганізми, в тому числі бактерії роду Salmonella, в 25 г продукту
Не допускаються
S. aureus, в 1,0 г продукту
Не допускаються
Кількість дріжджів в 1,0 г продукту, од., не більше ніж
10
Кількість пліснявих грибів у 1,0 г продукту, од., не більше ніж
50

Вміст токсичних елементів в продукті повинен відповідати нормам встановленим МОЗ України (табл. 4).
Таблиця 4. Вміст токсичних елементів в молоці сухому незбираному
Показник
Норма
Токсичні елементи, мг/кг, не більше ніж:
свинець
кадмій
арсен
ртуть
мідь
цинк

Мікотоксини, мг/кг,
у тому числі афлатоксин М1
Антибіотики:
тетрациклінової групи, од./г
пеніцилін, од./г
стрептоміцин, од./г
Гормональні препарати, мг/кг:
діетилстильбестрол,
естрадіол 17b

0,1*
0,03
0,05
0,005
1,0
5,0

Не допускається
< 0,0005

< 0,01
< 0,01
< 0,5

Не допускається
0,0002
Примітка. * – в перерахунку на вихідний продукт.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША