ТЕРМІНИ І ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ ПРО СПРЕДИ І ЖИРОВУ СУМІШ

Терміни і визначення понять про спреди і жирову суміш

Спреди (масло комбіноване) і жирові суміші – це жирові продукти з масовою часткою жиру не менш як 50 %, які виробляють із суміші коров’ячого молока та його компонентів, а також немолочних жирів або композицій і молочної плазми, смакових інгредієнтів, харчових добавок.
В Україні виробництво вершкового масла за 2001 – 2008 рр. знизилося з 114,4 до 84,6 тис. т, а спредів та жирових сумішей зросло з 47,7 до 79,7 тис. т. Чинниками такого перерозподілу в харчуванні населення є, по-перше, недостатня кількість поліненасичених жирних кислот, особливо лінолевої та ліноленової, в жирі з коров’ячого молока , а по-друге, що істотніше, відносна дешевизна рослинних жирів і висока температура плавлення кокосової, пальмової та пальмоядрової олії.
Спред – це харчова емульсія типу “вода в жирі”, яка складається з молочного та рослинного жирів з загальною масовою часткою жиру від 50 до 80 %, а з них часткою молочного жиру не менш як 25 % із щільною або м’якою консистенцією, з додавання або без додавання харчових добавок, наповнювачів і вітамінів (ДСТУ 4445:2005).
Жирова суміш має загальну частку жиру не менш як 99,0 %, з яких молочного жиру не менше ніж 25 %, можливе додавання барвників, ароматизаторів, антиоксидантів, вітамінів.
Спреди поділяють на: солодковершкові з пастеризованих натуральних вершків та (або) продуктів переробки коров’ячого молока та (або) масла вершкового та рослинних жирів або їх композицій; кисловершкові, що виробляють з використанням чистих культур молочнокислих бактерій та (або) харчових кислот та ароматизаторів; солоні; спреди з наповнювачами.

Нестандартними в Україні є термін "кулінарне масло" для жирової суміші, а також поділ спредів на міський (Ж = 50…80 %) та десертний (Ж ≥ 52 %).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША