ВИМОГИ ДО СИРОВИНИ ДЛЯ СПРЕДІВ ТА ЖИРОВИХ СУМІШЕЙ

Вимоги до сировини для спредів та жирових сумішей

Для виробництва спредів використовують таку сировину.
Молочна сировина:
-                     молоко коров’яче незбиране (ДСТУ 3662-97);
-                     вершки та молоко знежирене кислотністю не більше ніж 20 ºТ, які отримані з молока коров’ячого, що відповідає вимогам ДСТУ 3662-97 або(іншими чинними нормативними документами;
-                     молоко сухе незбиране та (або) знежирене –(ДСТУ 4273:2003) або іншим чинним документом;
-                     молоко незбиране згущене з цукром або молоко знежирене згущене з цукром (ДСТУ 4274:2003);
-                     вершки пластичні підсирні, масло вершкове, масло топлене – чинними нормативними документами;
-                     молочний жир – чинними нормативними документами;
-                     маслянка – сировина із чистим смаком і запахом, кислотністю не більше ніж 20 ºТ, отримана під час виробництва солодковершкового масла, та маслянка суха – чинними нормативними документами;
-                     закваска бактеріальна, заквашувальні препарати вітчизняного виробництва – чинними нормативними документами або закордонного виробництва, які дозволені до застосування Центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України.
Жири рослинні, олії, жирові композиції та замінники молочного жиру:
-              олія соняшникова дезодорована рафінована (ГОСТ 1129-93);
-              олія кукурудзяна дезодорована рафінована (ГОСТ 8808-2000);
-              олія соєва (ГОСТ 7825-96);
-              олія арахісова (ГОСТ 7981-68);
-              олія бавовняна (ГОСТ 1128-75);
-              олія маслинова – згідно з гігієнічним висновком та дозволена Центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України;
-              олія гірчична (ГОСТ 8807-94);
-              олія ріпакова дезодорована рафінована (ГОСТ 8988-2002);
-              олія пальмова (ДСТУ 4306:2004);
-              олія пальмоядрова – згідно з чинними нормативними документами;
-              олія кокосова (ГОСТ 10766-64);
-              олеїн пальмовий (ДСТУ 4438:2005);
-              стеарин пальмовий (ДСТУ 4439:2005);
-              жири рослинні тверді й (або) жирові композиції, замінники молочного жиру (ЗМЖ) вітчизняного виробництва – згідно з чинними нормативними документами та закордонного виробництва за наявності висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи Центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України.
Усю жирову сировину рослинного походження використовують рафіновану дезодоровану.
Перекисне число рафінованих дезодорованих рослинних жирових компонентів, а також вихідних молочних має становити не більше ніж 3 ммоль активного кисню на 1 кг.
Для виробництва спредів використовують також такі харчові добавки.
Ароматизатори:
-                     харчові природні та ідентичні природним (які дозволені до застосування у виробництві харчових продуктів) вітчизняного виробництва –(чинними нормативними документами та закордонного виробництва за наявності висновку державної санітарно – епідеміологічної експертизи Центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України;
-                     ванілін (ГОСТ 16599-71).
Барвники:
-                     екстракт аннато, дозволений до застосування за висновком Центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України;
-                     бета-каротин біологічний або бета-каротин в олії «каролін» мікробіологічний – згідно з чинними нормативними документами.
Емульгатори:
-                     моногліцериди здистельовані та моногліцериди м’які – згідно з чинними нормативними документами;
-                     емульгатор МФТ, дозволений у встановленому порядку для застосування в харчовій промисловості.
Стабілізатори:
-                     крохмаль кукурудзяний (ДСТУ 3976:2000);
-                     крохмаль картопляний (ДСТУ 4286:2004);
-                     карбоксинметилкрохмаль – дозволений для застосування в харчовій промисловості;
-                     натрій-карбоксиметилцелюлоза – згідно з чинними нормативними документами;
-                     пектин (ГОСТ 29186-91);
-                     желатин (ГОСТ 11293-89).
Консерванти:
-                     кислота сорбінова, а також натрієва, калієва та кальцієва солі сорбінової кислоти, дозволені до застосування в харчовій промисловості;
-                     кислота бензойна та натрієва сіль бензойної кислоти – згідно з чинними нормативними документами.
Регулятори кислотності – антиоксиданти:
-                     кислота молочна харчова вищого та першого ґатунку (ГОСТ 490-2006);
-                     кислота цитринова харчова (ГОСТ 908-2004).
Наповнювачі:
-                     цукор-пісок (ДСТУ 2316-93) або цукор-рафінад (ДСТУ 2213-93);
-                     сіль кухонна харчова «екстра» або вищого ґатунку (ДСТУ 3583-97);
-                     какао-порошок (ДСТУ 4391:2005);
-                     цикорій розчинний – згідно з чинними нормативними документами;
-                     соки плодові та ягідні концентровані (ГОСТ 18192-72);
-                     кріп свіжий – згідно з чинними нормативними документами або сушений (ГОСТ 1673271);
-                     петрушка – зелень молода свіжа – згідно з нормативними документами або сушена (ГОСТ 16732-71);
-                     часник свіжий (ДСТУ 3233-95), сушений (ГОСТ 16729-71), зелений свіжий – згідно з чинними нормативними документами;
-                     цибуля сушена (ГОСТ 7587-71), цибуля ріпчаста свіжа (ДСТУ 3234-95), цибуля порей свіжа – згідно з чинними нормативними документами;
-                     перець солодкий свіжий (ДСТУ 2659-94).
Вітаміни – ретинол (вітамін А) – згідно з чинними нормативними документами.
Вода питна (ГОСТ 2874-82).


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША