ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СУХИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Теплофізичні характеристики сухих молочних продуктів

Теплоємність сухого незбираного молока (Т = 308…313 К) і сухого знежиреного молока (Т = 291…303 К); отриманого розпилювальним сушінням, відповідно дорівнюють 1382 … 1507  і  1172 … 1340 Дж/(кг·К).
Теплоємність сухого молока визначають з формулами, наведеними у табл. 1.
Таблиця 1. Формули для визначення теплоємності сухого молока
Сухе молоко
Спосіб сушіння
W, %
Ж, %
Т, К
с , Дж/(кг·К)
Незбиране
Розпилювальний
3,0
18
294…358
с = 1219 + 0,95Т
Знежирене
Плівковий
3,5
18
294…358
с = 1280 + 0,83Т


2,2
253…313
с = 3103 + 15,0Т

Насипну густину сухого молока залежно від його жирності подано у табл. 2, а залежно від вологості – у табл. 3.
Таблиця 2. Насипна густина сухого молока залежно від жирності, кг/м3
Сухе молоко
Жирність Ж, %
1
2
5
10
26
Незбиране
239
186
147
108
100
Знежирене
268
237
223
192
136

Таблиця 3. Насипна густина сухого молока залежно від вологості, кг/м3
Сухе молоко
Вологість, %
2,5
5,0
10
15
Незбиране
1050
1040
1200
1280
Знежирене
1115
1113
1113
1200

Густину і теплопровідність сухого молока розглянуто у табл. 4.
Таблиця 4. Густина і теплопровідність сухого молока
Сухе молоко
Спосіб сушіння
W, %
r, кг/м3
rн, кг/м3
l, Вт/(м·К)
Незбиране
У стані піни
3,9
450
Розпилювальне
4,2
610

2,4
440
0,211

3,11
1233
609
Знежирене
Пінорозпилювання
4,0
550
0,258
Плівкове
3,71
1292
606
Швидкорозчинне

3,5
172
0,185

3,2
466
0,247

4,5
1234
332

3,2
304
0,182
Теплопровідність сухого молока за температури 308…388 К визначають за формулами, наведеними у табл. 5.

Таблиця 5. Формули для визначення теплопровідності сухого молока при Т = 308 … 388 К
Сухе молоко
W, %
Ж, %
rн, кг/м3
l , Вт/(м·К)
Розпилювального сушіння
3,0
18
540
l = –1,95 + 0,0076Т


628
l = –2,35 + 0,0091Т


660
l = –2,02 + 0,0083Т
Плівкове
3,5
18
526
l = –2,32 + 0,0087Т


613
l = –2,44 + 0,0093Т


659
l = –2,20 + 0,0088Т

Теплопровідність знежиреного молока (rн = 580 кг/м3) в інтервалі Т = 314…339 К, Вт/(м·К):
при W = 4,2 %
l = 1,65 + 0,0066Т;                                      (1)
при W = 5,8 %
l = 0,78 + 0,0041Т;                                      (2)
при W = 6,9 %
l = 1,08 + 0,0051Т.                                      (3)
З підвищенням вологи (W = 2,4…15,0 %) незбираного сухого молока (Т = 333 К, rн = 580 кг/м3) теплопровідність збільшується, Вт/(м·К),
l = – 0,172 + 0,024W.                                              (4)
Теплопровідність знежиреного сухого молока за температури 333 К визначають за формулами, поданими у табл. 6.
Таблиця 6. Формули для визначення теплопровідності знежиреного сухого молока при Т = 333 К
Сухе молоко
rн, кг/м3
W, %
l, Вт/(м·К)
Розпилювального сушіння
550
2…12
l = 0,184 + 0,018W
Швидкорозчинне
304
3,2…8
l = 0,066 + 0,038W
735
0…10
l = 0,199 + 0,013W

Теплопровідність сухого молока за температури 333 К наведено в табл. 7.
Таблиця 7. Теплопровідність сухого молока при Т = 333 К
Сухе молоко
Середовище
W, %
rн, кг/м3
l, Вт/(м·К)
Незбиране
Повітря
2,4
475 ... 600
l = –0,16 + 0,0008rн
Азот
3,5
155 ... 250
l = 0,17 + 0,0005rн
Вуглекислий газ
3,1
365 ... 450
l = 0,08 + 0,00059rн
Знежирене
Повітря
3,5
450 ... 700
l = 0,13 + 0,00024rн
Азот
3,5
400 ... 600
l = 0,08 + 0,00025rн
Вуглекислий газ
3,5
460 ... 600
l = –0,02 + 0,00057rн
3,6
170 ... 250
l = 0,08 + 0,00062rн

Для знежиреного сухого молока (Т = 333 К, W = 3,5 %) в інтервалі густини від 500 (насипна густина) до 1500 кг/м3 (густина моноліту) теплопровідність, Вт/(м·К),
l = 0,026 + 0,000294rн .                                          (5)
Теплофізичні характеристики моноліту ЗСМ (Т = 333 К, W = 3,5 %) становлять: r = 1500 кг/м3; с = 1535 Дж/(кг·К); l = 0,468 Вт/(м·К);  а  = 20,3·10-6  м2/с .
Температуропровідність сухого молока за температури 333 К подано у табл. 8.
Таблиця 8. Температуропровідність сухого молока а·106, м2/с,
при Т = 333 К
Сухе молоко
Густина rн, кг/м3
450
500
600
700
Незбиране
22,0
24,0
26,6
Знежирене
28,0
26,3
25,0
23,9


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША