ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СИРІВ

Теплофізичні характеристики сирів

Ентальпія сичужного сиру залежить від температури:
t, ºC
-8
-5
-3
-2
-1
0
+1
+2
+4
+8
+10
+12
+15
+20
+25
+30
h, кДж/кг
1,3
5,5
11,3
14,3
16,7
19,7
22,7
25,2
31,0
42,3
47,7
53,2
61,5
75,7
89,6
103,8

Густина сиру в інтервалі Т = 276…286 К становить r = 1094 кг/м3, а теплопровідність l = 0,27 Вт/(м·К).
Теплофізичні характеристики жирного складу: r = 1080 кг/м3, с = 2428 кДж/(кг·К); l = 0,35 Вт/(м·К); а = 13,3·10-8м2/с.
Теплопровідність Бринзи (W = 40 %) l = 0,4 Вт/(м·К).
Температуропровідність сиру та Бринзи під час нагрівання та охолодження подано в табл. 1.
Таблиця 1. Температуропровідність сиру та Бринзи під час нагрівання й охолодження
Продукт
W,%
Ж, %
r, кг/м3
а·108, м2/с, при Т, К
нагрівання
охолодження
286
300
310
305
295
278
Сир з коров’ячого молока
50,2
25
1075
10,30
11,10
11,80
10,10
10,38
9,70
Сир з овечого молока
48,5
27
1065
9,95
10,70
11,40
10,40
9,85
9,10
Бринза
42
29
1080
9,30
10,00
11,30
10,10
9,40
8,62

38
34
1070
8,80
9,55
11,00
9,60
8,90
8,03

Пряме вимірювання густини теплового потоку крізь поверхню головки Російського сиру під час його визрівання за температури повітря (10±0,25) ºС показало, що вона змінюється залежно від вмикань – вимикань охолоджувача в інтервалі +4…–2 Вт/м2.
Інтегрування сигналу тепломіра показало, що тепловий потік, спрямований від сиру до повітря, становить 1,05 Вт/м2. Для головки сиру d×L = 260×120 мм (d – діаметр, L – висота голівки сиру) питоме тепловиділення досягає 3,06 ·102 Вт/кг.
Коефіцієнт тепловіддачі від сиру до повітря у нестаціонарному режимі становить в середньому 9,2 Вт/(м2·К).


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША