ЛІД

 

Лід

Кристали «звичайного» льоду мають тетраедричну структуру із пустотами в кожному тетраедрі, які є більшими за розміри молекул. Під час танення деякі молекули потрапляють до цих пустот, тому густина рідкої води більша, ніж льоду.

Крім тетраедричної, молекули води під час заморожування в спеціальних умовах можуть утворювати кубічну та ще вісім різних структур, а також аморфний лід.

Лід з питної води виготовляють матовим густиною 690…900 кг/м3 та прозорим густиною 910…917 кг/м3. Матовий лід має білий колір завдяки пухирцям повітря та солям, що частково випали з води. Прозорий лід у товстому шарі набуває блакитно-зеленого відтінку, він мало змерзається і не дає осаду після розморожування.

За розміром та формою частинок льоду льодогенератори утворюють лускоподібний, сніговий, трубчастий та блочний лід. Максимальна товщина льоду dmax під час заморожування на охолоджуваній стінці залежить від коефіцієнта тепловіддачі a1 від води до поверхні льоду та температури води tв. Значення dmax наведено у табл. 1.

Таблиця 1. Залежність товщини льоду від коефіцієнта тепловіддачі і температури води

tв, ºС

0,05

0,1

0,2

0,5

1

4

10

dmax, мм

0,8

0,4

0,2

0,08

0,04

0,01

0,03

a1, Вт/(м2·К)

150

300

500

1000

2000

5000

-

dmax, мм

1330

670

400

200

100

40

-

 

Для розрахунку dmax = f(tв) взято a1= 1163 Вт/(м2·К), для  dmax = f(a1) взято tв = 0,2 °С.

Товщина шару льоду d, що наморожується за добу послідовним наливанням води на горизонтальну площадку, залежить від температури повітря tп:

tп, ºС

–5

–10

–15

–20

d, мм

15

30

50

70

 

Під час сильного вітру товщина шару льоду зростає в 2…3 рази.

Теплоємність льоду зменшується зі зниженням температури:

t, ºС

 – 3

 – 23

 – 73

 –  173

с, кДж/(кг·К)

2,074

1,927

1,561

0,879

 

В інтервалі температур від 0 до –40 °С з достатньою для практичних розрахунків точністю для прозорого льоду можна вважати:

r = 916,8 – 0,15t   кг/м3;                                   (1)

c = 2,095 + 0,0073t   кДж/(кг·К);                       (2)

l = 2,23 – 0,0035t Вт(м·К).                              (3)

У формулах (1) – (3) температуру слід брати зі знаком мінус.

Теплота сублімації, тобто переходу з твердого стану до парового,

rc = 2782,92 + 14126,26 / T.                             (4)

Масова теплоємність сухого снігу та льоду однакова. Густина снігу змінюється від 70 до 700 кг/м3, відповідно зростає його теплопровідність і температуропровідність (табл. 2).

Таблиця 2. Густина, теплопровідність і температуропровідність снігу

Показник

r, кг/м3

l, Вт/(м·К)

а·106, м2

Сніг, який щойно випав

180

0,116

0,308

200

0,140

0,334

Сніг злежаний

350

0,349

0,476

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ЗНЕЖИРЕНОГО МОЛОКА, МАСЛЯНКИ ТА МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

ТЕПЛОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА

ПРОСТОКВАША