МОЛОКО НЕЗБИРАНЕ СУХЕ
Молоко незбиране сухе
Молоко незбиране сухе –
продукт, який одержують із нормалізованого пастеризованого коров’ячого молока,
сконцентрований згущенням та наступним сушінням (ДСТУ 4273:2003).
Сухе незбиране молоко виробляють в
асортименті з масовою часткою жиру 20 і 25 %.
Залежно від способу сушіння молоко незбиране сухе
25%-ї жирності поділяють на розпилювальне, отримане на розпилювальних
сушарках, і плівкове, отримане на вальцьових сушарках. Молоко незбиране
сухе 20%-ї жирності виробляють тільки на розпилювальних сушильних установках.
Залежно від органолептичних, фізико-хімічних і
мікробіологічних показників розрізняють молоко незбиране сухе вищого та першого
ґатунку. Молоко першого ґатунку не допускається вживати в їжу, реалізовувати в
торговельній мережі, його слід спрямовувати на промислове перероблення.
За органолептичними показниками сухе незбиране
молоко має відповідати вимогам, наведеним у табл. 1, за фізико-хімічними – у
табл. 2, а за мікробіологічними – у табл. 3.
Таблиця 1. Органолептичні показники сухого незбираного молока
Показник
|
Характеристика молока незбираного сухого
|
|
розпилювального
|
плівкового
|
|
Смак і запах
|
Властивий свіжому
пастеризованому молоку без сторонніх присмаків і запахів
|
Властивий перепастеризованому
(кип’яченому) молоку без сторонніх присмаків і запахів
|
Консистенція
|
Дрібний сухий порошок, що
складається із агломерованих частинок сухого молока. Допускається незначна
кількість грудочок, що легко розсипаються під час механічної дії
|
Дрібний сухий порошок з
подрібнених плівок, що складається з агломерованих частинок сухого молока
|
Колір
|
Білий з легким кремовим
відтінком
|
Кремовий. Допускаються поодинокі
пригорілі частинки
|
Примітка. Допускається наявність окремих пригорілих частинок для молока
незбираного сухого першого ґатунку.
Таблиця 2. Фізико-хімічні показники сухого незбираного молока
Показник
|
Норма для сухого незбираного молока
|
||||
20%-ї жирності
в транспортній тарі
|
25%-ї жирності
|
для виробництва продуктів дитячого харчування
|
|||
розпилювального
|
плівкового
|
||||
у споживчій тарі
|
у транспортній тарі
|
у транспортній тарі
|
|||
Масова частка вологи, %,
не більше ніж
|
4,0
|
4,0
|
4,0
|
5,0
|
3,0
|
Масова частка жиру, %,
не менш як
|
20,0
|
25,0
|
25,0
|
25,0
|
25,0
|
Масова частка білка, %,
не менш як
|
−
|
−
|
−
|
−
|
23,0
|
Індекс розчинності, см3 сирого
осаду, не більше ніж :
|
|
|
|
|
0,1
|
для вищого ґатунку
|
0,3
|
0,1
|
0,3
|
0,3
|
−
|
для першого ґатунку
|
0,4
|
−
|
0,4
|
1,5
|
−
|
Кислотність, ºТ, не більше ніж
|
21
|
17
|
21
|
21
|
17
|
Чистота, група, не нижче
|
ІІ
|
І
|
ІІ
|
ІІ
|
І
|
Таблиця 3. Мікробіологічні показники сухого незбираного молока
Показник
|
Норма для сухого незбираного молока
|
||
вищий ґатунок
|
перший ґатунок
|
для виробництва продуктів дитячого харчування
|
|
Кількість мезофільних аеробних і
факультативно-анаеробних мікроорганізмів, КУО в
|
5,0·104
|
7,0·104
|
2,5·104
|
Бактерії групи кишкових паличок
(коліформи) в
|
Не допускаються
|
||
Патогенні мікроорганізми, в тому
числі бактерії роду Salmonella, в
|
Не допускаються
|
||
S. aureus, в
|
Не допускаються
|
||
Кількість дріжджів в
|
−
|
−
|
10
|
Кількість пліснявих грибів у
|
−
|
−
|
50
|
Вміст токсичних
елементів в продукті повинен відповідати нормам встановленим МОЗ України (табл.
4).
Таблиця 4. Вміст токсичних елементів в молоці сухому незбираному
Показник
|
Норма
|
Токсичні елементи, мг/кг, не
більше ніж:
свинець
кадмій
арсен
ртуть
мідь
цинк
Мікотоксини, мг/кг,
у тому числі афлатоксин М1
Антибіотики:
тетрациклінової групи, од./г
пеніцилін, од./г
стрептоміцин, од./г
Гормональні препарати, мг/кг:
діетилстильбестрол,
естрадіол 17b
|
0,1*
0,03
0,05
0,005
1,0
5,0
Не допускається
< 0,0005
< 0,01
< 0,01
< 0,5
Не допускається
0,0002
|
Примітка. * – в перерахунку на вихідний
продукт.
Коментарі
Дописати коментар