ТЕРМІНИ І ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ ПРО СИРИ
Терміни і визначення понять про сири
Сир – білковий харчовий
продукт, отриманий внаслідок зсідання молочної сировини (молока) під дією
молокозсідальних ферментів, закваски (заквашувального препарату), або впливу
фізико-хімічних факторів.
Сичужний сир – сир, отриманий внаслідок зсідання молочної сировини під дією
сичужного ферменту та закваски (заквашувального препарату).
В Україні класифікуються сичужні сири за
твердістю та способом виготовлення продукту (ДСТУ 4420:2005).
Твердість сиру показник, що характеризується
відношенням масової частки вологи до безжирової основи сиру.
Асортиментний ряд натуральних сичужних сирів
охоплює тверді, напівтверді, м’які та розсільні сири.
Твердий сир – сир, який визріває під впливом мікроорганізмів закваски (заквашувального
препарату), з чеддеризацією сирної маси або без неї, який пресують, з
показником твердості від 51 до60 %.
Напівтвердий сир – сир, який визріває під впливом мікроорганізмів
закваски (заквашувального препарату), з добре розвиненим шаром слизу на поверхні
сиру чи без нього, з чеддеризацією та підплавленням сирної маси, або без них,
який пресують або самопресують, з показником твердості від 61 до 69 %.
М’який сир – свіжий або визрілий сир, отриманий внаслідок зсідання сиропридатної
сировини під дією закваски (заквашувального препарату) з показником твердості
понад 70 %.
Розсільний сир – сир, який частково або повністю визріває у розсолі.
До групи перероблених сирів належать плавлені
(пастоподібні) сири – сири, які отримують під час теплового
оброблення суміші сирів та інших молочних продуктів, з додаванням емульгаторів
(стабілізаторів), солей-правителів, з додаванням чи без додавання харчових
добавок.
Сухий сир – сир, який виробляють висушуванням у вигляді гранул або порошку.
Згідно з ДСТУ 4420:2004 стандартними є такі
показники якості сиру:
-
смак;
-
запах;
-
консистенція;
-
зовнішній вигляд;
-
рисунок.
Консистенція сиру – це показник якості, який враховує комплекс його ознак,
а саме: ступінь щільності, твердості, однорідності та відчуттів, що виникають
під час збудження механічних та смакових рецепторів ротової порожнини.
Рисунок сиру – вигляд сиру на розрізі, що характеризується певною
формою, кількістю, розміром та розміщенням вічок або їх відсутністю.
Зіпсований сир – сир, який за своїми
фізико-хімічними, органолептичними та мікробіологічними показниками якості та
безпеки не відповідає вимогам чинних нормативних документів.
Сфальсифікований сир – сир, виготовлений з порушенням якісного та
кількісного складу компонентів нормалізованої суміші.
Коментарі
Дописати коментар