ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СУХИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
Теплофізичні характеристики сухих молочних продуктів
Теплоємність сухого незбираного молока (Т = 308…313 К) і сухого знежиреного
молока (Т = 291…303 К); отриманого розпилювальним сушінням, відповідно
дорівнюють 1382 … 1507 і 1172 … 1340 Дж/(кг·К).
Теплоємність сухого молока визначають з формулами, наведеними у
табл. 1.
Таблиця
1.
Формули для визначення теплоємності
сухого молока
Сухе молоко
|
Спосіб сушіння
|
W, %
|
Ж, %
|
Т, К
|
с , Дж/(кг·К)
|
Незбиране
|
Розпилювальний
|
3,0
|
18
|
294…358
|
с = 1219 + 0,95Т
|
Знежирене
|
Плівковий
|
3,5
|
18
|
294…358
|
с = 1280 + 0,83Т
|
|
|
2,2
|
−
|
253…313
|
с = 3103 + 15,0Т
|
Насипну густину сухого молока залежно від його жирності подано у табл. 2, а залежно від вологості – у табл. 3.
Таблиця 2. Насипна
густина сухого молока залежно від жирності, кг/м3
Сухе молоко
|
Жирність Ж, %
|
||||
1
|
2
|
5
|
10
|
26
|
|
Незбиране
|
239
|
186
|
147
|
108
|
100
|
Знежирене
|
268
|
237
|
223
|
192
|
136
|
Таблиця
3. Насипна
густина сухого молока залежно від вологості, кг/м3
Сухе молоко
|
Вологість, %
|
|||
2,5
|
5,0
|
10
|
15
|
|
Незбиране
|
1050
|
1040
|
1200
|
1280
|
Знежирене
|
1115
|
1113
|
1113
|
1200
|
Густину і теплопровідність сухого молока
розглянуто у табл. 4.
Таблиця 4. Густина
і теплопровідність сухого молока
Сухе молоко
|
Спосіб сушіння
|
W, %
|
r, кг/м3
|
rн, кг/м3
|
l, Вт/(м·К)
|
Незбиране
|
У стані піни
|
3,9
|
−
|
450
|
−
|
Розпилювальне
|
4,2
|
−
|
610
|
−
|
|
|
2,4
|
−
|
440
|
0,211
|
|
|
3,11
|
1233
|
609
|
−
|
|
Знежирене
|
Пінорозпилювання
|
4,0
|
−
|
550
|
0,258
|
Плівкове
|
3,71
|
1292
|
606
|
−
|
|
Швидкорозчинне
|
|
3,5
|
−
|
172
|
0,185
|
|
3,2
|
−
|
466
|
0,247
|
|
|
4,5
|
1234
|
332
|
−
|
|
|
3,2
|
−
|
304
|
0,182
|
Теплопровідність
сухого молока за температури 308…388 К визначають за формулами, наведеними у
табл. 5.
Таблиця
5. Формули
для визначення теплопровідності сухого молока при Т = 308 … 388 К
Сухе молоко
|
W, %
|
Ж, %
|
rн, кг/м3
|
l , Вт/(м·К)
|
Розпилювального сушіння
|
3,0
|
18
|
540
|
l = –1,95 + 0,0076Т
|
|
|
628
|
l = –2,35 + 0,0091Т
|
|
|
|
660
|
l = –2,02 + 0,0083Т
|
|
Плівкове
|
3,5
|
18
|
526
|
l = –2,32 + 0,0087Т
|
|
|
613
|
l = –2,44 + 0,0093Т
|
|
|
|
659
|
l = –2,20 + 0,0088Т
|
Теплопровідність знежиреного молока (rн = 580 кг/м3) в інтервалі Т = 314…339 К,
Вт/(м·К):
при W
= 4,2 %
l = – 1,65
+ 0,0066Т; (1)
при W
= 5,8 %
l = – 0,78
+ 0,0041Т; (2)
при W
= 6,9 %
l = – 1,08
+ 0,0051Т. (3)
З підвищенням вологи (W = 2,4…15,0 %) незбираного сухого молока (Т = 333 К, rн = 580 кг/м3) теплопровідність
збільшується, Вт/(м·К),
l = – 0,172
+ 0,024W. (4)
Теплопровідність знежиреного сухого молока за
температури 333 К визначають за формулами, поданими у табл. 6.
Таблиця 6. Формули
для визначення теплопровідності знежиреного сухого молока при Т = 333 К
Сухе молоко
|
rн, кг/м3
|
W, %
|
l, Вт/(м·К)
|
Розпилювального сушіння
|
550
|
2…12
|
l = 0,184 + 0,018W
|
Швидкорозчинне
|
304
|
3,2…8
|
l = 0,066 + 0,038W
|
735
|
0…10
|
l = 0,199 + 0,013W
|
Теплопровідність сухого молока за температури
333 К наведено в табл. 7.
Таблиця 7. Теплопровідність
сухого молока при Т = 333 К
Сухе молоко
|
Середовище
|
W, %
|
rн, кг/м3
|
l, Вт/(м·К)
|
Незбиране
|
Повітря
|
2,4
|
475 ... 600
|
l = –0,16 + 0,0008rн
|
Азот
|
3,5
|
155 ... 250
|
l = 0,17 + 0,0005rн
|
|
Вуглекислий газ
|
3,1
|
365 ... 450
|
l = 0,08 + 0,00059rн
|
|
Знежирене
|
Повітря
|
3,5
|
450 ... 700
|
l = 0,13 + 0,00024rн
|
Азот
|
3,5
|
400 ... 600
|
l = 0,08 + 0,00025rн
|
|
Вуглекислий газ
|
3,5
|
460 ... 600
|
l = –0,02 + 0,00057rн
|
|
3,6
|
170 ... 250
|
l = 0,08 + 0,00062rн
|
Для знежиреного сухого молока (Т =
333 К, W = 3,5 %) в інтервалі густини від 500 (насипна густина) до 1500 кг/м3
(густина моноліту) теплопровідність, Вт/(м·К),
l = 0,026 + 0,000294rн . (5)
Теплофізичні характеристики
моноліту ЗСМ (Т = 333 К, W = 3,5 %) становлять: r = 1500 кг/м3; с = 1535
Дж/(кг·К); l = 0,468 Вт/(м·К); а = 20,3·10-6 м2/с .
Температуропровідність сухого
молока за температури 333 К подано у табл. 8.
Таблиця 8. Температуропровідність сухого молока а·106, м2/с,
при Т = 333 К
Сухе молоко
|
Густина rн, кг/м3
|
|||
450
|
500
|
600
|
700
|
|
Незбиране
|
22,0
|
24,0
|
26,6
|
−
|
Знежирене
|
28,0
|
26,3
|
25,0
|
23,9
|
Коментарі
Дописати коментар