ТЕРМІНИ І ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ ПРО СПРЕДИ І ЖИРОВУ СУМІШ
Терміни і визначення понять про спреди і жирову суміш
Спреди
(масло комбіноване) і жирові суміші –
це жирові продукти з масовою часткою жиру не менш як 50 %, які виробляють із
суміші коров’ячого молока та його компонентів, а також немолочних жирів або
композицій і молочної плазми, смакових інгредієнтів, харчових добавок.
В Україні виробництво вершкового масла
за 2001 – 2008 рр. знизилося з 114,4 до 84,6 тис. т, а спредів та жирових
сумішей зросло з 47,7 до 79,7 тис. т. Чинниками такого перерозподілу в
харчуванні населення є, по-перше, недостатня кількість поліненасичених жирних
кислот, особливо лінолевої та ліноленової, в жирі з коров’ячого молока , а по-друге, що істотніше, відносна дешевизна рослинних жирів і висока
температура плавлення кокосової, пальмової та пальмоядрової олії.
Спред –
це харчова емульсія типу “вода в жирі”, яка складається з молочного та
рослинного жирів з загальною масовою часткою жиру від 50 до 80 %, а з них
часткою молочного жиру не менш як 25 % із щільною або м’якою консистенцією, з
додавання або без додавання харчових добавок, наповнювачів і вітамінів (ДСТУ
4445:2005).
Жирова
суміш має загальну частку жиру не менш як 99,0 %, з яких
молочного жиру не менше ніж 25 %, можливе додавання барвників, ароматизаторів,
антиоксидантів, вітамінів.
Спреди поділяють на: солодковершкові з пастеризованих
натуральних вершків та (або) продуктів переробки коров’ячого молока та (або)
масла вершкового та рослинних жирів або їх композицій; кисловершкові, що виробляють з використанням чистих культур
молочнокислих бактерій та (або) харчових кислот та ароматизаторів; солоні; спреди з наповнювачами.
Нестандартними в Україні є термін "кулінарне масло" для жирової
суміші, а також поділ спредів на міський
(Ж = 50…80 %) та десертний (Ж
≥ 52 %).
Коментарі
Дописати коментар