ВИМОГИ ДО СИРОВИНИ ДЛЯ СПРЕДІВ ТА ЖИРОВИХ СУМІШЕЙ
Вимоги до сировини для спредів та жирових сумішей
Для виробництва спредів використовують таку
сировину.
Молочна
сировина:
-
молоко
коров’яче незбиране (ДСТУ 3662-97);
-
вершки та
молоко знежирене кислотністю не більше ніж 20 ºТ, які отримані з молока коров’ячого,
що відповідає вимогам ДСТУ 3662-97 або(іншими чинними нормативними документами;
-
молоко сухе
незбиране та (або) знежирене –(ДСТУ 4273:2003) або іншим чинним документом;
-
молоко
незбиране згущене з цукром або молоко знежирене згущене з цукром (ДСТУ
4274:2003);
-
вершки
пластичні підсирні, масло вершкове, масло топлене – чинними нормативними
документами;
-
молочний жир
– чинними нормативними документами;
-
маслянка –
сировина із чистим смаком і запахом, кислотністю не більше ніж 20 ºТ, отримана
під час виробництва солодковершкового масла, та маслянка суха – чинними
нормативними документами;
-
закваска
бактеріальна, заквашувальні препарати вітчизняного виробництва – чинними
нормативними документами або закордонного виробництва, які дозволені до
застосування Центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я
України.
Жири
рослинні, олії, жирові композиції та замінники молочного жиру:
-
олія
соняшникова дезодорована рафінована (ГОСТ 1129-93);
-
олія
кукурудзяна дезодорована рафінована (ГОСТ 8808-2000);
-
олія соєва
(ГОСТ 7825-96);
-
олія
арахісова (ГОСТ 7981-68);
-
олія
бавовняна (ГОСТ 1128-75);
-
олія
маслинова – згідно з гігієнічним висновком та дозволена Центральним органом
виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України;
-
олія
гірчична (ГОСТ 8807-94);
-
олія ріпакова
дезодорована рафінована (ГОСТ 8988-2002);
-
олія
пальмова (ДСТУ 4306:2004);
-
олія
пальмоядрова – згідно з чинними нормативними документами;
-
олія
кокосова (ГОСТ 10766-64);
-
олеїн
пальмовий (ДСТУ 4438:2005);
-
стеарин
пальмовий (ДСТУ 4439:2005);
-
жири рослинні
тверді й (або) жирові композиції, замінники молочного жиру (ЗМЖ) вітчизняного
виробництва – згідно з чинними нормативними документами та закордонного
виробництва за наявності висновку державної санітарно-епідеміологічної
експертизи Центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я
України.
Усю жирову сировину рослинного походження
використовують рафіновану дезодоровану.
Перекисне число рафінованих дезодорованих
рослинних жирових компонентів, а також вихідних молочних має становити не більше
ніж 3 ммоль активного кисню на 1
кг .
Для виробництва спредів використовують також
такі харчові добавки.
Ароматизатори:
-
харчові
природні та ідентичні природним (які дозволені до застосування у виробництві
харчових продуктів) вітчизняного виробництва –(чинними нормативними документами
та закордонного виробництва за наявності висновку державної санітарно –
епідеміологічної експертизи Центрального органу виконавчої влади у сфері
охорони здоров’я України;
-
ванілін
(ГОСТ 16599-71).
Барвники:
-
екстракт
аннато, дозволений до застосування за висновком Центрального органу виконавчої
влади у сфері охорони здоров’я України;
-
бета-каротин
біологічний або бета-каротин в олії «каролін» мікробіологічний – згідно з
чинними нормативними документами.
Емульгатори:
-
моногліцериди
здистельовані та моногліцериди м’які – згідно з чинними нормативними
документами;
-
емульгатор
МФТ, дозволений у встановленому порядку для застосування в харчовій
промисловості.
Стабілізатори:
-
крохмаль
кукурудзяний (ДСТУ 3976:2000);
-
крохмаль
картопляний (ДСТУ 4286:2004);
-
карбоксинметилкрохмаль
– дозволений для застосування в харчовій промисловості;
-
натрій-карбоксиметилцелюлоза
– згідно з чинними нормативними документами;
-
пектин (ГОСТ
29186-91);
-
желатин
(ГОСТ 11293-89).
Консерванти:
-
кислота
сорбінова, а також натрієва, калієва та кальцієва солі сорбінової кислоти,
дозволені до застосування в харчовій промисловості;
-
кислота
бензойна та натрієва сіль бензойної кислоти – згідно з чинними нормативними
документами.
Регулятори
кислотності – антиоксиданти:
-
кислота
молочна харчова вищого та першого ґатунку (ГОСТ 490-2006);
-
кислота
цитринова харчова (ГОСТ 908-2004).
Наповнювачі:
-
цукор-пісок
(ДСТУ 2316-93) або цукор-рафінад (ДСТУ 2213-93);
-
сіль кухонна
харчова «екстра» або вищого ґатунку (ДСТУ 3583-97);
-
какао-порошок
(ДСТУ 4391:2005);
-
цикорій
розчинний – згідно з чинними нормативними документами;
-
соки плодові
та ягідні концентровані (ГОСТ 18192-72);
-
кріп свіжий
– згідно з чинними нормативними документами або сушений (ГОСТ 1673271);
-
петрушка –
зелень молода свіжа – згідно з нормативними документами або сушена (ГОСТ
16732-71);
-
часник
свіжий (ДСТУ 3233-95), сушений (ГОСТ 16729-71), зелений свіжий – згідно з
чинними нормативними документами;
-
цибуля
сушена (ГОСТ 7587-71), цибуля ріпчаста свіжа (ДСТУ 3234-95), цибуля порей свіжа
– згідно з чинними нормативними документами;
-
перець
солодкий свіжий (ДСТУ 2659-94).
Вітаміни – ретинол (вітамін А) – згідно з чинними
нормативними документами.
Вода
питна (ГОСТ 2874-82).
Коментарі
Дописати коментар